Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Prilikom kupovine auta servisu u kojem sam pregledao auto je promaklo da primjete da turbina proizvodi cudan zvuk. To zviždanje se culo samo prilikom motornog usporavanja, a vremenom pocelo se cuti prilikom ubrzavanja i pri konstantoj brizini.
Najvise se cuje kada pustim gas i obrtaji se smanjuju od 1500 pa do 1100. Vozim tako vec godinu i po. Usporedbe radi kolega se vozio sa mnom i okrenuo se da vidi gdje je hitna pomoc a ustvari to se cula moja turbina.
U servisu mi je momak rekao vozim kod ne stane.
Sta vi predlazete da vozim dok ne stane ili da radim reparaciju prije nego skroz ode?
Odi u servis da izvrse procenu iste, mada moje subjektivno misljenje je da ne diras nista, ako strada turbina znaces!
best regards!
Nekad je bolje uraditi na vrijeme, imao sam sluèajeva da bude ošteæeno izduvno kolo i turbina pišti, èovjek vozio ali nije dugo. Kad je kolo ošteæeno ono postaje debalansno i lupaa ležajeve-piksne i vremenom doðe naj èešæe do pucanja osovinice, onda ulje pišne u usis i izduv i onda bude BUM .
BUM, sta bum mozeli to pucanje prouzrociti vise stete na motoru ili samo turbina strada.
Sta mi jos cudno ako se auto malo brze vozi ili turira kod majstora pocne nesto dimiti u prostoru ispred sofersajbe gdje se otprilike i turbina nalazi. Kazu mi u servisu to je OK, odgorjevaju necistoce, ali cudno mi je sto uvijek odgorjevaju, mozda turbina pusta ulje po izduvnoj grani.
Zna li neko da li turbina smije proizvoditi vibracije, kada ugasim motor osjetim na njemu viskofrekventne oscilacije koje nastaju od turbine i traju dok se ona ne zaustavi.
Zeljko na koji servis mislis, bilo koji ili neki koji testira i reparira turbine.
Zadnja izmjena od rimano (12-07-2010 13:35:53)
Pa da , eto vidiš veæ ti pušta ulje, poèeæe sve više
To je moja pretpostavka da pusta ulje vani da da ono dimi, ne znam moze li uopste vani pustati ili samo u usis i auspuh.
Reparacija turbine da li je to neko kvalitetno rijesenje ili samo nesto sto ce trajati godinu dvije
Pa pušta ono i na izduv i na usis pa se onda na spojevima pojavljuje i van i masti
i meni se to isto desavalo sa turbinom,isti simptomi kao i kod tebe.pa mi je pre neki dan skroz zakovala,tj blokirala.ja sam vrsio reparaciju i kostalo me je 450e dok je nova oko 800e. moji savet ti je da odneses turbinu na servis jel ce verovatno jeftinije kostati nego ako skroz blokira.
Znaci da repariram da ne cekam veci kvar. jel se kod tebe rotor rasuo u komade, kontam da ne moze samo zakovati sam od sebe.
sve unutra se polomilo,a nije sama od sebe.Moguce da je upalo neki opiljak iz dela gde sedi filter vazduha. to je jedna pretpostavka,rekli su i jos da moze doci do toga ako je ulje ili nafta loseg kvaliteta.mada tacan razlog nisu mogli da utvrde.zablokirao je neki usisni ventilator na turbini,on se slomio i sve unutra polomio.tako mi je receno.
ako je na usisnoj strani turbina zablokirala onda je moglo samo iz usisne cjevi ili fitera nekaj doletjeti....mada opet i ako osovina dobije puno lufta se isto dogodi tak da...može biti svašta uzrok
Ne pitaj me ono što ne znam !