Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka
pozz
ako netko moze objasniti
zanima me funkcija gatewaya u can mrezi
kako funkcionira?
da li preko njega komuniciraju samo kontrolne jedinice,
motora-abs-airbag
ili preko gatewaya ide kompletna komunikacija sviju senzora, procesora, modula
..sjeti se da svetkuješ dan subotnji
šest dana radi i obavljaj sav svoj posao
a sedmi dan je subota,poćinak posvećen Jehovi...
Obično od pojedinog senzora idu informacije do najbližeg modula, npr temperature tekućine za hlađenje do kompjutera motora.. temperatura zraka vani od senzora na prednjem braniku do prednjeg SAM modula.. od plovka goriva do zadnjeg SAMa, itd. Zatim se te informacije emitiraju na CANovima vozila kojih je kod starijih vozila bilo dva, motorni i unutrašnji, a kod novijih ih ima više. Pošto su brzine protoka podataka na motornom i unutrašnjem CANu bile različite, 80tak i 500 Kb/s bila je nužna upotreba Gatewaya da "prevodi" informacije sa jednog CANa na drugi. Kod novijh vozila je brzina ista ali se zbog sigurnosti protoka informacija bitnih za sigurnost vozila (čitaj putnika) Gatewayem odvajaju motorni od unutrašnjih CANova, iako se još koristi za komunikaciju s vanjskim uređajem tzv dijagnozom tako da daje osnovne informacije o vozilu, sadrži konfiguraciju opreme, usmjerava komunikaciju prema pojedinom modulu, nadzire usklađenost sa zakonima o emisijama i slično... Postoji dobra literatura za Mercedese na netu zove se "MB tech info", zaguglaj i naći češ dosta o takvim temama.
Ako te interesira nešto konkretno pitaj.
Pozdrav
shvatio sam gateway, on prevodi komunikaciju, sa high speed-na low speed
ili obrnuto, prema potrebi...dešifrira, omogučava komunikaciju između pojedinih modula,
koji nemaju istu brzinu obrade, i prijenosa podataka
zanima me da li se trenutne informacije,iz kontrolnih modula, kao što su
ABS EHPS AHL TCM i dr.
šalju obavezno u ECM glavni kompjuter u vozilu, ili
samo prema potrebi
..sjeti se da svetkuješ dan subotnji
šest dana radi i obavljaj sav svoj posao
a sedmi dan je subota,poćinak posvećen Jehovi...
Tko ti kaže da postoji "glavni" kompjuter? Svaki radi svoj dio a neki rade zajedno umreženi na nekom CANu ili Gatewayu. ECM se bavi samo agregatom i onim što na njega utječe, ESP radi svoje, Airbag svoje...
Ako je vozilo i zamišljeno da vozi ljude ne znači da kompjuter motora mora biti glavni. Npr kod kamiona MotorRegulierung je samo jedan modul koji je potreban da motor radi a kompjuter koji nadzire koliko če vozilo dobiti gasa je drugi, tzv. FerzeugRegulierung. Sve to ovisi o koncepciji koju su inženjeri imali na umu, ali komp motora postaje sve više samo jedan od modula.
svi oni bacaju podatke na can a isto tako uzimaju podatke koji ih se ticu sa can-a
isto se kaze i za-recimo-cilindre kvacila....master i slave
razmisli ....
Zadnja izmjena od MN026 (15-03-2011 22:27:37)
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka