Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka
danas me zove kolega, sav izbezumljen, da je kod nekog majstora jet ski-a u zagrebu vidio nekakav instrument koji se koristi dok se podesava smjesa goriva na karburatoru......kolikosam ja njega shvatio kao neki manometar koji mjeri ispusne plinove i prema njemu zna odrediti koliko goriva da otvori na karburatoru, navodno da tako nesto postoji i za cetverotaktne karburatorske motore, ali njega zanima za dvotaktne za skutere i jet ski-jeve.......
znate li tocno o cemu pricam, kako bi to izgledalo i kako se eventualno zove????
U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Titula je ono sto ostane nakon sto covjek zaboravi sve sto je naucio u skoli.
Albert Einstein
ili ti on nije dobro objasnio ili ti nisi dobro razumeo
ako je kao manometar to je ustvari VAKUMETAR
analizator gasova mozda moze da se koristi ali samo najprostiju za merenje CO,dok cetvorokanalni nemoze zbog mesavine
ili ti on nije dobro objasnio ili ti nisi dobro razumeo
ako je kao manometar to je ustvari VAKUMETAR
analizator gasova mozda moze da se koristi ali samo najprostiju za merenje CO,dok cetvorokanalni nemoze zbog mesavine
ok, sta mjeris s vakuumetrom? usis goriva, zraka.....mozes li napisati malo detalja ili dati nekakav link da vidim tocno o cemu se radi da bih mu mogao to dobaviti?
jos jednom hvala....
U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Albert Einstein
najbolje da vidis sa nekim u svojo blizini ko radi motore-motorcikle da ti objasni i pokaze .meri se usis vazduha-podpritisak i znaju se parametri za taj i taj motor i na taj nacin podesavas.snadji se malo...
ma imaš na netu, skini neki workshop manual za motocikle, ima ih dosta, za svaki model ima skoro, untra je sve objašnjeno, mi smo tak na suzukiju podešavali, posudili smo vakuumetre i po manualu podešavali, ne ja brat ali ja sam usput gledao, nije komplicirano, ili kako kolega MN026 kaže, odi nekom eda ti objasni
Zadnja izmjena od predingli (04-08-2010 23:07:24)
Ne pitaj me ono što ne znam !
To kaj ti veli predingli i MN026 šibaj na net po manuale i raspitaj se u servisu,donesi im pivo i reèi èe ti kaj te zanima.
Svatko je kovač svoje sreće,a Mišo je Kovać svoje:)
To kaj ti veli predingli i MN026 šibaj na net po manuale i raspitaj se u servisu,donesi im pivo i reèi èe ti kaj te zanima.
e prijatelju....nejde to tako u mom kraju, ovdje su svi vise manje tipovi "majstora" koji pljuju jedni po drugima i svoje znanje koje je ocito jako ograniceno drze samo za sebe.......a kad zapnu onda se mole okolo i pljuju kako im nitko nece pomoci......a kad ti njih nesto pitas....onda dobijes (kako to moj bivsi kolega kaze) veliku crnacku u guzu...
uglavnom hvala, vec ste me sada naputili vise manje dovoljno, ako jos netko zna ima li nesto slicno na nekoj web trgovinu za nabaviti pa posalje link na pm da znam direktno na sta ciljam pri kupnji....
Albert Einstein
pa evo malo da se ukljuèim,ja sam imao problem kako podesiti 4 karburatora na vanbrodskom 2t motoru,,,,,jednostavno,mislim da je ovo najbolje rješenje,kupio sam univerzalni alat,4 staklene svjeæice,i po boji izgaranja plamena podesim svaki karburator,4 godine perfektno vozi 130ps 2t...alat cca 300 eura me koštao...
pozdrav
set vakumetara za tako nesto kosta od 30-200e u zavisnoasti koga su tpa,obicni ili sa zivom, kao i od proizvodjaca -manje ili vise poznatog
normal set je sa 4 jedinice ,imas sa 2 i6 jos u ponudi
Za 2T masine postoji EGT mjerac temperature ispusnih plinova, izbusi se rupica i zavari matica na grani auspuha pa se userafi sonda koja mjeri temperaturu, treba biti oko 650°C. Tako se radi na jednostavnijim 2T masinama.
danas me zove kolega, sav izbezumljen, da je kod nekog majstora jet ski-a u zagrebu vidio nekakav instrument koji se koristi dok se podesava smjesa goriva na karburatoru......kolikosam ja njega shvatio kao neki manometar koji mjeri ispusne plinove i prema njemu zna odrediti koliko goriva da otvori na karburatoru, navodno da tako nesto postoji i za cetverotaktne karburatorske motore, ali njega zanima za dvotaktne za skutere i jet ski-jeve.......
znate li tocno o cemu pricam, kako bi to izgledalo i kako se eventualno zove????
kod 2T višecilindriènih motora obièno se koristi vakummetar za podešavanje (ujednaèavanje) ler gasa, na svakom usisnom traktu, to je jako bitno da bi motor glatko potego od malih okretaja, ako želiš više od toga možemo i o tome
Zadnja izmjena od chato (25-09-2010 01:11:12)
Za 2T masine postoji EGT mjerac temperature ispusnih plinova, izbusi se rupica i zavari matica na grani auspuha pa se userafi sonda koja mjeri temperaturu, treba biti oko 650°C. Tako se radi na jednostavnijim 2T masinama.
malo ti je previsoka temperatura, to postižu uglavno GP mašine, dok za ove jednostavnije kako reèe bilo bi dosta i 400 - 500°C
Pa kaj nije lakše infracrvenim termometrom mjeriti temperaturu ispušne cijevi ? Ja tak mjerim kad sumnjam da je katalizator zaèepljen, prije i nakon katalizatora...:D
a sto jednostavno kad moze i komplikovano.neznam dali nelo ko se malo ozbiljnije bavi poslom nema infracrveni termo.to je sada za DZ...
a sto jednostavno kad moze i komplikovano.neznam dali nelo ko se malo ozbiljnije bavi poslom nema infracrveni termo.to je sada za DZ...
Ma nije DZ zna koštati i celih 20 eur a i to je mnogo kad neznaš šta æeš s njim.
(vanjska) temperatura ispušne cijevi i temperatura ispušnih plinova unutar cijevi nisu ni približno iste
Zadnja izmjena od chato (26-09-2010 16:43:07)
odnos je isti
odnos je isti
zašto misliš
(vanjska) temperatura ispušne cijevi i temperatura ispušnih plinova unutar cijevi nisu ni približno iste
nisu da, kad upališ motor i kad je cjev hladna, ali kad se zagrije temperatura je ista, sa neznatnim odstupanjem
a nije ista niti poslije jer ta temperatura jako se mijenja tokom ciklusa ispuha iz cilindra 2T motora, neznam kako stojite s termodinamikom, upali ste u sivu zonu
Da i kaj sad ? Znaèi sonda koja se ušarafi toèno prikazuje a termometar infracrveni izvana ne ? Ako oscilira temperatura unutar cijevi, oscilira i temperatura ispušne cijevi, a opet ako su odstupanja velika, kaj ti vredi i unuar cijevi mjeriti sondom jer budu odstupanja isto velika ? Meni još uvjek nije jasna razlika izmeðu ova dva naèina osim ovoga da treba i ne treba bušiti cijev
Da i kaj sad ? Znaèi sonda koja se ušarafi toèno prikazuje a termometar infracrveni izvana ne ? Ako oscilira temperatura unutar cijevi, oscilira i temperatura ispušne cijevi, a opet ako su odstupanja velika, kaj ti vredi i unuar cijevi mjeriti sondom jer budu odstupanja isto velika ? Meni još uvjek nije jasna razlika izmeðu ova dva naèina osim ovoga da treba i ne treba bušiti cijev
sonda æe pokazati preciznije temperaturu, infra-termometar prikazat æe temp.vanjskog dijela ispušne cijevi koja je daleko od trenutne temp.isušnih plinova u njoj, temperatura plina u ispušnoj cijevi pri ispušnom kanalu može se kretati i od 900°C pa se naglo spušta èak do 100°C, sve se dogað u kratkom vremenu koje je manje od 1/2 trajanja jednog ciklusa a to može biti i znatno ispod 1/100 sekunde, pa sad razmisli može li isušna cijev tako brzo mjenjati svoju vanjsku temperaturu, 2T motori i njihov naèin rada su relativno jednostavni ali su u biti vrlo složeni procesi koji se kod njih dogaðaju, stoga zaboravite na svako tuniranje 2T motora sa chip-ovima, to ovdije ne pali kao što može kod nekih TD 4T motora,
sonda je spora kod mjerenja, ispušna cijev u odnosu na sondu 10x sporija u promjeni temp. itd
ovdije za podešavanje to nije potrebno raditi
raven_sk napisao:danas me zove kolega, sav izbezumljen, da je kod nekog majstora jet ski-a u zagrebu vidio nekakav instrument koji se koristi dok se podesava smjesa goriva na karburatoru......kolikosam ja njega shvatio kao neki manometar koji mjeri ispusne plinove i prema njemu zna odrediti koliko goriva da otvori na karburatoru, navodno da tako nesto postoji i za cetverotaktne karburatorske motore, ali njega zanima za dvotaktne za skutere i jet ski-jeve.......
kod 2T višecilindriènih motora obièno se koristi vakummetar za podešavanje (ujednaèavanje) ler gasa, na svakom usisnom traktu, to je jako bitno da bi motor glatko potego od malih okretaja, ako želiš više od toga možemo i o tome
obzirom da dalje nije bilo ni pitanja ni pojašnjena, pojasniti æu ovo pitanje višecilindriènog 2T motora kojeg na žalost nemožete tunirati sa chipovima.
.. kod 2T motora sa više cil. za podešavanje se koristi vakummetar na svakoj usisnoj grani
1) podešava se tako da se na "ler" gasu zavrnu vijci za podešavanje otvorenosti zaklopke ili klizaèa u karburatoru u položaj u kojem æe motor raditi sa malim brojem RPM ali na naèin da u svakoj usisnoj grani bude isti potpritisak("vakum")
2) obzirom da smo postigli da motor radi na malom RPM i da se ne gasi, sada idemo napraviti suprotnu operaciju, idemo poveæati RPM
3) poveæanje RPM provodimo pomoæu vijka za podešavanje smjese gorivo-zrak na naèin da zakreæemo vijak u onu stranu gdje se vidi (na obrtomjer ako ga ima) ili osjeti na sluh poveæanje broj okretaja, i to tako da postignemo što veæi broj RPM
4) zatim prelazimo na drugi karb. gdje to isto èinimo sa vijkom za smjesu, cilj nam je što više poveæati RPM na "ler" gasu, a poslije njega prelazimo na isti naèin na iduæi karb.
5) obzirom da smo tako poveæali osjetno RPM, vjerojatno vam neæe biti ugodno da se motor tako brzo vrti na "ler" gasu pa æe te željeti spustiti okretaje u "leru"
6) sad æe do izražaja ponovo doæi vakummetri za snižavanje RPM-a na malom gasu, na naèin da se vijcima za podešavanje zaklopke ili klizaèa u karburatoru, zatvara zrak (zaklopke ili klizaèa) malo-pomalo na željeni RPM, ugodan za uho ili na broj što zahtjeva proizvoðaè, ali tako da podesimo isti potpritisak ("vakum") u svakoj usisnoj cijev iza prigušnice u karburatoru
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka