Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Imam problem sa tim autom ,auto je kod mene u servisu i nece upaliti vergla a nece, upaljen je onaj u nutra injektor ali na pregledu sa dijagnostikom nema gresaka. Pogledao sam parametre i vidim da nema broja obrtaja i još nečeg što broji obrtaje , taj motor ima dva senzora radilice i bregaste pa me zanima koji se odnosi na brojanje obrtaja motora i dali se br. obrtaja treba dignuti kad se vergla auto (kao na svakom drugom ili je na tom autu drukcije ). pogledao sam unimerom senzore radilice i ima 800oma otpora (ima li ideju neko kako bi se bolje mogo senzor pregledati , a za onaj od bregaste piše da se ga isprobava sa led diodom i tu me zanima dali ima se neko bolje rjesenje za to isprobati , ja sam isprobao i otpor na njemu i vidim da mi otpor počne da mjeri ionda skoči na vrjednost jedan na unimeru dali je mozda samo taj problematičan pošto o0naj od radfilice ima konstantni otpor ,aza taj od bregaste piše da se stavi diodu i zavergla pa neznam dali taj od bregaste mora imati konstantan otpor ili onko samo skoči ko da ce izmjeriti pa se vrati na početnu vrijednost. ili sam na krivom pravcu a zeza nesto drugo sto obustavlja brojanje obrtaja jer se auto u voznji ugasio i neda znaka pumpa goriva radi to sam cuo protok zraka ima i ostale parametre sve broji dok mvergla samo mi fale obrtaji! ako je neko ima slično , molim za savjeet!
Hvalaq!
ne radi ono šta voliš, več voli ono što radiš!
sa unimerom nemozes nista .senzor radilice je iduktivan,znaci da pravi struju-signal i ecu moze da ga neregistruje kao kvar kod pojedinih softova.rekao bih da nemas iskustva sa takvim stvarima pa je za tebe najbolje da se obratis nekome ko je iskusniji
Za senzore je naj mjerodavnij osciloskop, to liči na senzor radilice, e sad otpor je tu negdje možda zeza instalacija
Biće da otpor senzora radilice nesmije biti veći od 600ohma
Zadnja izmjena od oliver (24-11-2010 17:46:44)
senzor radilice možeš ispitati ohm metrom,ali samo djelomično i mora da ima od 650-1100 ohma na temperaturi od 20-30 stupnjeva.Senzor bregaste ne možeš ispitati na taj način jer je hallov.senzori se ispituju sa osciloskopom,pa tako vozi to dalje,ako to nemožeš ispitati.Tvoja Alfa mora upaliti i sa neispravnim senzorom bregaste,samo duže vergla i u radu svijetli šprica.
kolega evo ti moje skromno saznanje o tim senzorima......fiat bravo HGT nece paliti ako mu je senzor bregaste neispravan, alfa 147 1.6 ts pali ako joj je senzor bregaste neispravan ali ne prima gas kako treba i nece preko 3000 o/min, Bmw e39 520 24v pali ako mu je senzor bregaste neispravan ali isto nece primati gas kako treba.....
ma nemas tu mnogo filozofije. kako mislis da upali ako ne vidi broj obrtaja radilice? a i gde si nasao da ima 2 senzora radilice? proveri instalaciju od senzora do ecu, ako je ok menjaj senzor. a sto se tice hallovog davaca moze se ispitati i bez osciloskopa
ako je zena imenica, onda je ljubavnica zamenica
istina ,može ali je naj preciznije i mjerodavno jedino osciloskopom
sa unimerom nemozes nista .senzor radilice je iduktivan,znaci da pravi struju-signal i ecu moze da ga neregistruje kao kvar kod pojedinih softova.rekao bih da nemas iskustva sa takvim stvarima pa je za tebe najbolje da se obratis nekome ko je iskusniji
nemam sta reci na to tvoje, ja sam tek nedavno počeo pa nemoj tako ,meni treba iskustva a ne da nekom megamajstoru saljem moj posao zbog jedne diode koja ce mi ocitati koji senzor ne radi i spojiti se gore i viditi parametre dal dize obrtaje .he he he !:cool:
kolega evo ti moje skromno saznanje o tim senzorima......fiat bravo HGT nece paliti ako mu je senzor bregaste neispravan, alfa 147 1.6 ts pali ako joj je senzor bregaste neispravan ali ne prima gas kako treba i nece preko 3000 o/min, Bmw e39 520 24v pali ako mu je senzor bregaste neispravan ali isto nece primati gas kako treba.....
kolega,ovdje je rijeć o alfi 146 ts,tako da to znam jer sam to probao.ona pali ,svijetli šprica i slabije vuće
prekontroliraj te senzore i napajanja . 146 i 145 su ti imale problem sa vodom u osoguračkoj kutiji .
da imale , tek sada imaju
Zadnja izmjena od rakki (24-11-2010 23:50:38)
kako se zove onaj auto sa trozupcem ? ma onaj sa vilama ? nema veze sjetit ću se . do tada pozdrav svima
nema dva senzora radilice ja sam se krivo izrazio, ima dva senzora, jedan radilice i jedan na bregastoj ! i još pitanje, neko je rekao ;holv ; ili tako nesto o senzoru kakav je to izraz i u cemu je razlika između ( konkretno ova dva koja su na mom vozilu) sta koji cita i ako neko zna kakve signale daju van iz sebe po te tri zice! mozda i previse pitam ali pošto neznam i nisam stucnjak zanima me pa ako ima neko ljubazan da mi to objasni i hvala na dosadasnjim odgovorima!
sad sam malo gledao seme na autodati za taj auto i vido da ima i neke rele za senzor radilice ali meni se cini da senzor ide direkt na centralnu jedinicu ,dali je to tako? ili sam ja nesto krivo vidio?
bez uvrede a da malo proguglaš
kako se zove onaj auto sa trozupcem ? ma onaj sa vilama ? nema veze sjetit ću se . do tada pozdrav svima
sad sam malo gledao seme na autodati za taj auto i vido da ima i neke rele za senzor radilice ali meni se cini da senzor ide direkt na centralnu jedinicu ,dali je to tako? ili sam ja nesto krivo vidio?
nisi lepo gledao
nema dva senzora radilice ja sam se krivo izrazio, ima dva senzora, jedan radilice i jedan na bregastoj ! i još pitanje, neko je rekao ;holv ; ili tako nesto o senzoru kakav je to izraz i u cemu je razlika između ( konkretno ova dva koja su na mom vozilu) sta koji cita i ako neko zna kakve signale daju van iz sebe po te tri zice! mozda i previse pitam ali pošto neznam i nisam stucnjak zanima me pa ako ima neko ljubazan da mi to objasni i hvala na dosadasnjim odgovorima!
wikipedia ce ti to najljubaznije objasniti
robert istra napisao:sad sam malo gledao seme na autodati za taj auto i vido da ima i neke rele za senzor radilice ali meni se cini da senzor ide direkt na centralnu jedinicu ,dali je to tako? ili sam ja nesto krivo vidio?
nisi lepo gledao
jeste to sam i ja mislio da ne moze biti , juris po senzor radilice pa budem vidio! a ako znas pojasni mi razliku izmedu ta dva senzora kakav je senzor radilice i kako radi senzor bregaste ili gdje to mogu procitati !
budem se potrudio!
nista od wiki ...ja tamo nema nista, ako se moze jos negdje vidjeti nesto o njima ? tim senzorima !
kucaj hall sensor ima sigurno al senzor radilice ti je kao sto rece mn026 induktivni nije hallov
Zadnja izmjena od gonza (25-11-2010 00:38:41)
kucaj hall sensor ima sigurno
zao nema sad pogledao a moguce da ja nisam dobro trazio ali probao sam i nista!
je napisao skrivenu poruku za korisnika: robert istra
Zadnja izmjena od gonza (25-11-2010 00:45:29)
hvala! jesu li svi ti senzori na tom principu rađeni i kako ih prepoznati, uf svaki dan nesto naucim sigurno glupo pitanje ali racunajte da neznam;)
Neces ti proci bez one dvije knjige koje sam ti preporucio u onoj drugoj temi....vidis da se uvijek vracas na isto...prvo "OSNOVE ELEKTROTEHNIKE" pa onda dalje...Sve dok to ne naucis postavljat ces pitanja o elementarnim stvarima koje jedostavno ne mozes preskociti ako hoces da razumijes kako rade te stvari.
Ne nastojim biti jeftiniji, nastojim biti bolji!
prijatelju kad vec toliko pricas/pises vodi racuna sta pises jer pored onih smajlija koje ostavljas delujes tako smesno da vecina ljudi ovde pomisli da si izaso iz predskolskog.pricas o diodama za test a i onjima neznas nista jer holovi davaci/senziri rade i na 5v i na 12v,sto verovatno da neznas a induktivni senzor/onaj na radilici mozes da ispitas samo skopom.jer i kad daje signal moze da bude neispravan.
a da bi nesto naucio moras i da se obratis drugome,pa i da platis jer ces to kasnije i ti naplatiti.i nemoj da mislis da moze i da su ovde ljudi naucili sve preko neta.vec su ti ti isti ljudi dosta pomgli ali ti neumes da ili citas ili shvatis