ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 26-08-2010 16:23:12

raven_sk
elproger
Iz: Sisak
Registrovan: 10-05-2008
Komentari: 739

Massey Ferguson 377

Pozdrav, dam se kladiti da je prije ili kasniej netko imao slican problem s traktorom.

Puncu na traktoru ne radi obrtaljka, i nije to nesto bas toliko bitno, ali jadan nikada nezna kako servisne intervale odrediti, pa onda kemija, pa mjenja svakih 6 mjeseci, pa ovo pa ono, i sad kao, ajd uhvatilo se malo vremena da traktor stoji pa, slozit cu mu ja to.... smile

Radi se o perkin cetvero klipnom stroju, pobudu dobiva s alternatora, e sada, mjerio sam osciloskopom i definitivno ima neke impulse koji se mjenjaju ovisno o turazi, ali nije to cisti signal kao u RTV tehnici, nego ima kojekakvih sumova, pa posto nisam nikada izmjerio neki ispravan alternator neznam dali ti impulsi moraju imati nekakav pravilan oblik, i ako da, kakav je zaista oscilogram potreban za pobudu sata.

Ono sto je najbitnije nakon sto sam ga prvi puta rasturio i prelemio sumnjive spojeve, sat poceo je raditi, ali samo preko pola gasa, na nizim obrtajima je kazaljka opet padala na nulu. S vremenom je opet prestao raditi uopce, rastavio sam ga i drugi puta i prelemio ostatak plocice, posto je stara izvedba sklopa i nema tu ni SMD-a ni pretjerano puno elemenata.....i dalje sumnjam na sat, ali svi pasivni elementi su ispravni, a bas metoda promjene svih elemenata mi i nije neka opcija, pa me zanima po iskustvu, dali ste imali sta slicno. Dali bi vi posumnjali na alternator ili....? I kakav zaista treba biti signal s alternatora da bi radio, samo jedna poluperioda, neki impulsni signal...?

Naravno, i na stolu kad spojim sat na generator signala, samo na pilastom naponu na nekim razinama napona u nekom trenutku malo proradi i stane, ali ono najgore je da nema pravila, pa predpostavljam da ne dovedem dobru razinu ili oblik signala na njega.

U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Titula je ono sto ostane nakon sto covjek zaboravi sve sto je naucio u skoli.

Albert Einstein

#2 27-08-2010 00:04:36

vulep
elproger
Registrovan: 05-03-2009
Komentari: 1,256

Re: Massey Ferguson 377

Alternator je znas i sam trofazni generator napona koji se za potrebe punjenja akumulatora ispravlja.Pop pravilu bi trebao da dolazi sinus ali ne moze nikad takav da bude upravo zbog raznih sumova posto je to ipak traktor a niko se ne trjudi niti je potrebno da to filtrira.Kod tebe je ocigledan problemu samom satu posto imam utisak da reaguje samo na testeru jer su tad promene da se tako izrazim najostrije.Moras imati neko kolo na njemu koje sluzi kao detektor signala i sve to pretvara u signal koji treba da vidi korisnik

#3 27-08-2010 10:19:03

raven_sk
elproger

vulep napisao:

Alternator je znas i sam trofazni generator napona koji se za potrebe punjenja akumulatora ispravlja.Pop pravilu bi trebao da dolazi sinus ali ne moze nikad takav da bude upravo zbog raznih sumova posto je to ipak traktor a niko se ne trjudi niti je potrebno da to filtrira.Kod tebe je ocigledan problemu samom satu posto imam utisak da reaguje samo na testeru jer su tad promene da se tako izrazim najostrije.Moras imati neko kolo na njemu koje sluzi kao detektor signala i sve to pretvara u signal koji treba da vidi korisnik

da ovo za generator i ostalo mi je sve jasno, i regulacija punjenja i sve......ali nije mi jasno sta mislis pod: "reaguje samo na testeru"?,

u stvari sam se nadao ako netko ima shemu samog sata, da mogu ispratiti signal i naci sta tocno ne valja. posto mi sam signal s alternatora dolazi do sata...

U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.

Albert Einstein

#4 27-08-2010 22:33:46

ar21111952
elproger
Iz: Vitkovici-Gorazde,BiH
Registrovan: 01-11-2009
Komentari: 315

pozz!ako sam dobro razumio,na tom traktoru neradi obrtomjer i integrator broja radnih sati motora! principijelno bi trebalo,ako je uzet signal sa zvjezdista alternatora(trebalo bi rastaviti alternator)od 0-14v nizmjenicnog napona,ako je signal uzet sa jednog faznog namotaja onda je napon do 7-8v koji se kasnije konvertuje u samom satu,neznam koliko sam u pravu traktoru nisam prisao 25g.mislim da je tu problem na satu,ali izmjeri izlazni napon na alt.

#5 30-08-2010 09:39:25

raven_sk
elproger

ar21111952 napisao:

pozz!ako sam dobro razumio,na tom traktoru neradi obrtomjer i integrator broja radnih sati motora! principijelno bi trebalo,ako je uzet signal sa zvjezdista alternatora(trebalo bi rastaviti alternator)od 0-14v nizmjenicnog napona,ako je signal uzet sa jednog faznog namotaja onda je napon do 7-8v koji se kasnije konvertuje u samom satu,neznam koliko sam u pravu traktoru nisam prisao 25g.mislim da je tu problem na satu,ali izmjeri izlazni napon na alt.

neznam, niasm rastavljao alternator, ali ne izgleda mi nista drugaciji nego klasicni alternator u autu izvana smile

napon je preko osam volti, frekvencija se mijenja ovisno o gasu,  ali kako sam rekao pun sumova, sto su mi objasnili u proslom postu zasto

nista, bit ce red promjeniti sve ulazne chipove i quartz

hvala svima na pomoci

Zadnja izmjena od raven_sk (30-08-2010 09:42:52)

Albert Einstein

#6 30-08-2010 15:21:48

rubin_miki
Expert
Iz: Macedonia
Registrovan: 29-08-2009
Komentari: 335

prvo promeni sve elkose...

Board footer