ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 22-09-2010 23:07:54

deki76
Član
Registrovan: 22-09-2010
Komentari: 6

Pregrejavanje motora

peugeot 307.1.6 HDI 2005.Od skoro kada kazaljka temp.dostigne 90C .skace do kraja i pali se upozorenje stop engine too high.Tada ili stanem i iskljucim auto. Posle par minuta kada se upali je na 90C i kada upalim grejanje na najjace temp. pada ili u voznji kada kazaljka skoci na max temp. upalim grejanje i ona odmah padne na 90 i nize.Pretpostavljam da se ili ventilator ne ukljucuje ili da je termostat problem.U ovlascenom servisu predlazu zamenu kucista termostata i fap filter,aditiv,prigusivac katal.,cev, senzor,rezervoar.Auto inace odlicno radi,prima gas ne gusi se do 90 C nema nikakvih problema.Uvezen je iz Nemacke maja 2009.tada presao 160000km,uradjen veliki servis septembra 2009.zamenjena tada vodena pumpa,u julu ove godine menjan prekidac stop svetla jer se palio ABS/ESP error,u julu menjan hladnjak za klimu i tada skidan hladnjak motora i vracen,u avgustu alternator u Grckoj na godisnjem odmoru.Molim vas za misljenje.Procitao sam na foruma sve o fap filteru ali ne vidim ovde slicnosti.Objasnili su mi da ne mogu samo da zamene termostat bez zamene fap filtera i ostalog sto je onda astronomska cifra.Da li je u pitanju termostat i fap filter ili mozda samo termostat ili ventilator i nesto vezano za njega.Sutra odlazim u druge servise da cujem misljenje.

#2 22-09-2010 23:19:37

Bacha
elproger
Iz: Beograd
Registrovan: 04-01-2010
Komentari: 0

Re: Pregrejavanje motora

Staviš lepo na diag,posmatraš parametre i sve ti bude jasno.Normalno,to ti neæe reæi oni ovlašæeni,nego neka ozbiljnija radionica.Da si popunio avatar na pristojan naèin možda bi te veæ uputili nekome iz tvog kraja.

#3 22-09-2010 23:20:17

bjeli
Expert
Iz: Prnjavor
Registrovan: 30-03-2009
Komentari: 2,253

prvo provjeri dali se pali ventilator na autu prema svemu on ti ne radi a za ostalo ces vidjeti jer taj auto kada vrsi regeneraciju fapa dize temperaturu motora

#4 23-09-2010 00:08:50

deki76
Član

Hvala za brz odgovor.Ja sam iz BGa ali ovde ne znam koje su to ozbiljnije radionice.Za taj abs/esp error koji se palio svi su me belo gledali dok mi jedino u tom servisu nisu rekli u cemu je problem i to otklonili da bi posle 3 dana i 1000 predjenih km crkao alternator a lepo sam rekao da sve provere.Ovde se izgleda sve menja tek kada nesto crkne i nemam poverenja dok to poverenje ne zasluze.Jedino sam zadovoljan Pezoovim servisom u Grckoj jer sam popravio auto istog dana i sa mnogo manjom cenom nego kod nas.

#5 23-09-2010 00:37:19

predingli
Expert
Iz: Križevci, Hrvatska
Registrovan: 24-12-2008
Komentari: 2,786

deki76 napisao:

da bi posle 3 dana i 1000 predjenih km crkao alternator a lepo sam rekao da sve provere

najbolje da su ti rastavili cjeli auto na djelove i sve pregledali.....misliš da se sve može provjeriti  ? Recimo da ti isto tako ležaj na radilici zaribao, opet bi bili isto krivi jer nisu to provjerili u servisu a rekao si da sve provjere ? big_smile Ista stvar je i s alternatorom, kak da znaju jel ležaji otišli ako ne zuje, kak da  znaju jer kolektor ili èetkica pri kraju ako on normalno puni ??? neke stvari se ne mogu znati prijatelju.....

Ne pitaj me ono što ne znam smile !

#6 23-09-2010 00:44:39

Bacha
elproger
Registrovan: 04-01-2010
Komentari: 0

predingli napisao:
deki76 napisao:

da bi posle 3 dana i 1000 predjenih km crkao alternator a lepo sam rekao da sve provere

najbolje da su ti rastavili cjeli auto na djelove i sve pregledali.....misliš da se sve može provjeriti  ? Recimo da ti isto tako ležaj na radilici zaribao, opet bi bili isto krivi jer nisu to provjerili u servisu a rekao si da sve provjere ? big_smile Ista stvar je i s alternatorom, kak da znaju jel ležaji otišli ako ne zuje, kak da  znaju jer kolektor ili èetkica pri kraju ako on normalno puni ??? neke stvari se ne mogu znati prijatelju.....

Predingli,poèeo si zaboravljati.
Zaboravio si magièni kabl za autodatu.
Nemoj da ti se nešto tako ponovo dogodi,molim te.

#7 23-09-2010 00:45:58

predingli
Expert
Iz: Križevci, Hrvatska
Registrovan: 24-12-2008
Komentari: 2,786

oprosti kolega, ma kasno je a radim cjeli dan, umoran sam pa sam zaboravio smile

Ne pitaj me ono što ne znam smile !

#8 23-09-2010 00:48:24

launch
elproger
Registrovan: 10-12-2009
Komentari: 415
Website

Druze imas ti u Beogradu mnogo dobrih servisa za Peugeot, samo si mozda kucao na pogresna vrata. Da ce za 1.000km da ti crkne altenator to ti niko nebi mogao predvideti. Neke stvari mogu da se predvide ali za neke samo baba vanga moze da kaze unapred. Za ovlascene No Comment
Kada izmenjaju pola auto nesto ce nabosti, ako ne kazace ti da je moralo i to sto ti je bio kvar.
Imam jedno pitanje za tebe. Kada je krenulo to da ti se desava, jer kod njih ukoliko se pravilno neispusti vazduh iz sistema moze mnogo glupe brljotine da pravi. Isti problem sam imao na putu u Nemackoj kada mi puko hladnjak motora i u ovl. servisu u Nemackoj nakon zamene hladnjaka rekli da se tako ponasa jer je problem u motoru. OK, to sam prihvatio kao moguce jer kako sam ga terao mozda je stradao dihtung glave itd... Obzirom na njihove zakone cim otvoris haubu da nesto vidis odma se ljudi skupe da gledaju da nece nesto da kane i da zovu pandure da platis kaznu, tako da pri prvom pokusaju da mozda nisu dobro ispustili vazduh iz sistema i to odradim vec su poceli da prilaze i da zagledaju. Zatvorim haubu, prvi parking i let kuci. Kada je doterao slep auto, ispustao sam vazduh jedno pola sata i sve je bilo OK. Dan danas nemam problema
Bilo mi doslo da onim velikim majstorima u koje se svi kunu razbijem glavu jer najvecu glupost nisu uradili kako treba.

Po tome kako ti brzu pada temperatura mi lici kao da nemas dovoljno rashladne tecnosti, mada neverujem da to nisu gledali. Videti kako baca vodena pumpa i naravno dali se pali prva odnosno druga brzina ventilatora. Moras malo da pratis pa da nam kazes da bi dobio tacniji odgovor.
Ovl. Servisa u Beogradu se mani jer svi koji su nesto znali su otisli davno

Zastitimo decu u saobracaju

#9 23-09-2010 00:51:34

launch
elproger
Website

Nezaboravi da dopunis taj kabel. Sa novom verzijom predvidja sudbinu auta 6 meseci

#10 23-09-2010 01:08:37

deki76
Član

Desava se od pre 10 dana.Tri puta se desilo da skace temp do kraja i upozorenje stop ali na grejanje unutrasnjeg ventilatora odmah pada ispod 90.U julu je majstor kada je skidao hladnjak za klimu skidao i hladnjak za motor i posle toga se pa;ila lampica za manjak tecnosti.Dolio sam destilovanu vodu oko 1litar i posle je bilo u redu.Voda u prelivnom loncetu je skoro do max.

#11 23-09-2010 01:14:37

launch
elproger
Website

Kojom brzinom ti padne na 90, 10sek, 2min...
Pipni hladnjak u tom momentu kada ti zagreje na max, dali je mnogo vruc. Cuje li se u motoru pucketanje ili kao da kljuca

#12 23-09-2010 01:52:10

deki76
Član

Nakon 10 sek,danas se culo pucketanje u motoru kada sam otvorio haubu.Sada vozim samo male relacije da se ne bi grejao.Prvi put sam presao 120 km i kada sam stigao kuci radio je u mestu 5 min i onda se upalilo.Posle 2 min upalio sam auto i temp je bila 90 i pocela da pada.mislim da nije bio vruc ali nisam siguran,videcu sutra.

#13 23-09-2010 02:04:27

launch
elproger
Website

Moras odraditi snimanje parametara u voznji ili pracenje. Gledati kojim intezitetom se povecava temperatura, dali blesavo skace ili pravilno. Ukoliko su ventilatori OK, meni tu mirise ili na davac temperature sto ces utvrditi parametrima ili na vazdusni cep u rashladnom sistemu

#14 23-09-2010 02:07:53

deki76
Član

Hvala na savetu javicu se sutra pozdrav

#15 23-09-2010 19:09:09

Kele
Expert
Iz: RS,Sonta,Apatin
Registrovan: 09-04-2010
Komentari: 1,373

Najjednostavnije je kada ti dodje do upozorenja "Temperature to high" da nekim termometrom izmeris temperaturu samog motora(glave).Ne dijagnostikom jer ona dobija podatak od senzora koji je mozda neispravan.A da probas ozraciti sistem za hladjenje motora?Kazes da je hladnjak menjan,pa ako je ostao vazdusni cep kao sto rece Launch simptomi su slicni...Malo mi je cudno da na 90 stepeni izbacuje upozorenje.To je maltene radna temperatura.

Zadnja izmjena od Kele (23-09-2010 19:14:05)

#16 23-09-2010 20:54:47

deki76
Član

Ventilator se nije ukljucivao u 1.brzini ali se ukljucivao u 2.brzini.majstor je popravio reostat na hladnjaku i sada rade obe brzine,kazaljka ide do 90,pali se ventilator i onda malo pada ,ne skace kazaljka do kraja posle 90.Narucio sam novi reostat.Sutra idem u drugi servis da proverim nivo aditiva jer je auto kupljen sa 158000km sa urednom servisnom knjizicom iz Nemacke a sada je na 177000km uradjen veliki servis na 160000km ali niko nije proveravao nivo aditiva iako mi se nista ne pali.Nadam se da je prethodni vlasnik zamenio fap i ostalo na 120000km i da li to moze da se vidi na dijagnostici.Hvala za sve savete.

Board footer