Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
kad je hladan motor pali se zuta lampica i gubim obrtaje. nakon 5-6km lampica se ugasi i sve je uredu. bio sam u servisu SAFETY CAR i oni su mi rekli da je problem u bosch pumpi i da je dijagnoza p12 20, i da moram da promijenim pumpu sto kosta 1300KM. da li se moze napraviti ta elektronika na bosch pumpi ili zamijeniti?
Prijatelju koji je auto u pitanju predpostavljam da je 2.0.dizel motor pre svega proveri da li imas mulja u rezevoaru ili prljavstine proveri dovod goriva da nije problem u njemu filter goriva ,probjte da operete pumpu Wynnsom i vidte sta ce se onda desavati,ova greska koju si naveo iz iskustva nemirise mi na elektroniku pumpe vec mehanicki deo u njoj pozdrav i javi sta i uradio.
Zadnja izmjena od 16v (04-09-2010 19:28:40)
ne znam da li ima mulja u rezervoaru ali filter goriva je zamjenjen prije 10 dana, isto se dešavalo prije pola godine i onda sam zamijenio senzor protoka zraka i sve je bilo OK do prije 2 dana kada se opet pocela paliti lampica. u toku voznje kada se upali lampica, nekad kad pritisnem kocnicu i ona se ugasi... inace auto je opel vectra 2.0 tdi 1998.god
..proveriti u parametrima da li aktuelni ugao predubrizgavanja prati zadati...ako stoji zakucan ugao,onda je zaglavio klip korektora pumpe,a ako prati a ne uspeva pri visim obrtajima,moguce da je neka restrikcija u dovodu goriva..
Elektronika se moze popraviti u "kvalitetnom" servisu
pozz.
provjeri žice što idu od elektronike na bosch pumpi prema elektro ventilu koji je ispod pumpe. žice se raspadnu (izolacija) i dodirivaju se i onda ti crkne elektronika vjeruj mi imo taj sluèaj prije par dana. elektroniku sam uspio napraviti ali glavni problem žice koje se dodirivaju èak nekad i na masu (masu motora). Pozdrav
Najlakse je ovako nek obrise sve greske i neka prikljuci aparat i neka vozi a nedji nekog da prati parametre u voznji.Ne leru svi prate kolicinu goriva za ubrizgvanje sa zadanim vrednostima ali kad se pumpa zagreje i kad se pocne voziti auto u jednom momentu zadana kolicina goriva se neslaze sa stvarnom kolicinom goriva.Imao sam takav slucaj kod mene je bio u pitanju mehanicki deo pumpe,sto ne mora znaciti da je i kod tebe zato ti predlazm da odes kod dobrog majstora koji ima iskustva jer pogresna dijagnoza skupo kosta,nisu to male pare.
da li smije biti ulja u cjevèicama od vakuma? nemogu nikoga naæi za mjerenje parametara, zice ispravne ispod pumpe. moze li se obrisati greška skidanjem kleme sa akumulatora, ako moze koji je postupak? pozz...
Greske se mogu biti dvojake, jedne koje se brisu zamenom dela koji je neispravan, a postoje i greske koje se mogu iskljucivo obrisati dijagnostickim uredjajem.
pozz
Današnja auta se ne popravljaju bez dijagnostike i u kuænoj radinosti, samo se patite bezveze.
Ako nemas aparat za citanje parametara nista ti ne znaci brisanje greske.Moras pratiti parametre da bih utvrido kvar jer kazem ti od nagadjanja nema nista i ako se pogresi dijagnoza popravka te moze kostati veoma puno.Nadji dobrog majstora da ti nadje kvar ako covek zna posoao brzo ce naci kvar.Posoji postupak provere koji se radi kada prijavi tu gresku
Provjera ispravnosti vrste goriva u spremniku goriva
Provjerite dotièni sustav na curenje
Provjerite spojene cijevi i crijeva na pregibe, ošteæenja itd.
Oznaèiti prekide / ogrebotine na vodovima za gorivo ili ubrizgavanje
Provjeriti spojeve vodova za gorivo (brzi spojevi).
Provjera zabrtvljenosti uljnih vodova.
Provjera stanja rtostrukih nastavaka za spajanje.
Provjera brtvi ulaza goriva i povratne vodove na crpki za ubrizgavanje.
(rabiti samo brtve, odobrene od proizvoðaèa vozila)
Provjera momenata pritezanja šupljih vijaka.
Provjera ispravnog namještanja spojeva i brtvi.
Provjera preèistaèa goriva
Zaèepljenje, propuštanje, zrak ili voda u sustavu goriva
Probaj da ozracis sistem za gorivo da nema slucajno vazduha u sistemu kako ti pali auto ujutru jel vergla malo duze ili pali odmah.Budi strpljiv i uporan i vecinu ovih stvari mozes proveriti sam.
Proveri prelivna creva da nisu porozna ako jesu onda vuce vazduh ali onda ce ti auto teze paliti ujutru kada je hladan.
Kuciste filtera moze i tu vuci vazduh ali onda bi imao problem sa jutarnjim paljenjem.Proveri ovo sto sam ti napisao jedno po jedno i zajedno cemo doci do kvara.
Zadnja izmjena od 16v (06-09-2010 01:02:19)
Kad to proveris onda probna voznja pa gledanje parametara Stvarno ubrizgavanje i željeno ubrizgavanja,znaci stvarno ubrizgavanje treba da prati željeno ubrizgavanje.Onda imas poveru da li je brzina okretanje pumpe upola manje brzini okretaja motora.Onda moras proveriti pad pritiska poprecnih vodova tj prelivnih creva,ne sme biti pad pritiska u tim vodovima.
Kad to proveris onda ima jos stvari za proveru.Ako je to sve u redu 90% je crkla pumpa.
Iz iskustva koje sam imao uglavnom crkava pumpa.Pre deset dana sam radio Vectru 98 godiste X20DTL i tu gresku.Covek je kupio polovnu pumpu jer je nasao povoljno i zamenio sam je i resio problejm.Iskreno se nadam da to nije i kod tebe slucaj.
Idemo korak po korak pa cemo doci do dijagnoze kvara na tvom autu.
Pozdrav
Zadnja izmjena od 16v (06-09-2010 01:21:04)
danas idem kod majstora,inaæe dobar prijatelj,sve èemo ovo pregledati pa se kasnije èujemo.
pitanje za 16v mozeš li mi reæi gdje se nalaziš??
Zadnja izmjena od username07 (06-09-2010 15:55:40)
danas idem kod majstora,inaæe dobar prijatelj,sve èemo ovo pregledati pa se kasnije èujemo.
pitanje za 16v mozeš li mi reæi gdje se nalaziš??
A da obojca popunite profile ???
Ne pitaj me ono što ne znam !
naj bolje bi bilo da svako popuni profil pa da se zna ko od dakle je pa kome treba majstor ima da vidi po profil nek mu se javi na pp nek se dogovaraju a ne stalno od dakle si itd.
pozdrav
naj bolje bi bilo da svako popuni profil pa da se zna ko od dakle je pa kome treba majstor ima da vidi po profil nek mu se javi na pp nek se dogovaraju a ne stalno od dakle si itd.
pozdrav
ovo pozdravljam admin ne moze da stigne pratit ko je popunio profil a ko nije,mislim da ovi experti trebaju skrenuti paznju jer oni imaju najvise hrabrosti...
@)).....