Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Ja mislim da je ostao ziv hehehehe ali kada ne znam gdje se taj spremnik nalazi, pa se nadam da ga nisam razbio!
nedime, interesuje me da li bi mi mogao biti pokvaren i fap filter,ili samo treba donasuti aditiva jer javlja samo na bordu min level diesel aditive, ni jedna dr lampica nije upaljena? Tek u idući petak sam naručen za dolijevanje aditiva? Unaprijed zahvaljujem
Auto ima 164000 Km i rekli su mi za cijenu 0d 1050 kuna,također u istoj cijeni ćemo napraviti i kompletnu dijagnozu FAP sistema i ja cu biti prezadovoljan ako je samo to jer nedavno mi auto nije htjeo preko 3000 obrtaja i zamjenio sam RG-ventil i luft meser i to me je istrosilo.
za cjenu od 275 KM su mi u HR nadosuli aditiv i auto je sada sve u redu,nista vise ne pokazuje! Hvala svima na pomoći
Od kada se upali obavestenje da nesdostaje aditiva, koliko se moze preci maksimalno kilometara a da se FAP ne osteti?
Trebalo bi sto prije da to naspes jer ti se aditiv dodaje svaki put kad se sipa gorivo.
Mada sam ja skoro saznao da dvije i po godine vozim bez dodavanja aditiva. Kad sam ga kupio kolicina ubrizganog aditiva je 10g. Ista vrijednost mi je ocitana i nekid dan. Racunar ne registruje skidanje cepa rezervara pa i ne pokusava dodazi adiitv. Takodje izgleda i da mi pumpa za aditiv neradi jer se necuje prilikom testa aktivatora
To mi se upravo tako i desilo, danas sam nasuo pun rezervar i posle predjena 2 km upalilo mi se obavestenje, trajalo par sekundi i ugasilo se. Posle sam sam izgasio auto i posle odredjenog vremena ponovo ga upalio, vozio i isto mi se desilo pojavi se obavestenje i posle par sekundi nestane.
Problem je sto nisam kuci, na putu sam i najblizi Peugeut-ov servis mi je od prilike nekih 300 km pa nisam siguran da li mogu preci toliko kilometara a da ne zeznem FAP? U svakom slucaju sutra moram nasuti aditiv!
Nevjerujem da ces nakon 300km bez aditiva zeznuti fap.
Ja vozim tako u neznanju preko dvije godine i samo dva puta mi se javilo unblock diesel filter.
Ali mozda se javi neko ko ima drugaacija iskustva
Zadnja izmjena od rimano (05-04-2011 00:19:35)
Mozda ce ova informacija biti od koristi nekome. Kada sam bio na putu upalilo mi se obavestenje da nedostaje aditiva. Svratio sam u najblizi Peugeot servis da dospem aditiv koji je potrosen i kada su skinuli onaj mali rezervar gdje treba da stoji aditiv nisu mogli da dospu aditiv jer ova serija peugeot-a 307 (2.0 HDI 136KS 2006 godina) ne moze da dosipa aditiv nego se mijenja "kesa" u kojoj se nalazi aditiv, mislim da je oko 3l pakovanje i ide aditiv EOLYS 176.
U tom servisu nisu imali na stanju takvo pakovanje aditiva pa sam produzio kuci i kontao da cu to rijesiti kod nas u BiH. Medjutim ni jedan servis Peugeot-a u BiH nema na stanju tu "kesu" sa aditivom za 307-cu nego treba da se naruci iz Francuske koja dolazi za nekih cca 7 dana. Jedina dobra vijest je ta da je pakovanje u toj "kesi" jeftinje oko 100 KM nego da sam mogao sipati 3x1 litar.
Zadnja izmjena od Friend (06-04-2011 13:12:45)
Ja nakon dolijevanja aditiva nemam nikakvih problema i ne javlja mi gresku, i skoro 400 km sam vozio tako, i na servisu su mi rekli da mi je fap OK.
Bok!Imam problem jedan i nadam se da će netko od vas znati..Imam peugeot 307 hdi 2.0 79kw 2003.godina...prije nekog vremena mi se upalila lampica i otišao sam,naravno kod nekog mehaničara,ne u servis,i on mi je rekao da treba dosuti aditiva u filter i poništio mi je grešku i nikada se više nije upalila lampica.
Ja nisam išao u servis jer je rekao da mogu tako vozati dok se ne upali opet i onda otići u servis!E sad se dešava nešto čudno nakon recimo 100 do 200 km vožnje u komadu auto se počne gušiti kao da ubaciš u treću i pokušavaš krenuti a auto jedva da ide....ovaj put odem u servis i promjene mi nekakav senzor i opet ista stvar.odem kod svog mehaničara i on me odj....jer nisam stavio aditiva u filter...odem opet u servis i on mi kaže da opet trebam dovesti auto,ali nisam jer mi se neda samo mi pare uzimaju a ništa ne naprave,neznaju ni oni jer se nepali nikakav alarm na računalu da je nešto u kvaru,niti meni neizbacuje na zaslon neku grešku...ŠTA DA RADIM?strašno me nervira to što se auto guši a nitko nema pojma šta je pa ni ovi u servisu,,ili ih boli briga..Ako netko zna kako bi mi mogao pomoći neka se javi ili ako netko zna nekog mehaničara ja sam u Puli..............Veliki pozdrav!
Pa, za "isključenje" FAP-a ( fizičko uklanjenja i izmenu softvera ) imate onaj link ( sa ponudom - reklamom ) na vrhu ove strane ( piše da je cena 200 EUR-a ). Sudeći po broju telefona iz reklame, to je negde u BiH. Ali, na ovom sajtu ( pod PSA,ne sećam se tačno teme ) je bilo postova da je uklanjanje FAP-a štetno, budući da sam aditiv ( za FAP ) navodno blagotvorno deluje na brizgaljke, EGR i sl, tako da bez FAP-a i aditiva stvari nisu dobre ( tako su barem pisali neki ). Ja nisam stručan ( niti imam iskustva ) da procenim da li je to tako, ali me zaista interesuje isto ( ima li po motor štetnih posledica bez FAP-a i aditiva? ).
druze ja mislim da je mnogo stetnije za novcanik nego za motor,ja sam skinuo fap a skinut cu i egr ventil cim mi crkne posto ima mogucnost i on da se ukloni.a auto mi mnogo bolje ide bez fapa,oni su taj fap uveli kao neku vrstu poreza,to mogu odrzavati oni na zapadu,ili ljudi koji mnogo kilometara prelaze,a oni kao ja koji voze iskljucivo po gradu i sa ovim nasim gorivom bolje da ga skinu jer ce taj porez skupo placati,to nije za nas i za nase uslove.vjerujte ja odkad sam skinuo fap neznam sta je otici kod majstora
ja sam mjenjala aditiv(upalila mi se crvena ampica kao cesma,a na bord kompjuteru mi je neto pisalo za aditiv) imala sam prije toga trzaje,kao neke skosove i auto mi je u voznji cimalo.to je bilo to,3l su mi sipali,i od tada auto mi je proslo 70 000km i jos mi traje.sto se tice fapfiltera to cu prvom prilikom da ugasim,jer mi sad gori lmpica i pokzuje problem sa turbinom.to tek treba da sredim,nadam se da ce biti sitnica,pa da necu morati da idem na cijelu reparaciju turbine
ok, sad vise nemam pojma sta da radim... u pitanju je 307 2.0 HDi 136ks, kolega Friend kaze da se za taj model aditiv ne moze nadolit vec se mijenja pakovanje, ok, meni se javila greska da mi fali aditiva prije 14 000 km evo jos se vozam ne primjecujem nikakve razlike, a ko zna mozda sam sjebo fap totalno, imam 177 000 km, prije ovih 14 tisuca sam bio na servisu gdje su mi rekli da je fap ok i da jos ne treba mijenjat al rekao bi da su napravili prisilnu regeneraciju, također su rekli da aditiva još ima dosta...
više me muči ovo što neki pišu da je bolje skinut fap a neki opet kažu da je štetno za motor, upravo zbog tog aditiva. ali, ja koliko sam shvatio aditiv se doljeva u gorivo kod svake posjete benzinskoj... meni ne valja senzor čepa goriva pa sumnjam da je aditiv uopće doljevan kako bi trebalo biti, jer je pretpostavljam vezano jedno s drugim (senzor čepa i dosipanje aditiva).
znam kako sranje može bit sa brizgaljkama - prijmer su ford tdci motori, tog me najviše strah ako taj aditiv stvarno čisti sumpor sa brizgaljka iz ovog našeg usranog dizela. najviše bi skinuo fap zato što me živcira gušenje motora i trzanje dok traje regeneracija - ili je to možda problem u fap filteru? da li ako stavim novi fap ću opće osjetit kad se odvija regeneracija?
skinut fap il ne, hm!?
radim 30 tisuca km godisnje od cega 80% autoceste
Pug 307 2.0HDi 16V 136 FAP rhr siemens sid 803
imamo potpuno isti peugeot,cini mi se najbolji po ubrzanju i brzini inace,ali za popavke najgori i najskuplji.lako se vidi u kantici koliko imas aditiva,ako ti bude prazno sipaj nove tri litre tj vidi sa majstorom i nemoj se igrati sa time.Ovo za fap sam i ja citala od nekih da ne valja gasiti,al ja cu vidjeti kako su prosl ti sto su ugasili,jer moj je presao 210 000 i ko zna kad mu je zadnji put to mjenjano,sto znaci da ce uskoro biti veselo,a cijene i nisu bas male.Meni godisnje dosta auto prolazi malo vise i od tebe,samo ti si na autoputu a ja na manjim putevima
imamo potpuno isti peugeot,cini mi se najbolji po ubrzanju i brzini inace,ali za popavke najgori i najskuplji.lako se vidi u kantici koliko imas aditiva,ako ti bude prazno sipaj nove tri litre tj vidi sa majstorom i nemoj se igrati sa time.Ovo za fap sam i ja citala od nekih da ne valja gasiti,al ja cu vidjeti kako su prosl ti sto su ugasili,jer moj je presao 210 000 i ko zna kad mu je zadnji put to mjenjano,sto znaci da ce uskoro biti veselo,a cijene i nisu bas male.Meni godisnje dosta auto prolazi malo vise i od tebe,samo ti si na autoputu a ja na manjim putevima
lara, bas mi je drago sto neko ima isti auto da podjelimo iskustva
ja nisam imao nekih kvarova pa ne znam koliko su skupi, trebao bi mijenjati taj senzor za cep goriva i rijesiti to s fap-om, sve ostalo radi tip-top bar se nadam. najveca tlaka mi je to trzanje - pa pitanje za tebe, da li osjecas promjene u radu motora dok ti traje regeneracija fap-a? ja osjetim gusenje motora, promjenu u zvuku rada motora, i zakasnjelu reakciju na dodavanje gasa - pri cemo auto zatrza, da li imas slicne simptome?
svasta sanm nesto mijnjala,oko turbine neki regulator polozaja klapne,a sad opet imam problem sa turbinom iako je to zamjenjeno odavno.nije vezano,al turbina je ziva napast kad krene.u servis nece dio po dio da mjenjaju,nego bupa daj hiljdarku za novu.nisam ti bas strucna,ucimpo malo,tako da jos ne kontam ovo sa regeneracijom kako ide i dal to neko pokrece.ove tvoje simptome sam nekako imala slicne sa tim regulatorom sto sam mjenjala.Sa mi nista ne trza,gas prima normalno,ali mi bruji negdje ispod haube kad dam jaci gas,i to mislim da mi e do turbie posto mi vec gori lampica kazu da je zbog turine,samo pusti pametnjakovici ne vide nista drugo,pa cu na kraju sam cackati sve kad se naljutim:-)Inace sad mjenjam zamajac i set vacila,posto mi se zamajac skroz prosuo a i to dobro kosta da te utjesim
aj jaj zvuci skupo sve sta si mijenjala jer niti ja nemam pojma puno o tome svemu, ovo mi je prvi turbodizel i uza sve moderne prednosti takvog motora ponekad mislim da je bolja opcija neki cisto mehanicki benzinac gdje nema sta krepat
onda stisnem gas i okretni moment me razuvjeri
mislim da ti nemas ovih mojih problema sa trzanjem dok traje regeneracija fap-a jer bi to itekako osjetila, evo sto ja znam o tome...
regeneracija fap-a se pali sama svakih 200-800km ovisno o zasićenju filtera a računa se kao razlika u temperaturama na senzorima. taj famozni aditiv razgrađuje skupljenu čađ koja kod auta bez fap-a izađe van kroz auspuh kao crni dim (tdi, tdci... ) - iza mene nikad ne ostane crni dim kolko god i u kojoj god brzini stiso gas. za vrijeme regeneracije filtera iz auspuha izađe bijeli dim. fap je stavljen radi europske eko norme i emisije co2 u atmosferu, znači čista ekologija i motor može normalno da radi i bez toga. dapače, postoje modeli sa i bez fap filtera - ali stvarno sam laik oko sveg toga pa me baš zanima da li postoji sličan sistem s aditivom kod modela bez fap filtera. nebi skidao fap samo iz razloga što koliko sam shvatio onda više ne radi ni sistem nadoljevanja aditiva u gorivo - ili se varam?
regeneracija fap-a se može odraditi i ručno preko dijagnostike.
u svakom slučaju, idem danas kod mehaničara probat razjasnit tu misteriju
javi sta si uradio:-)sretno
iduci tjedan dijagnostika u voznji, provociranje regeneracije fapa da vidimo zasto trza, ako je samo fap u pitanju cupam ga van odma ili busenje, ili sta vec ide, javim dojmove
ok,samo ono trzanje i kad nece da primi gas meni je prestalo cim sam sipalal aditiv.to bi jos i dobro bilo da ti bude:-)
Ovaj moj sadašnji 1.6 HDI FAP ( od 109 ks ) je prešao tek 46.000, ali nikada nisam osetio to sitno "trzanje" u vožnji ( koje mnogi ovde pominju i dovode u vezi sa regeneracijom). Ili sam ja "bezosećajan" ili ovaj nikada nije imao regeneraciju ili to "trzanje" ( koje nemam ) nema veze sa regeneracijom?
Pozdrav.
Čitam na forumima da se negdje u Hrvatskoj može kupiti 3l aditiva za peugeot 307 ( HDI 79kw 2003 godište ) i da te 3 litre koštaju oko 150KM ili 200KM.
E sad me zanima GDJE u Hrvatskoj se može kupiti aditiv za te pare ( koji grad, koji servis, broj tel. bilo koja informacija ) jer 1 litar u Sarajevu košta 150KM.
Ako neko u BIH prodaje jeftinije aditiv od ovih u servisu rado ću kupiti jer već duže vremena me obavještava da je diesel aditive minimum level.