Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Motor 1.4 F14S3 iz 2004 god.
Prilikom dijagnostike sa "skanmaster-elm" programom , dijagnostika mi je izbacila sledece greske:
Zapamcene greske (DTC) (Mode 01) ,
Privremene greske (DTC) (Mode 07),
Permanent Diagnostic trobule codes ( DTC) (Mode 0A)
MOLIM POZNAVAOCE da mi pomognu ko se razume u ovu vrstu dijagnostike sta znace ove greske.
Vozilo mnogo trosi i ukljucena mu je lampica za gresku na motoru.
Zadnja izmjena od Jastrebov (18-11-2011 13:12:13)
Tko Leti Vredi , Taj Vredi I Zimi !!!!
Ne kapiram o cemu se radi . Upaljena lampica ,motor trosi goriva kao kamion . Mozda je lambda sonda u pitanju , ali ima ih 2 .
Sad sam gledao grafikon za sonde . Sonda br 1 daje konstantnu vrednost od oko 0,8v , dok ova druga menja vrednost svake sekunde i to od 0,2 v do negde 0,8 v. Radi li to OK ili mozda ova druga sto varira nesto nije OK ?
Zadnja izmjena od Jastrebov (18-11-2011 17:27:25)
lamda sondu možeš ispitati i ručno osciloskopom ili voltmetrom dali varira napon na 1.sondi od 0,1-0.9V i imaš li napajanje 12V,druga sonda je kontrolna poslije katalizatora ,što se tiče dijagnostike treba ti nešto bolje od ELM-a ,ja vidim da TEXA ima taj auto u programu a vjerojatno i neke druge univerzalne dijagnostike pa imaš nekog od kolega da ti to odradi
U principu ne radimove automobile. Ali mi je od dobre prijateljice auto pa sam hteo da pomognem.
Sonda ovde ima 4 zice 2-braon 1 belu i neku ljubicastu . Znas li na kojoj se meri napon. Ma da mi u osciloskopu kad dodam gas na 1 sondi reaguje i pada na0,2 pa se vrati na 0,7 ili 0,8 v , dok mi je ova druga - posle ktalizatora sumljiva jer non stop ocsilujebez obzira na gas.
Zadnja izmjena od Jastrebov (18-11-2011 17:38:19)
sad sam vidio tvoj novi post to bi trebalo biti uredu samo 1.sonda prije katalizatora bi trebala varirati a 2. konstantno držati napon ,ne znam kako kod tebe piše u parametrima
ova prva sonda ti je bitna za rad motora,a druga ti je za nadzor katalizatora...drugu zanemari...ako prva pokazje 0,8volti znači da ti je smjesa prebogata...vidi mjerač protoka zraka,da on ne ometa rad sonde...da sonda šalje krivi signal o bogatoj smjesi ecu bi pokušavao osiromašiti smjesu i auto nebi imao snage,tako da mislim da nije problem u sondi...
Zadnja izmjena od tomy.virje (18-11-2011 17:41:04)
Tomy Hvala puno . nego reci mi merac protoka vazduha , jer to MAP senzor ? Sad sam ga skinuo i probao ocistiti , ima malo garezi na njemu. Iskljucio sam nekako lampicu za gresku na motoru pa cu da vidim kako ce dalje da se ponasa.
Mogu li se proveriti njegov rad nekako sa unimerom ?
Zadnja izmjena od Jastrebov (18-11-2011 18:28:54)
tomy,to je simens sistem ...paznja
mjerać protoka zraka ti je MAF senzor i mislim da ga ti nemaš na autu a MAP senzor ti je senzor pritiska u usisnoj grani i on može utjecati na potrošnju,ispitaš ga tako da na jedan od 3 pina moraš imati 5v a na izlaz( mislim da je srednji pin)u radu na leru 1,1-1,4V a kod jačeg dodavanja gasa napon raste 3,8 -4,2V,ukoliko ti je on ispravan a1.lamda sonda stoji na 0,8V a kad daš gas padne na 0.2V uzrok može biti prevelik pritisak ili curenje na diznama
Stavio sam dizne vec da se ciste , garave su katastrofalno. EGR takodje sad i njega cistim u UZ kadi ali smo donji deo . Nisam video u auto dati za snzor protoka vazduha nista ali ima Map senzor , na njega se takodje dosta garezi zalepilo .
kad sve ocistim i sklopim videcu kako radi tada L. sonda.
Hvala svima na komentarima ovo cudo cu da sad spakujem kad ocistim pa se cujemo sutra .
Pozdrav !!!
Spakovao sam sve nazad . Auto sad moze da poleti, ranije je bio lenj i spor. Sad posle ciscenja dizni i egr kao i onog map senzora je bar 30%bolji nego pre. Resetovao sam kilometrazu i ugasio nekako onu lampicu. videcu sledece nedelje sta ce biti.
Hvala svima na savetima i komentarima .
Kakvo je sada stanje sa sondama ? sta pokazuju posle ciscenja ?
Alfaskorpion kasno je bilo nisam ni proveravao. Videcu ovih dana kada budem video prijateljicu. A i obecala je da ce se javiti ako nevalja ili ako ponovo upali lampicu.
ok , iskreno najbolje da se ne javlja zbog toga vise , cisto sam hteo da rezimiramo stvar .
Evo kao sto sam obecao javila se komsinica . Ne pali se vise greska na motoru ali i dalje ima potrosnju vise od 10 lit po gradu. Sipa gorivo oko 10 lit i predje oko 85km za 5 dana . Voznja samo od kuce do posla i to po gradu, neide brze od 60 km/h.
To je apsolutno normalna potrošnja za taj motor i za te uslove, ne bi ja tu nista dir'o...
Kad bi moglo da trosi ko rashodovani ,rastelovani upaljac i tad verovatno ne bi bilo dobro. Ali ja sam pokusao sta sam mogao, za dalje ce mo videti vec.
To za upaljac si 100% upravu
Slucajno sam ponovo radio isti ovaj Kalos , sad kad je pukao kais i prilikom rasklapanja video da je puklo crevo za usis vazduha (rebrasto od kucista za filter vazduha do usisne grane.) Posle cele te ujdurme sa uljem u motoru i smecem u karteru resio sam i ovo crevo.
Iako je ovo pitanje staro na forumu ( postavljeno 2008od) ipak je zgodno da se upise odgovor ako je problem konacno resen pa makar i posle 4 godine.
Poz,
Dobar soft za dijagnostiku za chevrolet svi moduli sa kkl ( na ruskom) ako kome treba ...
Pa gdje je soft
I ja cekam? nemoj da se guras.;)
Salim se kolega Dragance iz Prijedora. Nemogu vise cekati , kasno je,vidimo se sutra .
pozdrav!
Ja se ne salim, cekam da prvi uhvatim salim se naravno