Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka
Ima li iko iskustva sa nekim ovakvim uredjajem ?
Meni konkretno treba telemetrija za auto,fazon F1.
Gledao sam malo po internetu telemetrije za trkaca auta ali mi to nista ne odgovara jer su to moduli koji vec imaju gotove funkcije a meni treba cisti RS232,znaci bukvalno "produzni" kabal da moze bar do 1000 m da hvata i radi.
Zahvalan sam za bilo kakav info.
Pazi, moraš da se odluèiš: RS232 ili 1000m. Prenos podataka na 1000m bez regeneracije može samo skupocijeni kablovi namjenjeni tomu ili optika, koja mora biti u ravnoj liniji. A pretpostavljam da ti to ne želiš. Vjerovatno ti treba neki radio prenos, jer on sa daljinom nema problema, jeftin je i relativno otporan na smetnje zbog velike amplitude i niske frekvencije.
Za šta ti konkretno treba? Specijalno za neko vozilo ili onako uopšteno, univerzalno rješenje?
Zadnja izmjena od ipejasinovic (15-07-2010 23:41:43)
Screw You Guys, I'm Going Home!
Nešto ovako:
da,tako nesto ali ovo je samo 230m dometa a znaci u praksi je to 100m a meni treba 10 puta veci domet pa cak i vise nebi bilo lose.
Nasao sam i ja na nekoliko mjesta ovako slicne stvarcice ali preko 250m nisam nista pronasao.
Ovaj kaže 2-3km. Neka je u praksi 1km, tebi odgovara.
he he pa i njima sam pisao i kazu da je 2 km na RS485 a 250m na RS232,mada mi nije jasno kako je to moguce jer ako moze jedan signal da ide na 2km zasto to nebi moglo da se pretvori onda u RS232 mada sa druge strane snaga je veoma mala 500mW naspram profi telemetrije za trkaca auta koja se krece od 10 W pa na gore ali mi te neodgovaraju jer nekoriste RS232 nego neke druge protokole i odmah na uredjaju imaju ulaze i izlaze za monitor i kontrolu auta a ja hocu standardni RS232 bez toga ali na daljinu malo vecu.
Ja koliko znam, ni 485, a ni 232 ne predviðaju naèin prenosa podataka, taènije izbora protokola. Oni trebaju da specifikuju elektrièna svojstva prijemnika i predajnika, taènije ureðaja (drajvera) koji sa njima barata. Stoga, ni ja ne razumijem, pošto je u pitanju bežièni prenos, zašto su tolike razlike. Jer je oèigledno da moraš imati ova dva transmitera, oba imaju nezavisna napajanja, signal je potpuno isti, regeneracija se može vršiti potpuno normalno u oba sluèaja i jedino ostaje do transmit chipa koji treba to prenese do raèunara i to 2cm.
Možda bi bilo dobro da pitaš ovdje:
Pozz drugar,
RS232 i RS485 su standardi za prenose signala "zicanim" putem.
tebi treba adapter rs232 --> RF --> rs232
nesto ovako ,samo im je domet slab do 100m, ali bi se i to moglo rijesiti 2,4ghz pojacalom i boljim antenama.
---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---
Ok, ako si našao. Nego, uspio sam skontati zašto su tolike razlike izmeðu 485 i 232. 485 predviða mnogo veæe brzine, stoga ovo kinesko èudo od transmitera može da radi na 1000m, ali zato imaš brzinu od 10kbps. Znaèi, gubitak je veliki, ali pošto 485 predviða daleko veæe brzine, na veliko razdaljini ipak nekako radi...
Pozz drugar,
nesto ovako ,samo im je domet slab do 100m, ali bi se i to moglo rijesiti 2,4ghz pojacalom i boljim antenama.
Ovo je bluetooth, taj i ne predviða veæe razdaljine od 100m. Barem što se tièe 2.0 verzije. Koliko sam upoznat, 3.0 verzija ude u frekventni opseg od 802.11b. Stoga vjerujem da æe se u buduænosti moæi raditi sa Bluetooth-om na daleko veæoj razdaljini od današnje.
Nisam obracao paznju na model, ali evo ovaj iz te serije je bolji
ili ovaj :
acom napisao:Pozz drugar,
nesto ovako ,samo im je domet slab do 100m, ali bi se i to moglo rijesiti 2,4ghz pojacalom i boljim antenama.Ovo je bluetooth, taj i ne predviða veæe razdaljine od 100m. Barem što se tièe 2.0 verzije. Koliko sam upoznat, 3.0 verzija ude u frekventni opseg od 802.11b. Stoga vjerujem da æe se u buduænosti moæi raditi sa Bluetooth-om na daleko veæoj razdaljini od današnje.
Ovo bi bilo extra ali steta sto ga nema vise na stanju
opet sad nista ne znam,vjerujem da nije bez razloga snaga profi te opreme 10w,nesto nevjerujem u ovo kinesko i ove predajnike ovako male snage.
taj je idealan
Ovo bi bilo extra ali steta sto ga nema vise na stanju
opet sad nista ne znam,vjerujem da nije bez razloga snaga profi te opreme 10w,nesto nevjerujem u ovo kinesko i ove predajnike ovako male snage.
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka