Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav
U pitanju je Peugeot 307 2.0 HDI - 2002.god.
Imam problema s pumpom za vodu. Od prlike kad predjem oko 100tnjak km nestaje vode, pa mi javlja na tabli STOP. Kad podignem haubu i odvrnem cep skoro sva voda isparila. Naspem ponovo vode i nastavim vozit. Kada sam otisao kod nekoliko majstora, svi su imali razlicite teorije, tipa da je do cepa, da ne radi ventilator, da je crijevo, da je probusena pumpa itd.
Uglavnom ispod auta nikad nema vode, crijevo je OK, promijenio sam i cep, opet je isto. Jedan majstor je primjetio da nije radio ventilator, pa je i to zamijenjeno. Radna temperatura motora je odprilike izmejdu 80 - 90 stepeni i nikad ne ide preko. Mislim da je to normalna radna temperatura motora. Drugi majstori kazu da je najvjerovatnije diftung itd..
Zanima me da li je neko imao slican problem i da li zna sta bi mogao biti problem? Da li je to za ovlastenog servisera ili mislite da to mogu rijesiti lokalni automehanicari?
Hvala svima koji se zainteresuju i odgovore
Jesi li skidao plastiku ispod motora? mozda zbog nje nema vode ispod vozila.
Nisam provjeravao plastiku, al jesam uvjek pregledao pumpu. Prije voznje odvrnem cep pumpe da vidim da li ima vode do nivoa koji je odredjen i uvjek ima vode, ako prilikom posljednje voznje nije javljalo STOP...odnosno nekad na COMPUTER BOARDU pise sljedeca poruka kad fali vode: TOP UP COOLANT ENGINE...nesto tako...
U svakom slucaju hvala na sugestiji, provjericu i to s plastikom
pa nije pumpa za vodu jedina u sistemu hlađenja,ako pusta pumpa onda se vidi trag rashladnog sredstva ispod pogonske remenice.Svakako dobro pregledati hladnjak i cijeli sistem hlađenja,kad se radi o sitnim propustima obično ulijem u hladnjak sredstvo za brtvljenje.Ako ni tad ne stane skinuti glavu mora da je brtva izgorila
poskidaj sve zastitne plastike oko pumpe i pogledaj ako nije tu onda pregledas crijeva,hladnjak ako i tu nema nista moglo bi biti do dihtungla glave njega najbolje provjeriti mjerenjem HC I CO2 u boci da nebi uzalud skidao glavu pozdrav
Prije voznje odvrnem cep pumpe
Čep posude ili čep pumpe ????? Jel si ti siguran kaj je pumpa ?
Ne pitaj me ono što ne znam !
poskidaj sve zastitne plastike oko pumpe i pogledaj ako nije tu onda pregledas crijeva,hladnjak ako i tu nema nista moglo bi biti do dihtungla glave njega najbolje provjeriti mjerenjem HC I CO2 u boci da nebi uzalud skidao glavu pozdrav
mozeli malo objasnit kako mjerit HC I CO2 u boci i cime. pozdrav
imaš kupiti alat za takvo mijerenje
da tako je jabuka ima alat znaci zagrijes na radnu temperaturu i ubacis u posudu vode i imas podioke za mjerenje i oznake sa bojama jedna za ispitivanje dihtung glave,jedna za ispitivanje glave itd uglavnom odlicna stvar
ne ubacis ga unutra nego sa njiime usisas paru iz rashladnog sistema i promenom boje vidis da li dihtung duva ali ako usisava to je drugo tada uduvavas vazduh u cilindre i posmatras rash.sistem.a ako neko od tvojih majstora ima sistem-setza napumpavanje ras.sistema to bih ti prvo preporucio
jest MNO usisas paru nisam dobro objasnio;)
Hvala raja na savjetima...pokusacu ove stvari, ako se nista ne rijesi vozim ga na servis
Bio sam na servisu, problem je diftung...tako da cu to odradit ovih dana
U BiH je cijena diftunga malo iznad 50 eura, dok je rad majstora kako gdje...negdje dodje 25 eura po satu ( a majstor kaze da treba oko 10tak sati rada) do ukupne cijene diftung 50 eura + ruke 100 eura...:) pa raspitat cu se jos, ali najbitnije je da smo detektovali problem
Idemo dalje
eh kada bi mnogi a takodje i ja radili za 25 eura po satu gdje bi bio kraj
Zadnja izmjena od Rocky (13-01-2011 01:43:27)
E raja da vam javim da sam konacno riješio problem:)Promijenjen diftung i sad je sve OK:)
Hvala svima koji su imali neke ideje i sugestije
Pozz svima