Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
poz svima
zanima me vaše razmišljanje,
majstora koji su duže vremena u poslu oko autodijagnostike
buduči da još uvijek nisam čvrsto 100% odlučio, da li pratiti opel i vw, nabaviti komplet alat i raditi samo ta vozila
samo to usko specijalizirati, maximalno se posvetiti
hoče li mi to biti + u budučnosti, ili - ?????
da li je netko od vas majstora već odlučio tako i bavi se srevisiranjem samo jednog branda
ako je, kakav je rezultat toga svega ?, dobar-loš isplativo-neisplativo
buduči da ja nisam nekakav veliki majstor,ali imam dobar temelj, i sve ostalo da jedan dan postanem skroz samostalan, već sada nekako vidim da svaštarenje nejde
da su prošla ta vremena odavno, pod ovo svašterenje jasno mislim na rad dijagnostikom servisiranje elektrike-elektronike za više vrsti vozila
ajmo reći za sva europska, neko pokriva sva korejska, neko radi sve japance
a ima ih koji imaju i uređaje za gotovo sve
osobno mislim da u budučnosti, neće biti problem u novcu, nego u stjecanju znanja
kako popraviti taj sklop, uređaj, modul koji se pokvario
ustvari kako uopće pronaći grešku i biti 100% siguran, jer lako je igrati se majstora
pa mijenjati dok se ne pogodi....od toga su mušterije odavno prezasičene
neće me iznenaditi ni ako prestane proizvodnja univerzalnih uređaja za dijagnostiku
zašto?
pa iz jednog jednostavnog razloga ako se dijagnostika bude radilo samo i jedino preko servera,online znači da tu univerzalci ne prolaze, nego samo namjenska dijagnostika
kako raditi dijagnostiku opela online preko nekog uređaja sa globaltis sw koji nije opeltech2
pa to nema teorije....
cijenim i poštujem svaki vaš kometar
..sjeti se da svetkuješ dan subotnji
šest dana radi i obavljaj sav svoj posao
a sedmi dan je subota,poćinak posvećen Jehovi...
hocemo u ue ,e pa platis pa tek onda klatis
trenutno ti je da bi bio na nekom on-lajnu ,ako ti dozvole ,od 3 pa navise ,,tisuce,,
intelektualna prava,zastita patenata,protokola itd..........
jedna marka najmanje glavobolje.pored toga treba i dosta iskustva,jer ovo sto ti pricas kao sigurica popravka nema ni kod ovlascenih jer i oni vrlo cesto idu redom i menjaju dok nedodju do prave neispravnosti
kad se pojavi kvar,ako sistemom eliminacije neuspeju da rese a i toga ima,salju svog ,,trening menadzera,, koji je u stvari pravi majstor sa puno iskustva i onda on resava stvar.retko koji servis ima takvog coveka jer on nije lociran na jedno mesto vec uskace gde je maticnom proizvodjacu potreban.u srbiji nema takvog coveka vec dolazi iz nemacke u porsche-sbija.otprilike svakih 45 dana ako zatreba.vazi za vw
ako imas dovoljno znanja .alata,objekat i novca da ispratis lager rez.delova mocices da radis sa jednom markom uz uslov da imas dovoljno musterijaa i vrlo retko to prolazi van velikih-vecih gradova koji su na neki nacin finansiski centri
Zadnja izmjena od MN026 (22-01-2012 10:11:10)
svastarenje je mila majka,pocnimo od zamene ulja i filtera gratis a gasenje service oil lampe 2E,trapovi kocnice,menjaci lamele,evropskih brendova pa se tu nadje i azijskih vozila za evro trsiste...pa sve to postane ruska salata....no dobro i to dijagnostiku svako ima zivela ona zamenica PRC i sad se ubijaju cijene na svakom cosku,dajem juce ponudu coveku za servis on rece ima tamo neki za manje ulje po nabavnoj i ulozak filtera za tdi pumpa duse motor 4E i kako da se covek opredijeli za jedan brend,zivio balkan
@)).....
ako 100 ljudi servisira opel i vag zasto bi ti bio 101 i koje su sanse da uspes u poslu a ulaganja su zaista velika. ja sam se opredelio za dodge,jeep i chrysler prvo sto nije velika konkurencija,drugo sto alati i delovi u USA su drasticno jeftiniji i trece sto su dostupni svima.zakonom koji je stupio 2004 na snagu u USA proizvodjaci automobila su obavezni da svu tehnicku podrsku obezbede krajnjem korisniku vozila a ne samo ovlascenom servisu.
Ovak, živim u malom gradu 10-12000 stanovnika, opredjeljen sam za održavanje voznih parkova za firme, ima tu svega, ali većinom mercedes, fiat, vw, man, ivecom francuzi, tu i tam koji korejac.......... Od kombi vozila, kamiona i auta, većinom dizel vozila, mada ima i benzinskih sranja a njim mrzima al kaj se može, moram , kaj se tiče konkurencije, zaboli me ona stvar, service lampicu ne gasim za drugima besplatno, ko mu mjenjao ulje i filtere nek gasi ili nek meni plati 150 kn (20 €) , a toliko kod mene i košta izmjena ulja, zapravo kod mene onda ide i izmjena i kontrola svh filtera i ulja i ne namjeravam to raditi besplatno za razliku od ostalih...... Kako neko reče, usko se specijalizirati za određen tip vozila se ne može, bar u malom gradu
Ne pitaj me ono što ne znam !
dragane odlično pitanje
zašto bih se opredjelio za recimo samo opel ????
do srca hrvatske, centra zg imam 15-20min autom
znamo svi koliki je zg, opelovih vozila ima svakim danom sve više
a majstora koji to znaju popraviti je sve manje
uglavnom se ljudi varaju muljaju petlaju uzimaju im se pare na zrak
a onda ti isti popravljeni auti idu kod hobi majstora koji ih stvarno poprave
ne želim ja nijednog majstora uvrijediti, pogotovo ljude koji rade u zg i okolici
ali je to istina, da je u zg pomanjkanje pravog servisera, poštenog
danas se svako petlja u taj posao
kupi laptop, autodatu skine s neta, ubode neki kabel i on je dijagnostičar, serviser
kupi laptop, autodatu skine s neta, ubode neki kabel i on je dijagnostičar, serviser
Još da popravlja doma..vidio sam takvog na parkiralištu kod McDonalds kak vrši dijagnostiku
sanac.bo napisao:kupi laptop, autodatu skine s neta, ubode neki kabel i on je dijagnostičar, serviser
Još da popravlja doma..vidio sam takvog na parkiralištu kod McDonalds kak vrši dijagnostiku
![]()
![]()
Zbog takvih se nama posao srozao na smijesne cijene i pogadjanja kao na pijaci,i na kraju same te "musterije" nas tjeraju da pocnes razmisljati o tome da im u inat ne treba dati kvalitet vec ih treba vuci za nos....na kraju se sve svodi na dobru reklamu i jezicinu...takva su danasnja vremena....
Nemam sve sto volim,al volim sve sto imam!
mentalitet ljudi na ovim prostorima je takav da idu prvo kod najjeftinijeg majstora a kod pravog koji poznaje posao samo kad mora.
riječ dvije o nabavi dijelova
neznam kako je drugdje za nabavu dijelova
ali kod nas u zg, neki dučani vam mogu napraviti dostavu, u toku dana
pitao sam i dostavu city express baš za dijelove da nemoram uvijek amo-tamo
kaže mi čovjek koji radi za njih sa skuterom
"zovi me, ako treba ja ti vozim šaraf-po šaraf, kad god trebaš"
pet puta brže danas dođe sa tim motorićem
nego autom po zg
jer je to više ludnica od gužve
Zadnja izmjena od sanac.bo (22-01-2012 17:06:07)
stvar je jednsotavna, ja ne svastarim, ali svejedno u mojoj garazi ima najvise vag-a, pa onda opela, pa mercedesa i bmw-a
na kraju ispadne da se "specijaliziras" ako se to moze raci za vag a ovo radis usput......inace da se ides direktno specijalizirati i odbijati druge popravke tu kruha nema, nije vrijeme za odbijanje posla, radi se sve sto dodje pod ruku, a moje musterije sto ih vise drapis to te vise cijene......ali naravno, treba biti umjeren a ne pretjerivati u tome.........i meni naime sve vise iz zagreba dolaze ljudi u sisak koji je udaljen 60km, centar-centar, zato sto u zg ljudi nemaju povjerenja u majstore i sto ih ovi gule ko magarce.......
U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Titula je ono sto ostane nakon sto covjek zaboravi sve sto je naucio u skoli.
Albert Einstein
riječ dvije o nabavi dijelova
neznam kako je drugdje za nabavu dijelova
ali kod nas u zg, neki dučani vam mogu napraviti dostavu, u toku dana
pitao sam i dostavu city express baš za dijelove da nemoram uvijek amo-tamo
kaže mi čovjek koji radi za njih sa skuterom
"zovi me, ako treba ja ti vozim šaraf-po šaraf, kad god trebaš"
pet puta brže danas dođe sa tim motorićem
nego autom po zg
jer je to više ludnica od gužve
2x dnevno dostava iz zareba i koprivnice, naručujem on line dijelove, pa još 2 trgovine koje imaju dostavu do 14 h isti dan, uglavnom, da nisam ova 2 tjedna išao na hokej, nebi me bilo u zagrebu odavno , svi dijelovi dolaze na kućni prag, a isto tak i šaljem preko njih dijelove na strojnu obradu i slično, pa još city ex, hp express.....
ravene u pravu si 100%
u zg, su doslovce gulikože
cijene su abnormalne
mada, ljudi se nebi ni toliko bunili da se auto popravi
ali to što neki naplačuju, nema veze sa popravkom
vidm, čujem i od drugih da povjerenja sve manje i manje
glavno da majstori natovare na papir, jer kažu papir sve trpi
a mušterija plača
zasada ipak nekako ostajem vjeran opelu
i vw pomalo usput
nadam se da u tome neču pogriješiti
neko moje razmišljanje, bolje raditi ta dva branda imati alat i biti pravi stručnjak
nego od svega pomalo, i onda se izgubiti
pretpostavljam, da ako se čovjek dokaže kao majstor za tu vrstu vozila, koju radi
da če mušterije same doći, pogotovo na preporuku
pa nema bolje nego kroz preporuku
imati dobru, prihvatljivu cijenu i raditi u roku,a ne zavlačiti po tjedan dana
vidim kao i drugi da svaki dan sve više te skalamerije na autu, i neću žaliti nijedan dinar
za steći novo znanje, kroz knjige, seminare i alat
jedan dan, mora se uloženo vratiti
Ja znam par majstora koji rade iskljucivo jednu vrstu vozila, i siguran sam da bolje prolaze od onih koji svastare, manje ih boli glava, brze rjesavaju probleme, vrlo malo auta ode a da ih nisu rijesili, musterije ih vise cijene. Imaju samo jednu originalnu dijagnostiku koja je na kraju jeftinija od onih koji imaju univerzalne dijagnostike i kojekakve kineske klonove. Buducnost je u usko specijaliziranim servisima a svastraenje ce se pretvoriti u prezivljavanje. Moj savjet, odaberi jednu vrstu vozila i usavrsavaj se u toj oblasti.
Ne nastojim biti jeftiniji, nastojim biti bolji!
..elti i ja to želim, ako ikako bude moguče
evo samo da spomenem usput
imao sam prilike upoznati, majstora koji radi u firmi a doma onako za sebe dodatno
ima vag-com kabel, vcds i dashboard
laptop autodatu i elsawin
samo sa tom opremom radi čuda na vw, nema da on nešto nezna od struje
ali od takvog nešto naučiti - zaboravi
ja samo da ga gledam dok radi, kako se kaže prosvijetlio bi
posla uvijek ima, radi sam
vozi najnoviji passat...
Zadnja izmjena od sanac.bo (24-01-2012 05:44:21)
pa sto onda radi u firmi,kad je tako jak
da mu nije firme i skida musteriju popusio bi ko dobar dan
da,zaboravih,usput malo kradje delova i sw
znas ovo sto mi sad vrtimo elsu ,to nije ni pola else a on sto koristi tudje, to je neko platio .kad bude dobio sut kartu vozice on i kantu.lako je sa tudjim.takvih mi je pun k...... i na kraju sto bi ste vi decki rekli odu u pusionu
ne berem ja brigu za takve, berem brigu kako usavršiti russelsheim car
nisam nikome jalan niti ljubomoran
uostalom ulaskom u ovu uniju, sve ovo fušarenje sa strane pada u vodu
nema više toga, jer će globa biti apstraktno velika
bez firme ili obrta, nema popravaka, niti svom prijatelju, rođaku, susjedu da do 500m daljine
a klonove kablove i pratske sw možemo polako početi bacati
ili ih staviti u neki ormar i reći jedan dan, diviti se
"e sa ovim sam ja izgradio ovu drugu etažu, ili drugi box radione"
pušku koju na veliki sam sprema, sa zapada ima da nas pomete o patos
pametni, počinju spremati za reg firme i original alate
Zadnja izmjena od sanac.bo (24-01-2012 10:14:16)
pa sto onda radi u firmi,kad je tako jak
da mu nije firme i skida musteriju popusio bi ko dobar dan
da,zaboravih,usput malo kradje delova i sw
znas ovo sto mi sad vrtimo elsu ,to nije ni pola else a on sto koristi tudje, to je neko platio .kad bude dobio sut kartu vozice on i kantu.lako je sa tudjim.takvih mi je pun k...... i na kraju sto bi ste vi decki rekli odu u pusionu
Tako je, potpuno si u pravu...velike face a sa tudjim mlate.
@sanac.bo-kad ideš preko u EU onda se osvrni malo, udji malo u neku sporednu ulicu, neko malo mjesto ili selo...po ovim pričama kako je krenulo samo što nam oni neće mjerit koliko smo kisika udahnuli u minuti...ma nek zaj...!
Zagreb nemožeš usporedjivat sa ostatkom države (nebo-zemlja) financijsku moć, uvjete i razloge zašto i zbog čega netko nešto radi, ovako ili onako...jel taj tvoj dodatno radi iz velike potrebe da uzdrži familiju ili... Uvjeti za zaradu, način života itd. nisu svuda isti ali pravila za represiju bi trebala bit, hej ljudi lakše malo. Mislim da to važi i za ostale države Ex-Yu nije isto radit i zaradit u BG ili negdje na jugu Srbije itd.itd.
do same eu, slovenije imam 5min, pješke
ljudi, slovenci su shvatili da su sada robovi
ali mislim to im je malo prekasno
commander
odmah da ti kažem on nije nikakav moj
upoznao ga,majstora sasvim slučajno, porazgovarali 5-10min i to je sve
čovjek što se više kreće u tom poslu, upoznaje i ljude sličnog-istog zanimanja
e,sad da li če nam "ujak sam" mjeriti zrak, hoče li nam postavljati nadzorne kamere u radionice i u spavače sobe
ili češ to sve iči još dublje, šire....konkretno mislim to špijuniranje-nadgledanje
to neznam, jer nsam vidovit
ali znam da su spjeli razbiti ex-yu, na čisto vjerskoj osnovi
pa kad čovjek malo dublje, šire pogleda, shvati odakle vjetar puše
a znamo kad vjetar puše, uvijek nešto donese
vjerujem da "ujak sam " ne vidi razliku između hrvatske, srbije, bih, angole, turske....
Zadnja izmjena od sanac.bo (24-01-2012 14:28:05)
vidi on--oni i to dobro ali na ex yu jos vazi ona zavado pa vladaj
uostalom ulaskom u ovu uniju, sve ovo fušarenje sa strane pada u vodu
nema više toga, jer će globa biti apstraktno velika
bez firme ili obrta, nema popravaka, niti svom prijatelju, rođaku, susjedu da do 500m daljine
Zaboravi, prije 2 god. sam bio 14 dana kod prijatelja u njemačkoj, 50 km od Minhena, svako selo ima 3-4 fuš majstora, i švabima je skupo ići u servise, i nikakve kontrole nema, osobno sam se uvjerio tak da bude i kod nas dalje isto stanje, sad su malo pooštrili kontrole, ali sve u svemu, ništ !
Jedino kaj nema tam, je skidanje preko torrenta i ilegalnih softvera, to je tam uredno......
Meni je u interesu da bude kak ti kažeš budući sam obrtnik i živim od mehanike, i jako dobro znam koliko plaćam raznorazne naknade, pravilnike, ateste, dozvole i ostale gluposti, kolku evidenciju vodim, počevši od ulaza robe, izlaza, zbrinjavanja otpada, analiza otpadnih tvari i da ne nabrajam sad tu......
aeE ti tomi uzimas za gasenje lampe service oil 20epa placaj drugar ,a ja gledam svaki dan to ovde rade gatis i jos sedne pred musterijom i gasi na tabli i on vidi kako to ide i eto ti ga na....
@)).....
A jel ? E baš prije 14 dana sam uplatio 600 € za update dijagnostike, treba i zaraditi za to, pa 20 po 20 € i taman za godinu ana evo nove update kartice
@Sanac.bo ako mislis da mozes radeci 2 marke vozila da obezbedis sebi egzistenciju i solidan zivot onda samo napred.Jer ipak mnogo lepse zvuci kad neko kaze "e ono je majstor specijalno za opela, idem ja kod njega" .Kod vecine nas ta mogucnost ne postoji zbog male sredine u kojoj zivimo pa radimo sve sto nam dopadne saka a to je mnogo gora stvar jer malo ko ima novaca da kupi bas sve od alata za sva vozila koja postoje na ovom svetu.
majstore kele
"ja se tome toplo nadam,da če na kraju dobro ispasti, odabir jednog branda"
to je želja, još uvijek daleka, radi pomanjkanja znanja
ali ustrajno radim svakodnevno na tome, koliko god mogu znam i umijem
zg i okolica je velika prednost, gledajuči koliko tu opela ima....more
ali, i ja sebi postavljam pitanje,
"a šta ako ja jedan dan napustim iz nekog razloga boravište"
znači, svjestan sam i ja toga ako jedan dan budem živio, radio u nekom manjem mjestu
da sam u banani velikoj, upravo zbog toga jer tamo neče biti toliko opel vozila ni posla
neznam šta je najbolje, najpametnije
neznam ni kako je to kod vas koji živite u malim mjestima, jer dosada gdje god sam
boravio, živio, radio su bili gradovi
ali mogu shvatiti, da u tim malim mjestima čovjek nema izbora
ili radi, prihvati svaki auto koji ti dođe, pa ga probaj složiti-ili budi kruha gladan
pretpostavljam. dakle ne tvrdim, da če svaki majstor specijalista za recimo samo opela
ako bude morao če se brzo znati, moći prilagoditi i raditi i druga vozila
jer motor je motor, nema tu teške filozofije
ili znaš rad motora ili neznaš
ili poznaješ sistem paljenja , sustav ubrizgavanja ili ne poznaješ
isto tako i senzori, aktuatori, nadzorne jedinice....razumiješ ili ne razumiješ
naravno da nije sve na svakom vozilu isto, ali ako čovjek zapne, pa nema da ne riješi
pa nisu majstori u tim malim mjestima sami na svijetu, pogotovo danas u doba interneta
internet je mogu reći čudo, doslovce čudo
ako sam ja kao početnik, nikakav majstor uspio riješti too much problema drugima preko interneta , bez da sam vidio-čuo auto kako radi.....
pitam se šta sve mogu pravi specijalisti......
ako sam ja pomogao nesebično drugima, i uvjek ču
pa vjerojatno če mi se to dobro vratiti
da je ovaj naš balkan malo složniji, u boljem odnosu, švabe bi dolazile kod nas na školovanje, na edukacije raznorazne iz područja elektrike elektronike, a nebi naši ljudi išli tamo
uostalom zna se da su u njemačkoj najjači inovatori, razvojni inženjeri u autoindustriji upravo "jugovići"
imamo lijepu i dobru priliku, sve se umrežiti....nesebično pomagati jedni drugima
jer svi mi sve znamo, znači nema kvara da se neda popraviti
sad, samo ostaje pitanje.....pa zašto to ne učinimo jer odavno imamo sve što je potrebno zato
jesu li vani (njemačka, italija, ........) pametniji majstori od nas, koji se međusobno pomažu ???