Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka
Zar lambda sonda ne meri preostalu kolicinu kiseonika u izduvnim gasovima nezavisno od goriva?
When you have everyting under control, youre not fast enough!
mislim da sam Angela bolje razumeo i ako na stranom jeziku nemoj da se ljutis Ignjate svi smo mi nasi, mislio sam izmedju ostalog i na vek trajanja sonde.
Zadnja izmjena od lancos (06-10-2010 15:37:41)
na gas ce trajati duze,a karakteristike nebi trebalo da se menjaju i nebi smelo jer sonda radi finu regulaciju.to nevazi za obicne sisteme ugradjene na bilo kom sistemu ajnsprica jer sonde malte ne nemas ugradjenih na karburatoskim sistemima.malte ne znaci da ipak ima ali vrlo retko,na pojedinim audijima,bmw i dosta vise na nekim japancima.mislim da mnogi to nisu ni videli ni imali dodira.
mislim da sam Angela bolje razumeo i ako na stranom jeziku nemoj da se ljutis Ignjate svi smo mi nasi, mislio sam izmedju ostalog i na vek trajanja sonde.
Daleko bilo da se ljutim MNO26 je vec napisao, isto mere, duze traje na TNG ako je kontrolisano sagorevanje, a ako se plin ugradi kao za stojadina (na sraf), onda krace traje. Sem Audia i BMW ima i na golfovima2, Mercedesima i Opelima koji imaju Pierburg 2EE karburator. Sto se merenja tice, mozes na domacu rakiju da vozis, svakako ce meriti koliko je kiseonika ostalo u izduvnim gasovima. Druga je stvar koliki AFR valja za koje gorivo. Za benzin lambda=1 je AFR 14,7 a za plin mislim da je oko 15,8. Znaci, da bi ti lambda ostala 1 na benzinu na litar goriva u gasovitom stanju ti treba 14,7 litara vazduha, a za litar plina u gasovitom stanju ti treba 15,8 litara vazduha. Znaci, u zavisnosti od goriva koje se koristi za isti lambda faktor ti treba razlicit AFR.
Zadnja izmjena od ignjat (07-10-2010 15:48:13)
When you have everyting under control, youre not fast enough!
Zivotot na lamda sondata zavisi najmnogu od toa kako raboti motorot. Dokolku motorot trosi ulje sondata ne trae dolgo, dokolku se koristat aditivi vo benzinot za cistenje na injectorite, isto taka i za aditivite za LPG, togas se namaluva rabotniot vek na sondata.
Samo edno ne mi e jasno, so sogoruvanje na plinot se dobiva povisoka temperatura, zosto togas vikaat deka sondata ke trae podolgo.
Na nasiot pazar vo Makedonija, site sto imaat staveno plin (so injectori) za 10 do 20000 km sondata se rasipuva, i potrosuvackata se zgolemuva.
Edno e sigurno lamda sondata kaj dizelite trae mnogu podolgo.
Od ona sto jas go znam ima nekolku osnovni vidovi na sondi. od 1 ziceni do 5 ziceni, so vgraden greac na sondata ili bez vgraden greac, sonda pred katalizatorot i posle katalizatorot, i sonda od zirconium koja dava napon od 0.1v do 0.9v, i na kraj titaniumska sonda (najcesto kaj oplelite mislam) koja dava napon od 5v.
objasnuvanje za sondite ima mnogu.
Nie uvezuvame sondi pa zatoa i znam tolku za niv.
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka