Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka
Zna li iko objasniti sa stopostotnom sigurnoscu za sta tacnu sluzi egr ventil (Osim sto pravi probleme ) i sto smanjuje emisiju stetnih gasova,da li smeta ako se iskljuci (blokira) i utice li mozda direktno na proracun smjese gorivo-vazduh,vece manje potrosnje i po nekoj logici moguce da i LAMDA SONDA OCITAVA BOGATU SMJESU ako je on blokiran...
Nemam sve sto volim,al volim sve sto imam!
malo googluj naci ces sta je tacno i kako radi
EGR- povrat ispušnih plinova
Opis kruga
Napon za ventil u povratu ispušnih plinova (EGR) se dovodi naponskim krugom paljenja preko osigurača. Spoj na masu za ventil u povratu ispušnih plinova (EGR) se ostvaruje u upravljačkom krugu niskonaponskim upravljačem (driverom) unutar upravljačkog modula motora (ECM). Upravljački modul (ECM) preko osjetnika položaja prati položaj iglice ventila u povratu ispušnih plinova (EGR). Osjetnik položaja u povratu ispušnih plinova šalje napon povratne sprege u signalni krug upravljačkog modula motora (ECM). Taj napon ovisi o položaju iglice EGR ventila. Upravljački modul motora (ECM) tumači taj napon kao položaj iglice ventila u povratu ispušnih plinova (EGR).
Upravljački modul motora (ECM) tijekom usporavanja vrši provjeru protoka u sustavu povrata ispušnih plinova (EGR). Upravljački modul motora (ECM) to čini trenutnom naredbom EGR ventilu da se otvori prateći pri tome signal osjetnika apsolutnog tlaka u razvodniku (MAP) i osjetnika položaja u povratu ispušnih plinova (EGR). Ukoliko je signal apsolutnog tlaka u razvodniku (MAP) neispravan za položaj iglice ventila u povratu ispušnih plinova (EGR), upravljački modul motora (ECM) bilježi iznos razlike apsolutnog tlaka u razvodniku (MAP) koju je otkrio i podešava kalibrirani brojač grešaka prema kalibriranoj razini praga za greške. Broj provjera protoka u povratu ispušnih plinova (EGR) koje su potrebne da se prekorači prag greške može se mijenjati u skladu sa iznosom otkrivene greške EGR protoka.
Normalno, upravljački modul motora (ECM) će dopustiti samo jednu provjeru EGR protoka tijekom ciklusa paljenja. Kao pomoć u potvrdi popravka, upravljački modul motora (ECM) će dopustiti višestruke provjere EGR protoka nakon što se dogodi brisanje koda
ovo ti je za benzinskih motora sa elekrticnim EGR (bez vakum)
Vakumski EGR radi isto,jedino se za pokretanje ventila koristi vakum iz usisne grane(obično). Snaga/visina pokretanja ventila EGR-a je kontrolisana PWM signalom.
na svakom modelu auta na kojem se moze iskljuciti a to su stari modeli nece uopste uticat na rad motora ali kod nekih modela je nemoguce iskljucit egr zbog toga sto se prati rad egr-a
ja sam na par vw blokirao egr i nikakvih poaljedica nije bilo
U mom primjeru imam tri prikljucka za crijeva na elektricnom solenoidu koji je odvojen od egr ali upravlja sa njim preko ta tri crijeva : ulaz-vakum (iz usisne grane), izlaz vakum (prema egr vrntilu) i ulaz-pritisak iz izduvne grane koji djeluje na memranu preko koje se upravlja egr ventilom...
Nemam sve sto volim,al volim sve sto imam!
ovako postoje egr ventili koji za rad koriste vakum i imaju elektricni egr ventili koji u sebi sadrze senzor polozaja egr-a i njih nije moguce blokirat sto se tice ovih sa vakumom oni koriste princip menbrane a nime upravlja solenoid tako sro otvara i tatvara protok samog vakuma
znaci kada je solenoid pod naponom onda je egr u funkci
ovako postoje egr ventili koji za rad koriste vakum i imaju elektricni egr ventili koji u sebi sadrze senzor polozaja egr-a i njih nije moguce blokirat sto se tice ovih sa vakumom oni koriste princip menbrane a nime upravlja solenoid tako sro otvara i tatvara protok samog vakuma
znaci kada je solenoid pod naponom onda je egr u funkci
moram da te koregiram - nema niti jedan egr koji ima senzor polozaja vec to preracunava ecu.
ima
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka