ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 02-10-2011 01:46:31

The Minister
elproger
Registrovan: 08-02-2010
Komentari: 465

Vektra, 97, bolje vuce hladna

Ako moze pomoc, kada je auto hladan mnogo lepse i zdravije povlaci i to sa manjim pritiskom na pedalu gasa. To traje nekoliko minuta nakon hladnog starta. Kada se ugreje na radnu temperaturu, potreban je veci pritisak na pedalu, a i pored toga povlacenje nije tako zdravo kao kada je hladan. Auto je ispravan, i kada se ugreje nema nikakvih problema, radi normalno, gresaka nema. Motor je X18XE.

#2 02-10-2011 08:53:43

stratos
Expert
Iz: Novi Sad
Registrovan: 01-09-2010
Komentari: 1,687

Re: Vektra, 97, bolje vuce hladna

Pa ta tvoja vectra mora da preleži sve bolesti!? smile
U režimu hladnog starta,dok se motor i lambda sonda ne zagreju,smeša benzina i vazduha je pojačana tj bogatija u odnosu na normalan radni režim pa je i sam efekat motora potencijalno veći.
Međutim,ako je razlika drastićna,može se pretpostaviti da postoji nekekav problem u radu.
Trebalo bi proveriti lambda sondu,protokomer,senzor temperature motora,kompresiju svakog cilindra...

#3 02-10-2011 21:53:47

nina996
elproger
Iz: Leskovac
Registrovan: 01-05-2009
Komentari: 702

A moze i pumpa u rezervoaru dok je hladna pravi bolji pritisak kako se ugreje pritisak opada

Pirke

#4 02-10-2011 22:53:06

The Minister
elproger

Ma kupio sam najgoru mogucu Vectru, sve zivo sam joj izmenjao, ali rekao bih da je zahvalan auto za odrzavanje i prilicno pouzdan. Ipak, razmisljam sada  da je zamenim za 7 godina mladjeg Megana 1.5dci... valjda cu snjim imati vise srece smile
Koliko sam ja shvatio, tek po postizanju radne temperature motor ima one specifikacije kako je to dato u fabrici, a dok se to ne desi, specifikacije tj snaga treba da je manja... I u uputstvu pise da auto dok je hladan i nema bas onu snagu kao kada je ugrejan na radnu.
Razlika nije drasticna, daleko od toga da auto nece da vuce uzbrdo kada se zagreje, vec je razlika vise suptilna, ja je primecujem, neko drugi je mozda ne bi primetio.
Na 2 protokomera se isto ponasa, senzor i lambdu cu da proverim, a kompresiju da izmerim na hladan i topao motor?
Pumpa nije jer se i na gas isto ponasa.

#5 02-10-2011 22:59:05

stratos
Expert
Iz: Novi Sad
Registrovan: 01-09-2010
Komentari: 1,687

a kompresiju da izmerim na hladan i topao motor?

Da,da. I postavi izmerene vrednosti,ako hoćeš.

#6 03-10-2011 21:54:56

ADM
elproger
Iz: Osijek HR
Registrovan: 18-04-2009
Komentari: 146

Dok se lamda sonda ne zagrije na radnu temperaturu auto radi na program upisan u ECU, a kad se lambda zagrije na radnu temperaturu ona preuzima vodjenje ciklusa tj regulira smjesu goriva i zraka. To ukazuje da problem moze biti i ili jedno ili drugo. Medjutim na zagrijan motor igraju i neki drugi problemi. To su uglavnom prevelika kolicina uljnih para nastala usljed loseg stanja motora i problemi sa senzorom temperature i njegovom elektronikom unutar ECU. Radi se o tom da je senzor temperature NTC nelinearan elemenat i da kao takav daje prilicno nepreciznu informaciju. Stoga je OPEL da bi ublazio problem nastojao opeglati tu nelinearnost na nacin da je napravio elektronicki dva temperaturna koljena. Prvo priblizno od -40 stupnjeva do +40 stupnjeva i drugo od 40 stupnjeva do 120 stupnjeva. To mozes uociti ako pratis na dijagnozi naponsku vrijednost temperature koja u prvom koljenu radi od 1 do 5 V, a u drugom takodjer od 1 do 5V. Vrlo cest slucaj je da u tom preklapanju iz prvog u drugo temperaturno koljeno dolazi do pogreske koja moze biti uzrokovana neispravnoscu senzora u nekom podrucju ili neispravnoscu elektronickih elemenata u ecu. Moj ti je savjet da uzmes dijagnostiku u ruke i krenes od ETC senzora, pa lambda sonde pa uljnih para i ako ne pokaze rezultate obavezno reparacija SW.

2 korisnika je napisalo "Hvala" za ovaj komentar: sanac.bo, The Minister

#7 04-10-2011 14:50:53

The Minister
elproger

ADM napisao:

Stoga je OPEL da bi ublazio problem nastojao opeglati tu nelinearnost na nacin da je napravio elektronicki dva temperaturna koljena. Prvo priblizno od -40 stupnjeva do +40 stupnjeva i drugo od 40 stupnjeva do 120 stupnjeva. To mozes uociti ako pratis na dijagnozi naponsku vrijednost temperature koja u prvom koljenu radi od 1 do 5 V, a u drugom takodjer od 1 do 5V. Vrlo cest slucaj je da u tom preklapanju iz prvog u drugo temperaturno koljeno dolazi do pogreske koja moze biti uzrokovana neispravnoscu senzora u nekom podrucju ili neispravnoscu elektronickih elemenata u ecu.

Uzeh dijagnostiku u ruke i uopste nisam primetio ta 2 naponska kolena. Pocetni napon je bio oko 4V na oko 18stepeni i sa zagrevanjem motora napon je samo padao.
Skoro je radjeno reprogramiranje ECU, kod kolege sa foruma, tako da ne bi trebalo da je do SW?
Lambda radi vec posle 2-3 minuta od hladnog starta, napon lepo varira izmedju 4500 i recimo 100-200mV.
Ostalo javljam cim pre...

Zadnja izmjena od The Minister (04-10-2011 14:52:44)

Board footer