Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Zdravo svima evo danas sam naleteo na ovaj forum i zadovoljan sam temama i strucnim nljudima ovde, pa sam resio da se registrujem i odmah pocnem sa aktivnim ucescem. Ukoliko neko ima pitanje u vezi mehanike i elektronike, koliko znam tu sam da pomognem, posebno mislim da dobro poznajem astru g 1.7 dti i alfu romeo jtd.
Imam jednu nedoumicu pa ako moze pomoc: Auto u pitanju ASTRA G 1.7 DTi, presla pravih 200.000km, u poslednje vreme slabo vuce. Pali ok, ne dimi, ne trosi ulje, u njoj sipano Mobil 3000 5w-40 ulje, filter za vazduh cist, ulje se menja od 12-15k km. Pregledana na dijagnostici, OP COM, u delu motora nema gresaka. Misljenje da je u pitanje protokomer, izmerio live parametre, na leru podaci oko 46-47 kg/h, na 2000 obrtaja oko 126kg/h. Zatim stavljen protokomer sa alfe 147 2.0 ts, koji je inace kupljen za nju ali je prodavac (prijatelj) rekao da kupiM za opel vektru jer je isti kao za alfu i da ne dajem 4000 din vise za alfin a isto radi (inace alfa ide dobro sa tim protokomerom). Sa tim protokomerom astra G 1.7 DTI ide malo bolje, ali ne kako treba, live parametri na leru 49-50kg/h, na 2000 obrtaja oko 150kg/h.
E sada, u esitroniku nasao da su vrednosti za protokomer za ASRTRU G 1.7 dti, od 26,0 - 45,0 kg/h, pa ako moze ppomoc da li je protokomer dobar? Nadao sam se da ce vrednosti biti nize i da cu reci da je to kvar, manje ulazi vazduha (manje meri vazduha), sada izgleda da meri vise, i sada ne znam bas sta da radim? Imam li neko iskustva ili savet?
Veliki pozdrav
a šta kaže map senzor, koliko je pritisak , kako se ponaša, kako radi?
app senzor , također šta kaže, jel otvara do 100%
kakvi tj. koliki su naponi senzora, treba pratiti istovremeno
početni - trenutni- namanji-največi-kako osciliraju
to sa op com nečeš vidjeti garantiram ti 100%
jer op com nema grafički prikaz koji uvelike pomaže pronaći grešku
meni se čini da bi taj auto išao vukao ko metak kad bi dobivao gorivo koliko mu je potrebno i na vrijeme naravno
a kakav je turbo ???
ima tu stručnjaka koji če ti pomoći, bez brige
..sjeti se da svetkuješ dan subotnji
šest dana radi i obavljaj sav svoj posao
a sedmi dan je subota,poćinak posvećen Jehovi...
E sada si me zbunio,"kakvi tj. koliki su naponi senzora, treba pratiti istovremeno
početni - trenutni- namanji-največi-kako osciliraju" mozes li mi pomoci, u kojim sve rezimima da izmerim otpor senzora, da koristim unimer ili ? Takodje na sta mislis kada kazes app senzor?
Evo jedna situacija za sve pa mozda pomogne, stigla mi je astra g 1.7 dti, samo se ugasila u putu i ne pali, vergla ok. Na dijagnostici nema gresaka. U prazno kao da ne baca gorivo po zvuku sa paljenja. Skinem pogledam filter za gorivo nije zaprljan, tada zaverglam ne dolazi gorivo do filtera. Pomislim da je puma za gorivo, mada nema nista na elektronici, takodje pomislim da nije bosh pumpa ili kompjuter bosch pumpe, mada mislim da bih pokazao na elektronici da je kompjuter bosh pumpe. Kako najlakse resenje skinem sa svog auta kompjuter bosch pumpe, zamenim i auto upali iz prve. Odnesem kod elektricara pokvaren u Mladenovcu, covek uzme 35e i sredi za pola sata. Kvar otklonjen. Eto mozda nekom pomogne... Ne skodi, a ako ne skodi znaci da koristi...
kolega, vama treba jedan mali tečaj
buduči neznate šta je app
accelerator pedal position, a ima tu još stvari
nisam nekakv veliki majstor, ne mislim ja ništa zlo pod ovim da odgulite tečaj
i meni bi dobrodošao
samo za to nemam- samo ono glavno,- $$$
Zadnja izmjena od sanac.bo (16-01-2012 11:18:21)
Vremena pogadjam, to je danas ono sto svima nedostaje...
Hvala na savetu, znam da mi treba i meni fali ono glavno ... Znad za senzor pedaje gasa ali nisam koristi tu skracenicu, hvala druze... Pogledacu pa javljam....
49 kg u leru je mrvicu previše. Kolko ti pokazuje kad ga držiš na 3000 okr?
Ovo mi zvuči na blokiran egr čađom ili zaštopana usisna grana čađom..
Nije ni za odbacit i da sam maf laže. Maf je isti od X20DTH i Z17DTH motora pa moš s njih probat, za alfu neznam.
Evo rezultata, na 2000 okr pokazuje 126-127kg sa mojim starim MAF-om iz 1.7dti, na leru 46-47kg/h, egr je cist, usisna grana ok. App otvara do 99.6%, sto je ok. Ne znam da li treba da se podize ali barometric pressure je zakucan na 100kp i 4.2v pri dodavanju gasa. Boost pressure se povecava sa 100 kada dodajem gas. I dalje nisam siguran kako meriti sve ovo i kako tumaciti? mozda ce se sanac.bo javiti kada stigne, dobio sam par dobrih saveta od njega... Na 3000 cu pogledati ujutru....
Zadnja izmjena od Nikola Milic (20-01-2012 01:12:26)
Napokom sam stigao i izmerio sve parametre pa molim za komentare ako nije problem:
NA LERU: Mass Air Flow Senzor 2,31V i 46,9 kg/h; Boost Pressure 2,27V i 99kPa, boost pressure comand 100; APP Senzor 1= 0,98V, APP Senzor 2 = 0,49V, APP Senzor Signal = naravno 0., Intake Air temperature 3,43V i 21 stepeni C,EGR Pulse Ratio 75%.
2000 OKR: Mass Air Flow Senzor 2,86V i 122,8 kg/h; Boost Pressure 2,47V i 109kPa, boost pressure comand 115; APP Senzor 1= 1,63V, APP Senzor 2 = 0,82V, APP Senzor Signal = 21,9%, EGR Pulse Ratio, 72,3%
3000OKR: Mass Air Flow Senzor 3,53V i 200,8 kg/h; Boost Pressure 2,88V i 126kPa, boost pressure comand 138; APP Senzor 1= 1,88V, APP Senzor 2 = 0,94V, APP Senzor Signal = 35,2%,EGR Pulse Ratio 0%
Zatim sam uradio test app senzora(ugasen motor): i otvara do 99,2%, a na do kraja pritisnutoj papucici je i APP Senzor 1= 3,76V, APP Senzor 2 = 1,88V,
Ukoliko mozete da mi date neki savet tu sam ...
Pozdrav
Pa malo ti je previsoka temperatura Intake air temperature s time da je vano oko -1C a tebi pokazuje 21C. Jedino ak nisi mjerio u zatvorenoj garaži.
Inače IAT senzor ti je integriran u maf senzor.. Probaj ga posprejat sa nečim nemasnim sprejem pa vidi rezultate.
koliki ti je napon signala na protokomjeru kod upaljenog kontakta
Napon na senzoru je kod upaljenog kontakta 1.89V. Koliko mogu da zakljucim, malo vise vazduha meri 46-47, optimalno do 45kg/h, da li je tu problem? Ni sam ne znam sta dalje proveravati... Moze li pomoc?
maf, kaže autodata at idle 1,85V
na 3000, 3,46V
a koliko je full load, neznam
izmjeri
evo ti odmah i podaci za map
jer ako on ne štima kako treba, auto nejde
dakle maf je na leru kako treba
sad provjeri na opterečenju
pa onda map....pa onda dalje napadaš
jeli se ko od vas igrao sa scopom da meri signal mafa i mapa i sl.
@)).....
Napon na senzoru je kod upaljenog kontakta 1.89V. Koliko mogu da zakljucim, malo vise vazduha meri 46-47, optimalno do 45kg/h, da li je tu problem? Ni sam ne znam sta dalje proveravati... Moze li pomoc?
Mislim da ti tu MAF nevalja,kod upaljenog kontakta napon na signalu trebao bi biti od 0,9-1,1V
Mislim da se tu radi o maf-u HFM 5.