Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav,kupio sam Skodu fabiu ,pa bi htio ugraditi daljinsko zakljucavanje ili alarm u nju,posto fabricki je samo centrala.Da li mi neko moze pomoci,ima li neko el. semu(u pitanju je Skoda Fabia 2001.god 1.9 SDI).Rece mi jedan kolega da su imale problema oko ugradnje alarma,ali daljinsko zakljucavanje nije problem.Moze li iko da mi da savjet sta da ugradjujem i kako cu za semu?
Mislim da ti na tom autu nije potreban alarm jer auto ima tvornicku zastitu sa blokadom paljenja odnosno kodirani kljuc. Mislim da to vise nije atraktivan auto za lopove, a ako se netko bas nameci na tvoju fabiju ni jedan alarm ti nece pomoci.
Ne nastojim biti jeftiniji, nastojim biti bolji!
Nema tu nikakvih problema i za ugradnju alarma za onog ko zna. Ugradio sam ih na fabiji bar 50... Ako si u elektrotehnickoj struci poslacu ti instrukcije ako nisi bolje daj nekom 30e da ti ugradi ko se time bavi da nebi napravio stetu vecu od koristi.
Prepreka je samo nasa masta...
Ma ne stavljam ga zbog zastite,nego zbog lakseg otkljucavanja i zakljucavanja,pogotovo sad zimi,lede brave,pa da ne bi bilo kakve havarije.Inace ugradjivao sam u starija auta VW,Mitshubishi,FIAT...itd,tako da mogu sam odraditi,samo bi mi trebala sema elektricna i da mi kaze neko da li moram skidati tapacirung vozacevih vrata ili mogu odraditi sve kod table za osigurace ako bi ugradjivao samo daljinsko zakljucavanje.Inace auto ima svoju fabricku centralnu bravu koja radi super.
Jesam.Po struci sam energeticar,popravljam kompjutere i bavim se elektronikom,a u firmi sam serviser kopir aparata,stampaca i faksova,a kao sto sam vec pomenuo imao sam VW Jettu 2 na kojoj sam ugradio i radio je super,cak i drugovima,na FIAT,Mitshubishi,pa cak sam i na jednom Jugi 45 stavljao alarm,tu mi je bilo najgore jer su osiguraci ispod haube a vrata jadna,jedva sam montirao motoric za centralnu.Svima kojima sam radio radilo je ispravno,bez problema.Bio bi ti veoma zahvalan ako imas kakva uputstva ili semu
Hvala unaprijed!
Nema tu nikakvih problema i za ugradnju alarma za onog ko zna. Ugradio sam ih na fabiji bar 50... Ako si u elektrotehnickoj struci poslacu ti instrukcije ako nisi bolje daj nekom 30e da ti ugradi ko se time bavi da nebi napravio stetu vecu od koristi.
Ima li ona unutrasnje dugme dugme za otklj.-zaklj. ako ima najlakse ti je skinuti sa njega,mislim da ti nije potrebna neka sema,malo razgledaj instalaciju i nece ti biti problem ako si vec radio takve stvari....
A sema bi trebala biti u auto dati....
Nemam sve sto volim,al volim sve sto imam!
U auto Dati sam gledao,ali nema nikakve seme.Mislim da nema dugme za otkljucavanje iznutra,ali opet cu pogledati,trenutno mi auto nije tu,ali nisam ga vidio do sad.Kupio sam je prije 3 dana,tako da nisam bas obracao paznju,ali mislim da nema.
Ima li ona unutrasnje dugme dugme za otklj.-zaklj. ako ima najlakse ti je skinuti sa njega,mislim da ti nije potrebna neka sema,malo razgledaj instalaciju i nece ti biti problem ako si vec radio takve stvari....
A sema bi trebala biti u auto dati....
ako si ugrađivao več onda sve znaš,netreba ti tu shema...ako auto ima samo centralno onda netrebaš skidati tapacirunge na vratima,a ako ima i podizače onda one dvije žice sa mikroprekidača za otključavanje i zaključavanje (koje vjerojatno nemožeš nači na ulazu u stub vratiju jer ih tamo nema) ti idu u modul u samim vratima...
Cao! Nadam se da ce ovo pomoci
Gledao sam danas u prodavnici,daljinska zakljucavanja su okO 30 KM-15 eura,tako da cu uzeti najvjerovatnije nju.Pa ako bude problema sa shemom,obraticu se ponovo.Ma samo ne bi htio skidati tapacirung sa vozacevih vrata,ako ne moram,kazu mi kolege koje se bave sa ovim stvarima da je zeznuto zbog el.podizaca stakala,moze se vrlo lako polomiti plasticni nosac od stakla.
Ide to sve samo da je u toploj prostoriji malo paznje i strepljenja i bude sve ok....
Nemam sve sto volim,al volim sve sto imam!
ako skidaš tapacirung netrebaš dirati staklo ništa,znači onaj lim se netreba skidati jer modul ti se nalazi odmah ispod tapacieunga..tamo nađežice koje su ti za zaključavanje i odključavanje i staviš modul daljinskoga u vrata imaš tamo sve i napajenje i masu,samo povučeš van žicu ako hočeš da se pale žmigavci
Gledao sam danas u prodavnici,daljinska zakljucavanja su okO 30 KM-15 eura,tako da cu uzeti najvjerovatnije nju.Pa ako bude problema sa shemom,obraticu se ponovo.Ma samo ne bi htio skidati tapacirung sa vozacevih vrata,ako ne moram,kazu mi kolege koje se bave sa ovim stvarima da je zeznuto zbog el.podizaca stakala,moze se vrlo lako polomiti plasticni nosac od stakla.
Na fabiji zakljucavanje i otkljucavanje je preko jedne zice samo sto za otkljucavanje ide preko otpora(mislim da je zuto-plavi kabel kod stupa vratiju). Dolje kod nogu je crno-bijeli i crno zeleni kabel za migavce.
je napisao skrivenu poruku za korisnika: dragicm
ljudi moji ako vec spajao na ostala auta sam se nadje koji je triger pozitivni ili negativni na stoku vrata ispitivacem nadje zice i spaja
ja odsad nikada nisam pravio nikakve seme a nema na kakva auta nisam ugradjivao
nema na stoku vrata zica od toga, ispod tapacirunga mora traziti, na stoku ima dvije zice za komunikaciju a na njih ne moze spojiti, znas to i sam ako si ugradjivao na skoda/golf4/pasat5/audi i slicno.....
Zadnja izmjena od dragan_s (08-02-2012 12:57:44)
je napisao skrivenu poruku za korisnika:
Zadnja izmjena od dragan_s (08-02-2012 13:02:28)
je napisao skrivenu poruku za korisnika: dragicm
mislim da tu ide preko dvije žice i minusova pobuda,nejde preko otpora...jednostavno ko ko burek s mesom
Ja sam prije 4 mjeseca stavljo daljinsko u jednu fabiju sad neznam godiste, mislim 2001-2003 i ide preko minusa s jednom zicom + otpor. tj. tako kako sam gore naveo.
mislim da tu ide preko dvije žice i minusova pobuda,nejde preko otpora...jednostavno ko ko burek s mesom
nema na stoku vrata zica od toga, ispod tapacirunga mora traziti, na stoku ima dvije zice za komunikaciju a na njih ne moze spojiti, znas to i sam ako si ugradjivao na skoda/golf4/pasat5/audi i slicno.....
ispod plastike na lijevoj strani do noge na stoku vrata imaju konektori ja tu kopcam tako sto modul podesim na da daje u jednom trenutku plus au drugom minus odkljucavanje zakljucavanje tu sve spojim za 30 minuta
zmigavci zeleno -crna i bjelo crna deblje ispod obloge na pragu do sada jedno 20 sam ugradio
zice pronalazim tako sto stavim na masu i bodem u konektor on trzne bravu ili zskljuca onda prebacim na plus i ponovo dok ne aktivira bravu i to je to mislim da je konektor kafene boje
A ne znam da moze tako, barem kod ovih sto imaju el podizace stakala, jedine dvije zice na koje se mozes spajati osim napajanja i zvucnika su one dvije narandzaste, a one cu can komunikacija.......
dosad sam bas na golfove tu spajao bez ikakvih problema
Na golfove 4?
Na tricu moze sigurno, a i na 4-ku al onu koja nema elektr. podizace stakala.....
moze i na one koi imaju elektricne podizace da se postavi bez skidanja tapacira ali ako nije na ta auta postavljao mnogo je lakse da skine tapacirung i da poveze