Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Ako moze pomoc, odakle da krenem da proverom, ili iz iskustva sta bi moglo biti problem.
Mislim da se na ovom snimku sve jasno vidi.
http://tinypic.com/player.php?v=2n0pnq0&s=7
motor 1.8 X18XE
Ovo se desava samo pri prvom paljenju; posle ovog uvek ceo dan pali kao mina. Cak i posle 5-6 sati pali ok. Ali kad prenoci ovako pali. Ima sekvent plin i uvek pali na benzin. Izasao sam na auto put i malo ga produvao na benzin - 2 dana je palio iz prve, a onda opet nece, nego tek iz 3eg verglanja. Hvala unapred.
Zadnja izmjena od The Minister (09-06-2011 04:03:26)
Neadekvatno podešen gasni uređaj pravi problem prilikom hladnog starta,što jasno pokazuje test sa "produvavanjem...". Iz iskustva,deflekcija benzinske mape prilikom rada na gas ti je negde oko 15%.
Lek je podešavanje gasnog uređaja tj mape množioca u vožnji procedurom koja ti je poznata. Naravno,u toku podešavanja obavezno prati žive podatke sa lambda sonde.
Uslov za pravilno podešavanje je ispravan rad reduktora i gasnih dizni kao i podešenost hoda gasnih dizni.
Da li to znaci da se desila LTFT benzinske mape zbog lose podesene gasne mape?
Kako god da se zove,jako liči na to.
Pranje benzinskih dizni ne pomaže.
Resetovanje naučenih vrednosti u ECU donosi isti efekat kao i "produvavanje autoputem" ili nekoliko dana vožnje samo na benzin.
pranje dizni je preporucljivo pogotovo ako je vozilo staro 14 god i ima lpg.
Izgleda problem nije u gasnom uredjaju. Proverio sam mapu a i resetovao ECU i opet je isto.
Zadnja izmjena od The Minister (12-06-2011 23:39:57)
Onda treba proveriti senzor temperature rashladne tečnosti,pritisak benzina na razvodnoj cevi i same benzinske dizne.
Zaprljanost leptira gasa i ler motora kao i kompletne usisne grane. Pretpostavljam da su vrednosti sa protokomera u granicama normale?
Naravno,problem može da pravi i neispravan evap sistem pa i neispravan sistem za recirkulaciju uljnih para.
Hm, hvala. Ovde ima dosta elemenata za igranje. Javljam kasnije. A za sada znam da je senzor temperature ok i protokomer isto.
Evo jos jedan snimak u kome sam verglao konstantno dok nije upalio. Mozda pomogne u dijagnostici. Leptir i ler gas sam otvorio, ocistio, tu izgleda sve u redu.
http://tinypic.com/player.php?v=98y4ya&s=7
Zadnja izmjena od The Minister (14-06-2011 00:16:28)
Hm,izgleda kao da je benzinska magistrala poluprazna, tj ima vazduha u njoj... Dešava se kada je neispravan nepovratni ventil na pumpi za benzin ili kada ne zaptivaju spojevi na benzinskoj magistrali.
Da li,na tvom autu,radi pumpa čim daš kontakt ili ne? Ako radi,onda pre paljenja daš kontakt nekoliko puta bez verglanja,nebili napunio magistralu. Ako ne,onda skineš relej pumpe ili glavni relej i prespojiš komadom žice da radi pumpa čim daš kontakt,pa pokušaš paljenje.
Ako se razumemo,pokušaj da eliminišeš kao razlog taj nepovratni ventil koji ima zadatak da benzinsku magistralu drži napunjenu benzinom.
Pumpa radi cim dam kontakt oko 3-4 sekunde i onda se gasi. Ako ponovo dam kontakt pumpa se ne pali (valjda jer ima pritiska).
Probacu da zicom prespojim relej tako da pumpa radi non stop na kontaktu.
Medjutim, zvuci mi solidno teorija da odnekle ulazi vazduh u rail, i to vrlo lagano, tako da posle nekoliko sati pali ok, ali kad prenoci ovako pali. Mada se ne oseca miris benzina. Sa druge strane, i pumpa je pocela da zuji i da se cuje kako radi, cak i dok radi motor.
Javljam nove detalje.
Neznam da li će ti išta pomoć, al mene je jedna astra ubila do kraja. Događalo se isto to na dlaku. Nisam nikad si to uspio objasnit al nakon stotinu proba ostao sam bez goriva. Natočio sam 20l i vratio auto mušteriji. Rekao sam mu da ga natoči punog i nek vidi par dana što će bit. Od tad na dalje pali svaki put iz prve. Toči ga redovito od pola do punog i nema nikakve frke. Neznam objašnjenje al auto pali ko mina već više od pola godine.
Ovo se dešava kad pumpa ima mali protok-kapacitet, pošto pumpa svojim povratom puni posudu u rezervaru u kojoj ona stoji, a kad se sipa više goriva onda ono dolazi odozgo u tu posudu, zato je ponekad potrebno pored pritiska izmjeriti i kapacitet pumpe taj postupak ima opisan u autodati.
Neznam da li će ti išta pomoć, al mene je jedna astra ubila do kraja. Događalo se isto to na dlaku. Nisam nikad si to uspio objasnit al nakon stotinu proba ostao sam bez goriva. Natočio sam 20l i vratio auto mušteriji. Rekao sam mu da ga natoči punog i nek vidi par dana što će bit. Od tad na dalje pali svaki put iz prve. Toči ga redovito od pola do punog i nema nikakve frke. Neznam objašnjenje al auto pali ko mina već više od pola godine.
oliver je u pravu mene je bas na jednom roveru zezo kapacitet pumpe
Ne znam da li ovo ima veze sa kapacitetom pumpe, ali vozio sam je 195kmh na benzin, pun gas, sto je ujedno i fabricki deklarisana maksimalna brzina.
A ima i ovo: kada upalim hladan auto pa ukljucim klimu, on smanji obrtaje toliko da se ugasi! To na benzin. A kada hladan radi na gas, samo malo smanji obrtaje ali radi. Cim prebacim na benzin ugasi se. I takva je situacija dok se malo ne zagreje, posle radi i na benzin ok sa klimom.
Zadnja izmjena od The Minister (15-06-2011 17:21:47)
Fali goriva u pomenutim situacijam kada se zaguši.
Bar smo sigurni da je do dotura goriva u motor. Isti problem pravi i pumpa na kojoj nije ispravan nepovratni ventil na izlazu iz pumpe.
A šta je sa diznama, koliki je pritisaku railu, a koliki je jad začepiš povrat
Pritisak u railu je 3.4 bar dok radi pumpa. Isti je i pritisak na leru. Kada ugasim pumpu padne na 2.8-3.0 bar i stoji tako sigurno 10ak min. ne pada ispod. Sutra cu da zacepim povrat i da izmerim. Probacu i sa drugim manometrom, za svaki slucaj. Pa javljam.
Prespojio sam relej pumpe i pustio da radi 1-2 min pre nego sto sam zaverglao. Situacija je ista, pali tek iz treceg.
Dizne sam skidao, ali ih nisam testirao pod pritiskom, vec sam ih natako na crevo a u crevo nasuo sredstvo za ciscenje, slobodan pad sredstva je bio. Rade sve, strcaju na obe rupice. IZgleda da rade podjednako sve, medjutim znam da su pod pritiskom razlike izmedju dizni znatno vece. Otpor je na svim diznama isti.
Zadnja izmjena od The Minister (17-06-2011 03:07:34)
A za sada znam da je senzor temperature ok i protokomer isto.
Utvrdio si metodom merenja vrednosti?
Kakav gasni reduktor ti je na autu?
Ja mislim da ja MAP nemam, ali mogu sutra da javim vrednost vakuma usisne grane preko senzora od gasne instalacije.
Ugao varnice pre GMT je po dijagnostici na kontaktu bio 3% CA a pri problematicnom paljenju je skocio na 10 CA ali se po gtasenju vratio na 5; a dok radi motor radi na leru varira tu oko 2-5-8 stepeni CA. Ponovicu merenja sutra i napravicu snimak prikaza dijagnostike pri problematicnom paljenju.
Za senzor temperature kaze ovako: hladan motor, 25stepeni ili 3.53V ambijentalna temperatura je bila oko 22 stepena, a kad se malo zagrejao motor, 77 stepeni (odgovara pokazivacu i na instr tabli) ili 1.46V.
A protokomer: 0.16V ili 11kg/h na leru (832 o/min)
Reduktor je tomasetro alaska
Auto data kaže sledeće: MAF (zagrejan motor) na leru 0,4V,WOT 3,7V zatim ECT ign on/cold/ 2,5V i engine idling/hot/ 1,9V.
IAC na kontaktu 12V a na leru/zagrejan motor/ 28%.
Proveri vrednosti napajanja MAF i ECT.
MAF-protokomer,ECT-senz. temp. rashl. tečnosti, IAC-ler motor.
Dalje,pumpa je ispravna,ali regulator...vrednost pritiska sa vakumom treba da je oko 2,5bara a bez vakuma oko 3bara.
Nismo obratili pažnju na pumpu sek. vazduha.
Da pokušamo još nešto: uveče pre gašenja prebaci motor na benzin,zatvori ventil na boci za gas pa ugasi motor. Ujutru pališ sa zatvorenim ventilom na boci. Čim upali možeš da odvrneš ventil... Pa da vidimo ima li promene.
Zadnja izmjena od stratos (17-06-2011 02:14:17)
IAC napon na odspojenom konektoru 9.87V, otpor motorcica 10ohma. Na zagrejanom motoru 28 steps.
napajanje MAF 12.5V (pin 1 i 3) i 4.96V (pin 1i4); na punom gasu vrednost sa protokomera prelazi 4V tj 230kg/h. mislim da je na leru vrednost od 11-12kg/h sasvim u redu.
napon na konektoru CTS 4.96V
Zadnja izmjena od The Minister (17-06-2011 20:11:52)
Evo i video snimka pri problematicnom paljenju. Vidi se protok vazduha, temperatura br obrtaja i ugao predpaljenja (skroz dole)
http://tinypic.com/player.php?v=2qv71c7&s=7
Zadnja izmjena od The Minister (17-06-2011 22:51:42)
Vrednosti sa snimka su u granicama normale,koliko vidim.