Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
307 2007. godina ( redizajn )
Ne rade mi podizači snopa fara. Prekidač je ispravan, do prekidača dolazi samo 2 V, svi osigurači su ispravni.
Prilikom prvog jutanjeg paljenja auta, svijetlo na prekidaču se pojavi na nekoliko sekundi i ugasi se. Nakon pojave svijetla, okretanjem prekidača farovi se podignu ili spuste ( ovsno o položaju prekidača ). Nakon toga prekidač više ne ragira.
Da li je netko zna u čemu bi bio problem.
Unaprijed hvala
vjerovatno nisu orginalni farovi
Jesu, orginalni su farovi, podizaci su radili normalno do sada.
Moras to oterati nekom na dijagnostiku,jer mislim da podizanje farova ide preko BSI modula.Verovatno postoji neki problem i da tu opciju BSI onemogucava.
Bio sam na dijagnostici i ne izbacuje nikakvu gresku.
pa neka aktivira preko diagnostike motorice na farovima (jedan pa drugi) pa prekidac. kakvu gresku ocekujes da izbaci? tako moze utvrditi do cega je (bsi nije konfigurisan, motorici na jednom od farova, ili prekidac). za ovo auto ti treba novija verzija pps (od 22.14).
Bio sam na dijagnostici i ne izbacuje nikakvu gresku.
Molio bih te da mi kazes jesi resio sta sto se tice podizaca farova,imam isti problem
Tu gdje dolazi 2V treba biti 12V.Napon dolazi direktno iz BSI i nažalost,crkao je BSI.Ne radi ni osvjetljenje pepeljare.Presijeci žicu i dovedi 12V nakon kontakta i sve će da raditi.
12v treba spojiti na taster za pomeranje svetala?ili?
reci mi koju zicu treba da ogulim ?posto imaju tri komada na prekidacu za pomeranje ? hvala unapred
Znam da je tema stara, imao sam isti problem, pa ako neko nije riješio, ili bude imao ovaj problem, evo rješenje:
Pregorila vam je neka sijalica unutra u autu, zvuči čudno, ali tako je. Meni isto nisu radili podizači farova i osvjetljenje na prekidaču kao i osvjetljenje na prekidačima koji su pored prekidača za sva 4 žmigavca. Kod mene je pregorila sijalica u pepeljari i kada sam je zamjenio, sve je proradilo.
Zadnja izmjena od mara- (21-09-2012 18:52:16)
Nemoguce pa ti vidi sta se desilo
Znam da je tema stara, imao sam isti problem, pa ako neko nije riješio, ili bude imao ovaj problem, evo rješenje:
Pregorila vam je neka sijalica unutra u autu, zvuči čudno, ali tako je. Meni isto nisu radili podizači farova i osvjetljenje na prekidaču kao i osvjetljenje na prekidačima koji su pored prekidača za sva 4 žmigavca. Kod mene je pregorila sijalica u pepeljari i kada sam je zamjenio, sve je proradilo.
Šta je nemoguće? Ako misliš da je nemoguće da je ovo rješenje, varaš se. To je zbog can-bus-a, jer je detektovao manjak potrošača i onda je isključio komplet dovod struje, i zato nije regovao prekidač i nije radilo osvjetljenje. Ja probao više puta sa i bez sijalice i isto se dešava.
mara ja sam danas probao na pezou 307 iz 2006 godine isto samo sijelice na komandama od klime kojeme su bile pregorele ali nije gasio osvetljenje ono je radilo normalno na drugim mjestima
Ne znam zasto bi kontrolisao sijalicu za pepeljaru, i ja sam imao slucaj na komandama klime da odu sijalice pa nista...a uostalom ako je tako kako govoris pokazao bi gresku u bsi ili nekom drugom racunaru da ne valja ta sijalica, a ne pokazuje kada ode ta sijalica....i usput can-bus je jedno a sijalice drugo, can-bus nema veze sa sijalicama, malo se informisi i nauci sta je can-bus komunikacija a sta kontrola neispravnosti neke sijalice.....
Nebitno, can-bus ili ne, ovo je rješenje, možda nije povezano sa sijalicama klime (posebna jedinica), ali ova iz pepeljare jeste. Čak sam prvo skidao prekidač za zaključavanje da pogledam, prije nego što sam ovo skontao. Stavio sam auto-brifer na žice, upalio kratka svjetla, kad ono osvjetljenje radi, sklonim brifer odmah se osvjetljenje ugasi. Onda sam primjetio da ne radi u pepeljari sijalica, zamjenio je i osvjetljenje na prekidačima je proradilo kao i podizanje farova. Zašto je ovo ovako, ne znam, niti me je briga, uglavnom kod mene je riješilo problem.
toni77, eto, ako ti nije mrsko, izvadi sijalicu iz pepeljare i vidi hoće li ti raditi osvjetljenje na prekidačima od zaključavanja automobila, ESP-u, i na prekidaču osvjetljenja farova, i da li će ti se podizati farovi.
dragan_s, imaš li protiv da ti pošaljem privatnu poruku da te nešto pitam u vezi can-bus-a i xenon-a?
Zadnja izmjena od mara- (23-09-2012 22:52:06)
Provjericu i ja na prvoj 307ci koja mi dodje ali nekako mi cudno.....