Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Eh ovako, vec par dana se mucim sa jednim Sprinterom, mjenjao sam mu motor jer je pumpa istopila 3 klip i glavu, znaci na glavi su bukvalno ostale kapljice aluminijuma od pregrijavanja (vozac nije osjetio promjenu u radu ) al to je sve rijeseno drugim motorom.
Naime sad imam problem sto auto nema snage, za nekih 120 ks treba da leti. al on jedva ide, nemam aparat za pumpu pa sam je nastimao po sebi i auto pali perfekno, ne dimi nikako, cak je jutros i bez grijaca upalio (zaboravio ustekati konektor) ... diagnostikom kts 530 ocitam 2 greske koje ne mogu da izbrisem onaj ventil sto se nalazi na dnu bosch pumpe ( cak sam mu i naziv zaboravio koliko me izludio ovih dana) i EGR ventil , u opisu greske egr ventila kaze da ima pogresnu funkciju ,membrana mu je napukla, ali je zatvoren ...
mjerio sam otpor ventila ima nekih 20 ohm i dolazi napon oko 8 volti...
rezim rada mi lici na safe mod , ali nisam siguran jer se nisam bas puno susretao sa ovim motorom, prvo sam posumnao na diznu sa kablom, ispitana od strane mene i poslije bosiste , turbina puni dobro ...
Tacan opis greske postavim ujutro, sad sam kuci pokusavam se odmoriti al merc ne izlazi iz glave
Ako ko ima kakav savjet, sta da pogledam , na sta da obratim paznju, svu instalaciju sam mu raspakovao i poslije skontam da shema koju imam u autodati i esi-u ne odgovara
Palenje.....jako su osjetljivi, komparator i uštimaj
Zadnja izmjena od predingli (27-01-2012 23:26:03)
Ne pitaj me ono što ne znam !
I ja sam sumnjao na to kolega, ali pola dana sam se vozao sa T8 kljucem i pomjerao pumpu ali ono uvijek isto.. nece u obrtaje i nema snage... nasao sam ovaj ventil na dnu pumpe pa cu ga sutra probati zamjeniti .. kako sam shvatio u opisu da on pomjera paljenje ovisno o obrtajima , a tako mi nekako i dodje.. do nekih 2.500 o/min kao i ide, poslije samo vrti kao u prazno ...
Znam kak ti je bilo, nekad davno kad sam prvi put imal posla s tim motorom, a isto sam pumpu skidal, 2 dana sam se vozil sa T ključem i okretal i nisam nikaj napravil, pali ali nejde iznad 80 Km/h i slab je.... Nabavi mali komparator i uzubi na 0,9 i radilicu na 12 stupnjeva ili nekome da provjeri starom ubrizgavanje, sa ničim drugim od dijagnostika nejde, bar kolko znam
da da ima logike to sto govoris,ali sve mislim da bi ga "potrefio" koliko sam je pomjerao i vozikao okolo, moram se raspitati ima li ko u blizini komparater pa da je nastimam , da i tu sumnju otklonim ... Hvala puno
jutro je pametnije od noci,daj sutra greske i parametre gdje je paljenje i da vidimo sta tu ima,malo je tih 8v na sensor....
@)).....
da slazem se s tobom, evo me kuci odmaram a merc turira po glavi u tome je problem isao sam korak po korak kako da ispitam napajanje, otpor i sve je bilo ok dok nisam digitalnim unimerom izmerio napon od 8v (po esi-u je dobro) i nabrzinu prikacim "brifer" sa zaruljom na pipalicu i opadne napon na 0v ... to me malo zbunilo ... imas li mozda shemu od njega, da malo bolje propratim gdje sta ide... nema maf ni ventil regulacije turbo pritiska, po shemi noviji od ovoga imaju ...
jutro je pametnije od noci,daj sutra greske i parametre gdje je paljenje i da vidimo sta tu ima,malo je tih 8v na sensor....
dali ti gori EDC na tabli jel moze da je obises ili se vrati greska?
koliko stepeni je pumpa u parametrima,jel mu rad meksi ili grub rondav i sl.
@)).....
Nema EDC lampice na tabli nikako, cak sam ja pravio gresku nebi li je upalio ali nista.. vjerovatno je nema (nisam skidao tablu, sutra cu pogledati) .. problem je u tome sto mi kts ne dozvoljava parametre, samo citanje i brisanje gresaka , postavio sam je na 12 step po uputstvu iz autodate, finirao je sa T8 po zvuku, primanju gasa, izlaznim gasovima, tj dim i naravno dobio sam normalan rad motora ...
gresku obrisem i odmah se vrati, znaci da je prisutna trenutno ...
Mozda je neko iscupao lampicu ili je pregorala, morala bi postojati.....
je napisao skrivenu poruku za korisnika: jaranika
Mozda je neko iscupao lampicu ili je pregorala, morala bi postojati.....
To se lako provjeri, pod kontaktom bi morala svjetleti ako je ima ili nije pregorela....
Zadnja izmjena od predingli (28-01-2012 01:54:45)
problem je u tome sto mi kts ne dozvoljava parametre
Još nisam našao dijagnozu koja čita live data palenje na njima, osim stara (ili hht) .....
@)).....
Ja sam imao isti slucaj bila dizna sa senzorom
Pirke
eh ovako, rijesio sam merc-a
- sto se tice pumpe nisam uspio naci komparater pa sam je dostimao po osjecaju
- EDC lampica je radila stalno ali problem je bio sto je neko skidao instrument tablu i pomjesao lampice,pa se
umjesto EDC-a upalila lampica od temperature ulja a ja sam to zanemario jer ovaj auto to nema :-)
- a napon na EGR ventilu mora biti 12 volti , tako da cim sam to dobio uspjeo sam izbrisati greske i dobio rad ...
Hvala kolega Pregingli,Internet majstor i Nina996
je napisao skrivenu poruku za korisnika: internet majstor
plati skolu prijatelju.... pola pola cemo zaradu od tog sprintera
da si ovde u mom kraju nema sanse da bi ti rekao jer si mi konkurencija,jedina ja imam dijag. za sprintere ovde kod mene...
Zadnja izmjena od internet majstor (28-01-2012 17:12:32)
@)).....
heheh ma nije problem prijatelju, dogovorit cemo se
Musterija je teska kao osoba 7 dana mi visi za vratom i galami , a kao covjek je isto tezak ima 250 kg
tako da na sve pristajem samo ga da se rijesim ))
Drago mi je da imas tako misljenje o meni, vidim da si strucnjak sto se tice mercedesa a mene smatras konkurencijom
eto ti razlog da mu naplatis kvadratni korijen iz tezine puta puta PUTA....ok pozz
@)).....
na meni je da ga zavrsim, a direktor ce se obracunati s njim
Hvala jos jednom na pomoci :-)
Zadnja izmjena od predingli (28-01-2012 22:42:25)
je napisao skrivenu poruku za korisnika: predingli
ja ne vidim nista sta ste vi gore pisali moze li resenje tog kvara
@)).....
Dogovaramo se oko specijalizacije za mercedesova vozila, hocu da ti budem prava konkurencija