Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Na Op-com diagnostiku pokazuje mi ovu gresku...Da li moze neko da mi pomogne da resim ovaj kvar???
proveri grejace
Uradi aktuator test grejača i videćeš gde zapinje,ako nisu sami grejači.
Često im okine i modul grijača.
hvala na brzom odgovoru,da li mozes da mi opisujes proceduru kako se radi test sa OP-com???
Uradi aktuator test grejača i videćeš gde zapinje,ako nisu sami grejači.
Imaš u opcom-u mogućnost da ručno aktiviraš modul grejača kao što možeš i recimo glavni relej i onda proveriš napajanje na grejačima i signal sa ECU do modula grejača.
Pre svega proveri napajanje modula na pinu 3 (ako se dobro sećam sa zafire). Iz ECU idu dve žice,ali zaboravih na koje pinove.
Pozz,
Ja sam prilicno mlad sa ovim diagnostickim uredjajima!! i imam verziju EN (engleski) 1.39 skoro sam ga nabavio i jos ne znab bas lepo da se snadjem....ako mozes da mi objasnis procedru (step by step) za EN verziju
hvala
Imaš u opcom-u mogućnost da ručno aktiviraš modul grejača kao što možeš i recimo glavni relej i onda proveriš napajanje na grejačima i signal sa ECU do modula grejača.
Pre svega proveri napajanje modula na pinu 3 (ako se dobro sećam sa zafire). Iz ECU idu dve žice,ali zaboravih na koje pinove.
Sad sa kacio op-com i ovo mi prikazuje na :
Measuring blocks information:
---Glow Time Relay,Inactive
---Diagnosis glow time relay,inactive
---Glow Time Telltale,Off 12V
Outut test:
---Glow Time Relay,Inactive
---Diagnosis glow time relay,inactive
Na Op-com diagnostiku pokazuje mi ovu gresku...Da li moze neko da mi pomogne da resim ovaj kvar???
100% jedan ili vis grijaca sjini kablove sa njih i ispitaj
moram pitati
zasto popravljati nesto sto nije pokvareno
ako ja dobro vidim ?
gore pise velikim slovima not present
a koliko ja znam, to nije pokvarno
greska je bila,. sada vise ne
bila bi frka da pise interminent ili present
not present se obrise-clear
da treba svakako opet provjeriti, refresh dtc
ako nema nista-stvar rijesena
..sjeti se da svetkuješ dan subotnji
šest dana radi i obavljaj sav svoj posao
a sedmi dan je subota,poćinak posvećen Jehovi...
Tacno
Mozda 10 puta sam obrisao istu gresku!!!
Kad upalim kola opet se javlja ista greska,sutra idem da proverim grejace pa cu javiti!!
moram pitati
zasto popravljati nesto sto nije pokvareno
ako ja dobro vidim ?
gore pise velikim slovima not present
a koliko ja znam, to nije pokvarno
greska je bila,. sada vise ne
bila bi frka da pise interminent ili present
not present se obrise-clear
da treba svakako opet provjeriti, refresh dtc
ako nema nista-stvar rijesena
ovo sa ovom greskom mozda 10 kvarova znaci bio jedan ili vise grijaca
Ta greska je PRESENT dok je motor jos hladan, a kad zagrije normalno predje u NOT PRESENT jer tad grijaci se ne ukljucuju vise.
greska ti se pojavi dok palis i tad je present, a kad upalis je not present posto grijaci tada nerade i ne prati ih ecu
pogledaj grijace, relej grijaca ,instalacije...
nisam ja lud, vi ste samo ljubomorni sto glasovi ne pricaju sa vama
danas sam pogledao grejace i sva 4 su bili ok! relej samo smo "gledali" i nismo znali kako da proverimo da li je u redu!!! jedino ako uzimam od neke druge astre pa da mu stavim i da proverim da li opet prijavi gresku? imate li neku ideju? a inace posle provere grejaca pet sam brisao gresku ali opet se vraca isto!!!
Da kad upalim ona se prijavi posle jedno 20 sekundi se ugasi i mozda po ceo dan ne se prijavljuje ali opet ujutro isto!!
greska ti se pojavi dok palis i tad je present, a kad upalis je not present posto grijaci tada nerade i ne prati ih ecu
pogledaj grijace, relej grijaca ,instalacije...
Ako su grejaci ispravni,onda testiraj rele preko aktuatora.Ako ti se ni tada rele necuje onda pregledas instalaciju i osigurace,zatim napadas modul.Napajanje modula ide na pin 3,sigal iz ecu-a(ako je edc15 u pitanju) na pinove modula 9 i 6 dobijas sa pinova 87 i 94 iz ecu-a. Moras ici redom da vidis sta je u pitanju.Nisi napisao o kom tacno autu se radi,koji motor,koji ecu pa da vidimo kako je reseno paljenje grejaca.
Zadnja izmjena od Kele (17-07-2011 11:49:13)
Auto je opel astra g 1,7 dti 2002 god...Kako se testira aktuator preko releja.???
Ako su grejaci ispravni,onda testiraj rele preko aktuatora.Ako ti se ni tada rele necuje onda pregledas instalaciju i osigurace,zatim napadas modul.Napajanje modula ide na pin 3,sigal iz ecu-a(ako je edc15 u pitanju) na pinove modula 9 i 6 dobijas sa pinova 87 i 94 iz ecu-a. Moras ici redom da vidis sta je u pitanju.Nisi napisao o kom tacno autu se radi,koji motor,koji ecu pa da vidimo kako je reseno paljenje grejaca.
E tu ti je ecu Denso ECD V5.Signal iz njega na modul grejaca ide sa pinova B9 i B46 a ostalo je isto kao sto sam ti gore naveo.Aktuator testove radis na sledeci nacin:Izaberes model vozila,zatim engine,izaberes oznaku motora sa tog auta i cekas da ti izadje lista sa opcijama za taj motor.Recimo lista opcija izgleda ovako:
1.Ecu info (informacije o motornom racunaru)
2.Read DTC(citanje gresaka)
3.Erase DTC(brisanje gresaka)
4.Data streaming(citanje zivih parametara motora i njegovih senzora)
5.Actuator test(rucno testiranje tj. ukljucivanje pojedinih uredjaja)
Ti izaberes opciju pod brojem 5 i u njoj imas listu sta sve mozes da testiras.Tu je gomila stavki.Medju njima nadjes sve vezano za "Glow plugs" i ukljucujes.U tvom slucaju testiras relej!Ovo sto sam ti naveo je opciono i zavisi od tipa motora uredjaja koje on ima.Recimo ja kad dijagnostikom testiram ispravnost uredjaja grejaca na kabal od grejaca spojim unimer ili probnu lampu i onda radim aktuator test.Ako lampa zasvetli tokom testa,znaci da je sve ispravno.
Zadnja izmjena od Kele (17-07-2011 12:51:28)
:)
Probacu ovaj test sam pa cu javiti kako se ponasa taj relej!!!
treba izmjerit svaki grijač pojedinačno koliko struje vuče. Bilo je slučajeva da vuku i po 30A, pa onda fino skefaju modul grijača. A ako ga budeš slušao kako kucka uzalud ti trud jer on u sebi nema relea.
Ja sam malo zakasnio sa odgovorom!!!
Jos nisam resio ovaj kvar!!
Danas smo proverili Relej grejaca tako sto na pinove 85 minus i 86 plus, rezultat je to sto je Relej poceo da "skljoca"...sto znaci da je relej dobar.
Sad mi treba pomoc kako da proverim MODUL grejaca,ili sta vec???
kako si proverio grejace? mogu da se kladim da je do njih
ako je zena imenica, onda je ljubavnica zamenica
Klasicnom metodom,majstor uzme zicu i na plus stavlja jednu stranu ii drugu direktno na grejac i gleda da li pocrveni!!!
kako si proverio grejace? mogu da se kladim da je do njih
I tako proverava sva 4 i kaze da su ok?? postoji li neka druga metoda koja bi mi pomogla?