Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav dobri ljudi...
Posedujem auto skoda superb 2.5 tdi prva generacija.Posto sam skoro sve pokusao odlucih da jos ovde potrazim pomoc.Problem je u sledecem:posto sam jako zeleo navigaciju u svom automobilu,kupio sam original skodinu navigaciju iz inostranstva,i sve to povezao i sredio.I tu se javlja problem,na displeju na instrument tabli(bord kompjuteru) ne znam da li je i kod drugih tako ali moj je podeljen na 3 dela.Znaci prvi deo prikazuje,naziv radio stanice koja se trenutno slusa,drugi deo prosecnu potrosnju i tako te informacije,a treci trenutnu temperaturu.Dok sam u autu imao original kasetofon skodin, imao sam i informaciju koja mi je trenutno radio stanica,medjutim kada sam namestio navigaciju(original skodinu)izgubio sam to.I sada mi taj deo ekrana stoji prazan kao mrtav,dok druga 2 prikazuju informacije.U sustini to izgleda jako ruzno...pa vas molim ako bilo ko zna ili da moze nesto da se uradi povodom ovog problema neka mi javi.Znaci ne bih se bunio i kada bi pisalo bilo sta drugo samo eto da mi ne izgleda prazno....Bio sam u Skodinom servisu ovlascenom tamo su mi rekli da nema nade,i da je to do instalacije u automobilu,i ako bih hteo to da imam tj da vidim na bordu,morao bih da kupim imobilajzer nov novu instrument tablu,i novu instalaciju,sto mi oni ne preporucuju....naravno da sam i ja od toga odustao jer je to isuvise komplikovano i skupo.Znaci ako postoji bilko kakva sansa ili nacin molio bih da mi javite,poz.
To moze da se resi samo popuni profil pa da znamo odakle si i kome da te uputimo
Prepreka je samo nasa masta...
Popunio profil,bio bih jako srecan ukoliko bi mogli da sredimo.Pozdrav
E da da li zelite da vam okacim sliku, da vidite kako to izgleda?Okacio sam u prvoj poruci ali ocigledno neuspesno...
tu je i slika, samo nemas pristupa attachment-ima.
Popunio profil,bio bih jako srecan ukoliko bi mogli da sredimo.Pozdrav
E da da li zelite da vam okacim sliku, da vidite kako to izgleda?Okacio sam u prvoj poruci ali ocigledno neuspesno...
---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---
Samo da obavestim ljude da jos nisam uspeo da resim,pa ako neko zna nesto neka javi.....pozdrav.
Koliko znam treba prekodirati tablu. A i pitanje je dali si sve povezao kako treba. A ovim u ovlastenom servisu se ocigledno ne da zezati s time, a u nekim slucajevima niti ne znaju sta u stvari treba uraditi. Dakle, nadi dobrog lokalnog majstora da uradi kodiranje table i pregleda dali je sve ispravno povezano.
Najgore od svega je sto sam ja povezao probao,zaludjivao skoro 3 dana....onda sam otisao u servis tamo imam prijatelja,i posto su imali ceo dan na raspolaganju,jer niko nije dosao da servisira auto,svi smo se okupili i stvarno ceo dan pokusavali da resimo problem....izgleda da je nemoguce...
Raspitao sam se na engleskom sajtu vezanom za skodu,gde su mi rekli da to sto ja zelim jednostavno nije izvodljivo,jer je auto sa classic a ne exlusiv paketetom opreme...Jos su mi rekli da je to kao da stavis neki mp3 uredjaj koji nije original,skodin.Ja sam stavljao pionirov i zaista opet nije bilo info na bord komp ili maxi dotu,ne znam da li sam se dobro izrazio...Zatim sam zvao druga dosao je sa fabiom doneo mi svoj originalov cd plejer skodin,sve smo lepo povezali ubacili cd ma nista i dalje nema informacija,nakon toga smo pustili radio preko tog cd plejera i opet nista....E onda sam vratio skodin original kasetofon koji sam dobio kada sam auto kupio i onda se pojavile informacije,koja je radio stanica i tako to...ali vratio sam navigaciju jer ipak sam je uzeo da bi lepse izgledala u kolima,medjutim jako mi je zao sto nemam informacije i izgleda bas bezveze:( Bio sam u Kragujevbcu kod par elektricara i svi su rekli da ili ne znaju sta bi to moglo da bude ili da je nemoguce popraviti....Jedino jos da probam to da odradim,ali da li si siguran da je to do toga?Jos jedino nisam probao da nabavim neki drugi skodin kasetofon da namestim pa da vidim da li ce da radi i sa njim?Ako si siguran da moze to da se odradi,onda da se potrudim,jer sta sve nisam probao i nisam nasao nikakvo resenje:( Ne bih pitao koliko kosta samo da moze da se odradi,jer je ovako mnogo ruznije...Hvala puno na savetu i ako saznas jos nesto ti mi javni pls....
Kao prvo treba uporediti sve zice koje su dolazile na stari kasetofon dali se koriste i na toj navigaciji. Predpostavljam da je euro jack. Treba uzeti dokumentaciju navigacije i vidjeti koji pin sluzi za sto i dali je ispravno povezano. Takoder treba naci dokumentaciju kopcanja starog kasetofona da bi se ustanovilo koja zica ima koju funkciju. Predpostavljam da se komunikacija izmedu table i radija odvija preko k linije i ako ona nije skopcana gdje treba ili ta navigacija uopste nema k liniju, ne mozes ni imati nista od informacija od navigacije na tabli. Moguce je da se komunikacija odvija i preko can-a ili posebnim linijama za sekundarni displej.
Tek kada te stvari budu jasne, ostaje kodiranje table (ako bude potrebno), da bi tabla "znala" sta auto ima od opreme i na koji nacin da komunicira sa navigacijom u koliko je komunikacija uopste moguca, a kako kazes da je original navigacija za taj model auta, vjerujem da jest.
Najbolje je da nades majstora koji dobro poznaje tu materiju, a od tako odokativnaog spajanja "uradi sam" nema nista, samo se moze izazavati jos i neka steta...
Edit:
Ajde daj tacan model auto radija koji je dosao original u autu, sa strane radija procitaj tacne oznake sa brojem i podatke koje nades, i usput uslikaj konektore koji su spojeni pozadi u original varijanti da se vide zice. Tako i sa navigacijom isto.
Takoder posalji dokumentaciju te navigacije, dakle uslikaj stranicu gdje je prikazano kopcanje.
Zaboravih jos : Koja je godina auto?
Zadnja izmjena od Nike (13-09-2011 00:53:29)
Druze,evo da se konacno javim juce sam ceo dan bio u guzvi.Auto je 2003 god.Dokumentaciju sam pogubio,a mogu da ti kazem da se kaci preko can-a,to je ono sto su mi rekli u servisu...
Evo slikao sam zadnju str radia i sa strane da vidis oznake...Posto je losa slika moracu da ti prekucam(ovo sto pise sa strane):Skoda Symphony 1uo 035 161d
9.18403-62 g.hl 51-00
Made by Grundug in Portugal SKZ2Z3B1482862
E sada ne mogu da uslikam navig.jer nemam ona 4 otvaraca da je izvadim i povucem,ali mogu da ti kazem da ima potpuno iste ulaze kao i ovaj kasetofon,tako da sigurno nema greske u povezivanju.Znaci 100%.
Neog da ti prenesem sta je "najbolji" elektricar u Kragujevcu rekao:Brate to je jako nebitna stvar koju ti zelis a meni zadaje gomilu posla...To je izuzetno preskupo(i na moje nenormalno insistiranje nije hteo cenu da mi kaze),i postoji velika sansa da necu uspeti da to namestim.Kaze treba mi PIN auta pa PIN nav,pa kaze dok ja to sastavim trreba mi dugo vremena....pa kaze moram da ti rasturam e sad ne znam kako je tacno on to rekao ali nesto kao glavni racunar u autu,i ne mogu da ti garantujem ,da ce posle pokazivati to a mogu da se stvore i dodatne komplikacije...eto tako on kaze,a cenu je reako da je ogromna ali nije zeleo da kaze kolika.Jos je rekao da tu ima posla,kao da se zida kuca....
Znaci dosli smo u corsokak,i za sad jedino ti NIKE mozes pomoci.
Jos samo znaci jedno da ponovim kacenje je potpuno isto,jer tacno ima toliko rupa i tolikozica,da se ovako nestrucno izrazim.Eto,ako jos nesto treba da ti posaljem ili slikam ti mi javni...i zeleo bih od srca da ti se zahvalim na trudu i zelji da sredimo ovo.Hvala puno
Nike ti je dao informaciju valjanu a taj sto rastavlja i trazi pinove bjezi od njega.pozz
Znam zato sam i pobegao glavom bez obzira,i jedino sto mogu je da se uzdam u Nike-a,ako bude ikako moguce odraditi ovo.
Onom porukom sam samo hteo da prenesem ljudima na forumu,sta mi je rekao "najbolji"majstor u mom gradu.
Ma niko ovdje nije madionicar da problem rjesi na daljinu. Mogu se dati smjernice sta i kako da se uradi, ali za to moras imati majstora koji zna uraditi taj posao kako valja, ako je moguce da ga se uradi.
Sto se tice tog tvog starog radija, postoje dvije verzije kopcanja:
Posto si rekao da su ti u servisu objasnili da se komunikacija (vjerovatno) odvija can-om predpostavljam da je kod tebe ova druga verzija sa dodatnim vertikalnim konektorom. Uvijet je da navigacija posjeduje identican raspored pinova i da su oni svi u funkciji. To je slucaj da se komunikacija odvija preko CAN confort busa. I ako svi konektori lijezu na svoje mjesto, ne mora znaciti da su i svi u funkciji na strani navigacije , jer postoji mnogo opcija, a koristi se univerzalni ISO prikljucak a ovisno o potrebi se koriste ili ne u razlicitim modelima.
U koliko radio nema ovaj dodatni konektor sa strane, onda se komunikacija (vjerovatno) odvija preko malog srednjeg konektora:
DISP CLOCK - takt za komunikaciju
DISP DATA - informacije od radija ka eksternom displeju
DISP ENABLE - omogucavanje eksternog displeja
To je sto se tice starog radija. A sto se tice navigacije treba ustanoviti dali model koji imas u samoj svojoj izvedbi modela uopste ima mogucnost slanja podataka ka eksetrnom displeju. Posebno ako proizvodac nije Grundig kao sto je stari radio.
Nakon utvrdivanja tacnog rasporeda i svih ostalih pojedinosti ostalo bi ispravno kodiranje u Confort sistemu ako je potrebno (a vjerovatno jest), ali to bi mora da uradi neko strucan ko se dobro razumije u tematiku da bi ispravno izvrsio kodiranje sistema.
Dakle, ima tu dosta nepoznanica koje se moraju utvrditi, sto dokumentacijom sto na licu mjesta i zato se ovakve stvari ne rijesavaju na daljinu.
Cak i da si negdje blizu pa da mozes doci da to vidimo, stvari na licu mjesta mogu izgledati sasvim drugacije od ovoga naseg piskaranja po forumu, pa da bude da si dzaba kalpio masu kilometara, a nista uradio. Mislim da bi to najbolje bilo obaviti u ovlastenom servisu (s adekvatno obucenim kadrom) gdje se imaju svi pristupni pinovi i sva potrebna oprema za to. Ali tu bi mogla biti "skuplja pita neg tepsija".
Prema tome, ostaje da pronades nekoga stvarno iskusnog na ovome polju u tvojoj blizini ili da se pomiris sa cinjenicom da te podatke nemas na displeju. Ja ti zelim srecu u rijesavanju problema, a ako se jos nesto moze pomoci sto se mene tice ja sam tu...
evo u vezi kodiranja table, pa vidite sta moze da se uradi ( vezano samo za Superb (3U) ) 2002-
{Kombiinstrument}
Steuergerät Codierung
STG 17 (Kombiinstrument) auswählen
STG Codierung -> Funktion 07
??xxx: Mehrausstattungen
+01 - Bremsbelagverschleißanzeige aktiv
+02 - Sicherheitsgurtwarnanzeige aktiv
+04 - Wischwasserstandswarnanzeige aktiv
+08 - Kontrolleuchte für Lampenausfall
+16 - Kontrolleuchte für Türen auf
xx?xx: Länderauswahl
0 - Deutschland (D)
1 - Rest der Welt (RdW)
2 - USA (US)
3 - Kanada (CDN)
4 - Großbritannien (GB)
5 - Japan (JP)
6 - Saudi Arabien (SA)
7 - Australien (AUS)
xxx?x: Motorvariante (Serviceintervall)
0 - feste Service-Intervalle
1 - Wartungsintervallverlängerung (WIV)
2 - Wartungsintervallverlängerung (WIV) mit fester Begrenzung
3 - ohne Serviceintervalle
xxxx?: Wegstreckenkennzahl
Signalquelle: Geber für Geschwindigkeitsmesser
5 - 4090 (Standard)
Signalquelle: CAN (ABS)
5 - 23052 (für alle Motorisierungen)
Steuergerät anpassen
STG 17 (Kombiinstrument) auswählen
STG Anpassung -> Funktion 10
-> Kanal 00 (Anpassungswerte) nur WFS-I/II
Zurücksetzen der Anpassungswerte.
-> Kanal 02 (Serviceintervallanzeige)
Zum zurücksetzen "00000" eingeben und den Wert speichern.
-> Kanal 03 (Verbrauchsanzeige)
Der Basiswert ist 100 nun könnt ihr das ganze in 5% Schritten einstellen, die jeweiligen Maximalwerte sind 85 bzw. 125.
-> Kanal 04 (Sprache) NUR Highline MFA
Die im Zusammenhang mit dem Navigationssystem angezeigte Sprache lässt sich wie folgt einstellen:
00001 - Deutsch (German)
00002 - Englisch (English)
00003 - Französisch (French)
00004 - Italienisch (Italian)
00005 - Spanisch (Spanish)
00006 - Portugiesisch (Portuguese)
00007 - ohne Text
00008 - Czechoslovakia
-> Kanal 05 ("OEL" Meldung)
Ausgangswert für feste Service-Intervalle. Der neue Anpassungswert lautet "00015" für Inspektion alle 15.000km, Angabe erfolgt in 1000km (15x1000=15.000km).
-> Kanal 06 ("INSP" Meldung - Strecke)
Ausgangswert für feste Service-Intervalle. Der neue Anpassungswert lautet "00030" für Inspektion alle 30.000km, Angabe erfolgt in 1000km (30x1000=30.000km).
-> Kanal 07 ("INSP" Meldung - Zeit)
Ausgangswert für feste Service-Intervalle. Der neue Anpassungswert lautet "00036" für die Jährliche Inspektion, Angabe erfolgt in 10er Tagen (36x10=360 Tage).
-> Kanal 09 (Kilometerzähler)
Die Werte geben die Strecke an die später im KM-Zähler angezeigt wird (z.B. 11356 für einen KM-Stand von 113.560km).
Bevor das Kombiinstrument den neuen KM-Stand akzeptiert muss ein Login mit "13861" erfolgen.
ACHTUNG: Der KM-Stand kann nur eingestellt werden, solange der alte KM-Stand 100 km nicht überschreitet!
-> Kanal 10 ("OEL" Meldung)
SIA-Wert für feste Service-Intervalle. Der neue Anpassungswert lautet "00015" für Inspektion alle 15.000km, Angabe erfolgt in 1000km (15x1000=15.000km). Wird vom Ausgangswert runter bis 0 abgezählt, dann wird die Meldung angezeigt.
-> Kanal 11 ("INSP" Meldung - Strecke)
SIA-Wert für feste Service-Intervalle. Der neue Anpassungswert lautet "00030" für Inspektion alle 30.000km, Angabe erfolgt in 1000km (30x1000=30.000km). Wird vom Ausgangswert runter bis 0 abgezählt, dann wird die Meldung angezeigt.
-> Kanal 12 ("INSP" Meldung - Zeit)
SIA-Wert für feste Service-Intervalle. Der neue Anpassungswert lautet "00036" für die Jährliche Inspektion, Angabe erfolgt in 10er Tagen (36x10=360 Tage). Wird vom Ausgangswert runter bis 0 abgezählt, dann wird die Meldung angezeigt.
-> Kanal 16 (Wegstreckenkennzahl)
Anzeige der Wegstreckenkennzahl.
-> Kanal 21 (Schlüssel)
Über dieses Kanal kann die aktuelle Anzahl der angelernten Schlüssel angezeigt werden.
ACHTUNG: Dieser Kanal kann nur gelesen werden.
-> Kanal 30 (Tankgeberkennlinie)
Der Basiswert ist 128 nun könnt ihr in 1 Ohm Schritten einstellen, die jeweiligen Maximalwerte sind 120 bzw. 136.
-> Kanal 35 (Anpassung der Drehzahlschwelle)
Der Anpassungswert 0 entspricht einer werkseitig eingestellten Öldruckwarnung, wenn der Öldruck bei einer Drehzahl von 1500 1/min unter 1,2 bar fällt. Die Anpassung kann in 250er Schritten (0 - 1000) erfolgen.
0000 - 1000 U/min
-> Kanal 40 (gefahrene Wegstr. seit letztem Service)
Die Eingabe des jeweiligen Sollwertes ist nur in Schritten von 100 km möglich, somit erfolgt auch die Anzeige im Display.
-> Kanal 41 (Zeit seit letztem Service)
Die Eingabe des jeweiligen Sollwertes ist nur in Schritten von Tagen möglich, somit erfolgt auch die Anzeige im Display in Tagen.
-> Kanal 42 (minimale km-Fahrleistung)
Die Angabe erfolgt in 1000km (15x1000=15.000km).
15 - 15.000km (Standardwert)
-> Kanal 43 (Wegstrecke) ab 05/1999
Dieser Wert gibt die maximale Wegstrecke bis zum nächsten Service an.
00015 - kein Longlife
00030 - Benzinmotoren Long Life
00035 bis 00050 - Dieselmotoren Long Life
-> Kanal 44 (Zeit) ab 05/1999
Dieser Wert gibt die Zeit bis zum nächsten Service an.
00360 - kein Long Life (12 Monate)
00720 - Long Life Service (24 Monate)
-> Kanal 45 (Ölqualität) ab 05/1999
Je nach Motor und Serviceart muss hier die entsprechende Ölqualität eingestellt werden.
00001 - kein Long Life Service
00002 - Long Life Service - Benzinmotoren (Öl nach VW Norm 50300)
00004 - Long Life Service - Dieselmotoren (Öl nach VW-Norm 50600 (TDI) oder 50601 (PD)
-> Kanal 46 (Gesamtverbrauchsmenge (nur WIV-Benzin))
Der in Litern angegebene Wert stellt nicht den tatsächlichen Verbrauch dar, sondern einen Rechenwert für die Serviceanzeige aus verschiedenen Motordaten und Laufleistung.
-> Kanal 47 (Rußeintrag (nur WIV-Diesel))
Der angegebene Wert stellt einen Vergleichswert (0 - 600), für die Serviceanzeige dar. Der angezeigte Wert ist ein Rechenwert für den Rußanteil im Motoröl, bezogen auf eine Strecke von 100 km.
-> Kanal 48 (thermische Belastung (nur WIV-Diesel))
Der angegebene Wert stellt einen Vergleichswert (0 - 600), für die Serviceanzeige dar. Der angezeigte Wert ist ein Rechenwert für die thermische Belastung im Motoröl, bezogen auf eine Strecke von 100 km.
-> Kanal 50 (Wegfahrsperre)
Login zum Anpassen der Wegfahrsperre, Kombiinstrument ans Motorsteuergerät.
Zadnja izmjena od boskonis (14-09-2011 10:22:37)
Ne kodira se nista na 17-inst.tabli, da bi to proradilo potrebno je izvrsiti rekodiranje na 19-Getway-CAN (rekodira se samo ista vrijednost, trebala bi biti 00006, kojom se ponovo "skeniraju" CAN bus kontroleri, posto naknadno ugradjen MFD (multi funkc. display) ne ide preko CAN-busa kao ARK symphony, vec preko 3 databus-linje, jedino ako nije MFD G ver. u pitanju koji ide preko CANa, a to je vec druga prica.), a prije rekodiranja se dodaju neophodna ozicenja koja nedostaju:
- povezati 3pina (Data/Ena/Clock) iz inst.table (zeleni 30,31,32) ka MFD.
- ako ima MFV Povezati vod iz kontrolera multifunc. volana(Pin5) do Navi(T20b/11)
Izvolite ... uzmite mu novce
---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---
Evo ljudi da se i ja javim...
Zao mi je ali izgleda da cu morati da se pomirim da nema resenja...Opet sam bio u servisu,i pokusavao da resim problem...Jediono kod njih mozda i moze,drugog resenja nema.Taj covek je zvao nekog kuma koji tvrdi da je resio problem i da je moguce.Prikacili smo racunar,i on je video da se pojavljuje u opc skoda symphony ali i navig...onda je pokusao automatski da nesto uradi kako bi on prepoznao navigaciju sam ali mu to nije poslo za rukom.Nakon toga nasao je navigaciju rucno i video neki njen kod,koliko sam ja razumeo 417 ili 419,e onda je manuelno probao da podesi tamo taj kod u racunaru od automobila,ali on to nije hteo da prihvati,tj nije hteo taj kod da prihvati,i stalno je vracao kod na neki njegov.Ovaj covek sumnja da je do toga.
Nego da se vratim ja na ove 2 slike koje su okacene.Ovaj moj "sistem" vise lici na sliku 1,bas ovakav je raspored medjutim.Ako pogledamo gornji levi ugao,te iste slike videcemo da je tu prazan kvadrat,medjutim meni tu naleze jedan od 3 dela koji inace tu stoje(jedan zuti, jedan plavi i jedan zeleni),da li vam to nesto pomaze slucajno?
Kako nema rijesenja? Evo Acom je dao objasnjenje sta i kako se radi i ima iskustva s time. Ako ti je vec toliko stalo do tog displeja, onda upali auto i do Acoma i problem ce vjerujem biti rijesen.
Napisao sam poruku pre Acine izmene....zato nisam video,ne znam odakle je Aca i ne znam da li bi to radio...probacu da odstampam ovo sto je on rekao pa u servis ako budu znali da urade ovo sto je on napisao....kako je on napisao nije tesko...
Napravil` ti ikad ovaj display?