ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 01-09-2011 21:28:32

astambura
elproger
Iz: Prnjavor
Registrovan: 05-11-2010
Komentari: 762

W211 08god.problem sa klimom

Kompresor ne ukljicuje a ventilator ukljuci,od gresaka u AC modulu ima: 90B0 senzor unutrasnje temp.koji mjeri 156 stepeni,a na CAN magistrari ima gresku 9028 komp.klima uredjaja kratak spoj prema masi ili otvoreno kolo....
U parametrima AC modula jos ocitavam TEMPERATURU KONDENZOVANJA -65 stepeni (to mi nije jasno sta je)
Kad na napajanje komp.dovedem + klima normalno hladi
Zica koja vodi od kutije osiguraca (ispred vozaca ispod haube) do komp.je ispitana i ispravna je...
Da li prva greska moze uzrokovati drugu i da li zbog senzora unutrasnje temp.moze biti da ne radi klima (bune me ove greske)
Ako je neko imao slicno iskustvo ? Ne kopa mi se bas puno napamet na ovoj vozilici big_smile

Nemam sve sto volim,al volim sve sto imam!

#2 01-09-2011 22:03:30

Kele
Expert
Iz: RS,Sonta,Apatin
Registrovan: 09-04-2010
Komentari: 1,373

Re: W211 08god.problem sa klimom

Cim krene ventilator mora i kompresor sto znaci da negde ipak imas prekid u komunikaciji od klima jedinice prema kompresoru.Ova dva senzora sto si naveo daju ocitavanja van svake pameti, i mozda je i tu uzrok prekid instalacije ali cim imas signal za pokretanje ventilatora znaci njihova ocitavanja ne osporavaju pokretanje klime.Vidi samo da li motorni  vidi signal od klima jedinice i ako imas mogucnost pokreni aktuator kompresora.Cime si citao greske?
Temperatura kondenzacije po meni je temperatura na hladnjaku klime (kondenzatoru) jer ako dodje do pregrevanja istog klima se gasi.

Zadnja izmjena od Kele (01-09-2011 22:06:39)

#3 01-09-2011 22:28:53

drz
elproger
Iz: Srbija
Registrovan: 16-05-2009
Komentari: 948

Ja bih rekao da je ta temperatura kondenzovanja temperatura na isparivacu i da je to glavni uzrok zasto klima ne radi.

#4 01-09-2011 22:34:45

astambura
elproger

Sve tako i ja mislim ali mi je tu nesto cudno,citao sam wurthom,sva ostala mjerenja su ok,imam opciju aktuatora komp.ali ne reaguje ni tako...
Otvarao sam el.ispod osiguraca i preko nje isto ide klima tako da mislim da je u njoj problem jer da je greska jos prije na instalaciji ne bi trebao izbaciti ovakvu gresku (da ne vidi kompresor)

#5 01-09-2011 23:36:57

Dajan2008
Expert
Iz: Istra
Registrovan: 07-10-2008
Komentari: 1,329

Ajmo redom, kojom jačinom se uključuje ventilator? Vrti li skoro svom snagom ili onako, na pola?
Jer, AC modul pali ventilator po potrebi, ali tek kad dobije očitanje od SAM modula da su dignuti tlak i temperatura plina. Kompresor klime ne pali AC modul, nego ga pali SAM modul PWM signalom 5-95% nakon što za to dobije zapovjed od kompjutera motora, a on dobija informaciju o želji vozača da se hladi od AC modula. Ako je temperatura na kondenzatoru u minusu ili temperatura u kabini abnormalna, onda se kompresor ne pali. Vjerovatno nije istalacija do senzora, jer bi onda bilo grešaka o prekidu-spoju na masu ili plus, nego vjerovatno senzori lažu. Eventualno može biti broblem u samim modulima, ali trebalo bi prvo rješiti te senzore temperature pa onda vidjeti treba li još što...
Pozdrav

Korisnik koji je napisao "Hvala" za ovaj komentar: astambura

#6 02-09-2011 02:07:46

astambura
elproger

Ok i planirao sam prvo rijesiti senzor unutrasnje temp.jer svedno mora biti ispravan da bi klima normalno radila,ali se nismo dobro razumjeli sto se tice senzora kondenzovanjaj,senzor isparivaca ima i tako ga i oslovljava kao i druge standardne senzore,ali za ovaj SENZOR KONDEZOVANJA mi nije jasno i lici mi na neki senzor na hladnjaku (kondenzatoru) mada nisam obracao paznju da li postoji ikakav senzor na njemu...

#7 02-09-2011 11:13:54

Dajan2008
Expert

Senzor tlaka plina je ujedno i senzor temperature na izlazu iz hladnjaka.

#8 02-09-2011 21:36:31

astambura
elproger

Danas sam i ja to skontao i detaljnije se pozabavio problemom,senzor unutrasnje temp.sam popravio i radi normalno...
Kad ukljucim klimu na parametrima mi ocita da je zahtjev za kompresor 70% i da radi kapacitetom od 2250mA a kad ugasim sve padne na 0
Vise nigdje ni jedne greske nema(osim sto uparametrima pokazuje da je temp.kondenzovanja -65 stepeni)ali i dalje nece da pokrene klimu...
Ostaje mi jos da sutra probam naci presostat pa da vidim da li ce ocitavati drugaciju temp.u kondenzatoru...
Zanimljvo je to sto u SAM modulu ocitava pritisak u sistemu 0 bar. a u AC modulu 6,5bar.
Ventilator se okrece sa 40% snage
Jos da kazem da od jutros nece da udje u memoriju gresaka u SAM modulu a u parametre i aktuator ulazi normalno(CUDNO) a juce sam normalno citao greske,tako da neznam da li tu jos ima zabiljezena ona greska za komunikaciju sa kompresorom klime,jedino sto je radjeno u medjuvremenu je popravka tog senzora unutrasnje temp.koji je 1000% odradjen kako treba...i to ne bi trebalo da je problem sto nema konekcije sa memoriom resaka u SAM...
Sutra navece se covjek vraca u svabiju tako da ako ne rijesim svo vrijeme i trud ode na poklon... big_smile

Zadnja izmjena od astambura (03-09-2011 09:03:05)

#9 03-09-2011 23:34:22

Dajan2008
Expert

Ventilator se okrece sa 40% snage znači on zapravo nije upalio klimu. Pretpostavljam da izgleda sve OK, kompresor vuče struju a visoki tlak ne raste, niti niski ne poda osim možda za pola bara. Obično tako radi kad blokira regulacioni ventil u kompresoru pa on stalno radi sa 5%, iako mu ti daš i više. Druga je mogučnost da je neispravan SAM vozača, pa krivo očitava signale i ne aktuira kompresor koliko treba.
Mjerodavno bi bilo mjeriti promjenu napona (PWM signala) na kompresoru pri uključenju i isključenju klime.

#10 04-09-2011 00:52:22

astambura
elproger

Ali ventilator upali tek kad upalim i klimu i radi sa 40% snage! Mislim bas da je SAM u pitanju jer kad direktno dovedem napajanje na kompresor tad sve radi potpuno normalno ,cak povecava i brzinu ventilatora u zavisnosti od zagrijanosti kondenzatora,danas sam probavao mijenjati i presostat ali je sve potpuno isto...
Ovaj presostat je sa tri pina a meni na semama pokazuje da je sa cetiri pina kad ima i senzor temperature u njemu...pa mi je i to malo nejasno...
U glavnom bice javljeno sta je bilo jer se kolega ujutro vraca za njemacku pa ce resavati tamo najvjerovatnije...

#11 04-09-2011 02:52:31

Dajan2008
Expert

DA, on regulira brzinu ventilatora po potrebi, ako je tlak koliko treba, tada i ventilator vrti koliko treba.
Nema veze, nije ni prvi ni zadnji...

Board footer