Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Imam Stila sa centralnom, bez daljinskog i bez alarma pa sam hteo da to prevaziđem ugradnjom kineskog alarma sa daljincem u vidu skakavac ključa kako bi na jednom imao sve. E sad naišao sam tu na neke poteškoće pa ako vam nije problem da mi malo pomognete. Evo šta sam uspeo da uradim:
Povezao sam sirenu, centralu alarma i kontakt ispod haube koji aktivira kad se ista podigne (negativna aktivacija).
Spojio sam se na bravu i alarm se aktivira ako se da kontakt (pozitivna aktivacija).
Planirao sam da pozitivnu vežem na unutrašnje svetlo kako bi se aktivirao kad se otvaraju vrata al to neće da može jer se svetlo usporeno gasi i pali pa pozitivni napon ostaje prisutan i nakon zaključavanja vrata nekoliko sekundi.
Zapelo je i sa migavcima. Mislio sam da mu ubacim + sa dve žice (levi i desni) kojima alarm šalje blink ali sve sijalice migavaca su već na +. Oda sam pomislio da preko releja bacim - na prekidač za sav 4 migavca ali ni to neće da može jer uopšte nije prekidač već taster koji sa jednim impulsom pali a sledećim gasi sva 4 migavca. Nisam pametan kako ovo rešiti osim sa bar 6 releja i vezivanjem na svaki vod od body-ja do svake sijalice migavca. Ako neko ima ideju dobrodošla bi mi.
Vezivanje sa centralnom sam da kažem rešio mada nisam baš zadovoljan rešenjem. Sve nekako mislim da postoji bolje. Koliko sam ja razumeo sve centrale brava međusobno i sa body-jem komuniciraju putem CAN-a pa nisam uspeo da nađem način da aktiviram centralnu na nekom drugom mestu osim u samim vozačevim vratima iz pravca kvake - bacanjem minusa na jednu i drugu žicu. A to zahteva provlačenje novih žica iz vrata u unutrašnjos kabine što mi je mrsko.
Tu takođe imam dilemu kako poslati dva puta - signal kako bi se aktivirao dead lock i kako poslati produžani - kako bi se zatvorili prozori. Alarm ima jednu žicu za zatvaranje prozora ali to je neki čudan + od 7v pa sam ga preskočio za sad. Opet ako dva puta stisnem zaključavanje aktivira se sirena ali ne baci dva puta -.
Prilično sam zagužvao jel da? Bio bi zahvalan na pomoći oko ovoga ako može.
Hvala.
Alfa Romeo 147 1.9JTDm 16V - 1/8 Meile : 9,120 @ 135,85 Kmh - 1/4 Meile : 13,738 @ 176,20 Kmh
alarm ti nema tu opciju i ne moze nikako , drugo resenje za bravu nema , bez obzira sto ti je mrsko tako mora, zmigavce potrazi u instalaciji u pragovima
zmigavce imas odma u lijevom stubu u instalaciju za obe strane i obavezno diode postavi da bi to radilo kako treba sve ide preko dioda
@nesvilll
Koju opciju?
Misliš da nema načina da unutar kabine nekako centralnoj dam signal open/close? I ja sam došao do tog zaključka al mi se ne da da prihvatim. Dakle provlačenje žica iz vrata u kabinu ne gine.
@toni77
Ne razumem čemu diode? Sve sijalice migavaca su na stalnom + a sa druge strane im body baca -. Alarm mi daje jedan interval +12 za zatvaranje o dva intervala +12 za zatvaranje.
Opet mi ostaje problem kako da navatam pozitvnu aktivaciju prilikom otvaranja vrata čak i da sve ovo rešim.
Alfa Romeo 147 1.9JTDm 16V - 1/8 Meile : 9,120 @ 135,85 Kmh - 1/4 Meile : 13,738 @ 176,20 Kmh
Iz alarma nemas opciju za tzv. comfort closing (zatvaranje prozora prilikom zakljucavanja) ali to mozes da resis jednim prostim tajmerom. Za zakljucavanje moras da se vezes u vozaceva vrata zato sto komunikacija sa bsi ide preko CAN-a. A sto se tice migavaca taj plus ti se javlja zbog kontrole ispravnosti sijalica iz bsi-a a svakako se okidaju +.
Zadnja izmjena od Digitech (04-09-2011 04:33:24)
Prepreka je samo nasa masta...
Migavci mi sad nisu najveći problem, kako rešiti aktivaciju na otvaranje vrata? I drugo kad već mora da se povezuje u vozačevim vratima, kako rešavate provlačenje žica kroz onaj konektor između vrata i stuba?
Evo i sheme alarma, možda pomogne.
aktivaciju kad se otvore vrata trazi u gornjem stubu u snopu koji ide prema unutrasnjoj rasvjeti u automobilu,
instalaciju imas u lijevom stubu koje dolaze iz vrati iste one koje su u vratima pa ih malo potrazi nacices ih
Sto se tice aktivacije alarma kad se otvore vrata, mozes se uvezati na paljenje svjetla u kabini, vecina kineskih alarma ima odlozeno aktiviranje alarma posle zakljucavanja, detaljno procitaj uputstvo trebalo bi da bude, ako vec nema mozes napraviti neki tajmer koji ce to odloziti dok se svjetlo ne ugasi. A sto se tice provlacenja zica, nije bas jednostavno ali da se izvesti. Na kopcanje zmigavaca obavezno stavljaj diode i to provodnosti ok 2A po sijalici.
@sehovacnikola
Ne može kod ovog mog da se tako jednostavno nakači na svetla jer jednostavno neće da se aktivira dok taj + ne isčezne. dobio sam od kolege @Digitech neke instrukcije kako to sa diodama da odradim pa ću nadam se sutra imati vremena da to odradim. Za aktivaciju dead lock-a i podizanje prozora moraću da napravim neku dodatnu elektroniku.
@toni77
Ne razumem te o kakvim žicama iz vrata govoriš.
neznam kako je na kinezima ali na boljim alarmima programiras da alarm postane aktivan nakon 60 sec i normalno se spojis na lampu
Da se zahvalim svima na pomoći, ponajviše kolegi @Digitech, pošto sam koristio sheme iz tolerance data a tamo nema central locking sheme, pa su me njegova uputstva odvela na pravu stranu. Uspeo sam nekako da nađem vremena da završim instalaciju alarma, ostalo je još da smislim neki tajmer da baci još jedan duži minus za zatvaranje prozora i eventualno još jedan kratki za dead lock. Ostalo sve radi kako je predviđeno.
Ako nekom zatreba pomoć oko ovoga rado ću pomoći da se sad ne lomim da objašnjavam sve detalje. Poenta je da se zaključavanje i otključavanje mora izvesti u vratima a sve ostalo može spojiti na konektorima body-ja.
@sehovacnikola
diode po sijalici mogu da budu vece provodljivosti ili moraju da su od 2A
da li se u svim automobilima koriste iste ili ovo vazi samo za fiat
ma nemora bit tacno 2A mogu i jace a moras na svakom autu postavljat diode na zmigavce..
Ko drugom jamu kopa trecom slajdra