Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav svima!
Mislim da je bolje da otvorim posebnu temu u vezi svog problema radi pretraživanja.
Problem je sjedeći:
Dok je bilo ono malo minusa napolju imao sam problem prilikom paljenja auta. Nekad bi duže verglao i upalio, neka bi upalio iz drugog pokušaja, a nekad bi se upalio i odmah ugasio - prilikom ponovnog paljenja upalio bi iz prve.
Akumulator dobar, grijači i relej grijača ok, grašaka na dijagnostici nema.
Ako neko ima bilo koju ideju šta dalje da gledam tu sam.
Pozzz!
Mislim da ti tu vise nema sta da gledas.Upali auto i pravac servis.
Nisam ja drug ni gledao, u servisu su sve pregledali na šta su sumnjali i kopčali na dijagnostiku. Pokazalo se da sve na šta su oni sumnjali je ispravno a onda su počela nagađanja, a jedno od mogućih rješenja je da mi gorivo zimi bude uvijek na pola rezervoara (minimum)
Dizel motor mora dobro da vrti da bi upalio. Proveri stanje akumulatora i anlasera.
Akumulator je exide kupljen prije 2 god. i gori mu zelena lampica. Evo čitao sam na nekim francuskim forumima i oni spominju starter class 6+ (mislim da je to alneser), dalje spominju egr i dizne???
Jel može bit do alnesera da pali normalno dok je toplo a slabije u hladnijim uslovima?
...izmeri pad napona pri verglanju.
izmeri kompresiju......
Iako je lampica na akumulatoru bila zelena jučer na bosh uređaju piše "zamjeniti akumulator". ako sam dobro skontao lik je spomenuo nešto 60% šta god to značilo. kad sam mu rekao kako će otić aku kad je mislim još pod garancijom on me pita a gdje si kupio? ja mu kažem da sam kod njih i kupio, a on veli ček da još jednom provjerim:)
kad sam došao kući provjerim kad ono još mjesec dana garancije ))
93% donja granica za nov aku-ili dok je u garanciji
85% za polovan-stari
Zadnja izmjena od MN026 (01-12-2011 12:35:41)
mislim da je rekao 6o i nešto, uglavnom ispod 70% i još je pod garancijom 1 mjesec.
eh sad vidim na garanciji piše da kao prvo pokušaju otklonit kvar pa ako ne uspiju onda zamjena.
to mi ima logike ako je tek kupljen al šta se tu može otklanjat na akumulatoru starom skoro 2 godine, jedino ga mogu nadopunit al to nije rješenje jer će opet uskoro zaštekat.
jel ima neko iskustva sa reklamiranjem akumulatora, mislim jel mogu odmah tražit novi akumulator?
nemozes odma traziti novi akumulator,prvo ga u servisu akumulatora moraju ispitati ako je neispravan dobijes novi al bez garancije.pozz
danas dobio neki akumulator na korištenje a moj otišao u servis.
znam da ga trebaju prvo ispitati. danas sam provjerio i na drugom uređaju i kaže 65% kapacitet pri hladnom startu (tako veli ovaj momak što radi).
eh sad ja se bojim da oni njega ne napune u servisu i da radi par mjeseci (taman dok meni ne istekne garancija) i onda crkne
MN026@ jel to neki standard na koji se ja mogu pozvati aku bude trebalo
milomirv80@ kako misliš dobiješ nov al bez garancije, zar nebi nov aku trebao imati garanciju? onda ti može neko smeće podvalit?
ako dobijes nov garantni rok ostaje stari znaci u tvom slucaju mesec dana bar sam ja imao takvo iskustvo
moguće je, hajd vidjet ćemo sljedeće sedmice šta će bit. samo me strah da ga ne napune i radi par mjeseci i kad istekne garancija onda opet crkne
da,a to dobro znaju i serviseri ali zavlace sve dok neprodje garancija
zato ću ja tražit napismeno da mi daju šta su radili s akumulatorom, al ipak se nadam da neće do toga doć:)
Peugeot 307 2.0 hd, evo druga zima isti slučaj. Prilikom prvog paljenja dugo vergla, vergla... i upali. Akumulator dobar, grijači i relej grijača OK, grašaka na dijagnostici nema. Kad hladni dani prođu sve je OK. Ima li nešto sa ovim problemom senzor vanjske temperature, ili EGR ventil?
danas dobio neki akumulator na korištenje a moj otišao u servis.
znam da ga trebaju prvo ispitati. danas sam provjerio i na drugom uređaju i kaže 65% kapacitet pri hladnom startu (tako veli ovaj momak što radi).
eh sad ja se bojim da oni njega ne napune u servisu i da radi par mjeseci (taman dok meni ne istekne garancija) i onda crkneMN026@ jel to neki standard na koji se ja mogu pozvati aku bude trebalo
milomirv80@ kako misliš dobiješ nov al bez garancije, zar nebi nov aku trebao imati garanciju? onda ti može neko smeće podvalit?
mislim ako tvoj bude neispravan,dobijes nov akumulator,ali nemas vise garanciju na njega,ustvari tako je nekad bilo,al sad cujem da dobijes i garanciju do onog datuma kao na neispravnom akumulatoru
Peugeot 307 2.0 hd, evo druga zima isti slučaj. Prilikom prvog paljenja dugo vergla, vergla... i upali. Akumulator dobar, grijači i relej grijača OK, grašaka na dijagnostici nema. Kad hladni dani prođu sve je OK. Ima li nešto sa ovim problemom senzor vanjske temperature, ili EGR ventil?
alnaser slabo vrti,ako je sve ostalo ok,onda ti ostaje da provjeris alnaser
Eh ovako, stigao akumulator sa servisa i u njihovom izvještaju stoji da je ispravan.
Postoje 2 opcije:
1. Da su ga samo napunili jer im se ne daje novi 20 dana pred istek garancije i
2. Da su upravu - u tom slučaju vjerovatno nešto s autom nije uredu i prazni akumulator. Naručio sam se u ponedjeljak u servis da ispitaju ispravnost instalacija i da li išta prazni akumulator. Ukoliko auto bude ok tražit ću da mi daju napismeno, a onda ću se ganjat s ovima za novi akumulator.
milomirv81@ malo mi je nejasno to za alneser, kako to da pali normalno kad je vani iznad nule? laik sam po tom pitanju pa ako nije problem da mi pojasniš?
Akumulator je definitivno ispravan, alternator puni, a prilikom paljenja povuće 350-360 ampera. S obzirom da je sve ostalo OK onda, kako milomirv81 kaže, ostaje anlaser.
Jel zna neko gdje se u ze-do kantonu može uradit reparacija anlasera i koja je cijena. Može na PM.
Baš niko
Pa nije anlaser "bosch pumpa" ili turbina, pa da treba voziti samo "specijalnim" majstoria koji to rade.
Anlaser ti reparira svaki auto-električar, kao i svaki mehaničar koji hoće to raditi.
Skine ga, otvori i vidi kakve su "četkice", "piksne", osovina... i po potrebi zanjeni sa novima.
Dobro ga opere sa brake cleaner-om, ispuše sa zračnim kompresorom, ponovo podmaže zubčanike, sastavi i isproba..
Kod novijih auta zbog gužve ispod haube duže traje skidanje/stavljanje anlasera, nego popravak.
Ma ne kužim ti se ja u to, vidim neke oglase na netu tipa reparacija anlasera pa reko da se malo raspitam.
U svakom slučaju hvala!