Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Agila sa motorom 1,2 ccm benz. Z12XE presla (na km satu) 98 000 km. proizvedena 2003, trosi po izjavi stranke oko 1 lit motornog ulja na 1500 km. predjenih uglavnom na auto putu. BGD-NS i nazad svaki drugi dan. Ulje mereno u garazi na istom mestu gde je i predhodno provereno . U motoru prilikom zadnje zamene ulja sipano GM 10w-40 . Isto se i doliva. Proverene svecice na kojima nema tragova ulja , motor dobro pali i suv okolo u motornom prostoru ne duva i izjednacena kompresija.
Moguce da nije dobro mereno poslednji put ali musterija tvrdi da je dolio ceo litar u motor. Sad je nivo na max. i trebalo bi da dodje ponovo za 1000 km u servis na kontrolu.
Meni je to malo cudno jer sam proveravao svecice i kompresiju i nema aniceg sto bi moglo da ukaze na potrosnju ulja . Jedino sto se primecuje je crn dim pri vecoj turazi pogotovo kad se vozi uzbrdo.
Ako ko ima iskustva sa OPELOM molim da da svoje misljenje sta bi ovo moglo biti i gde se najcesce desava da ovaj motor trosi ulje ?
- Karike , Semerinzi ventila, vodjice , dihtunzi itd...
Tko Leti Vredi , Taj Vredi I Zimi !!!!
Problem je u vrsti ulja najvjerovatnije...
Zadnja izmjena od astambura (21-05-2012 00:44:27)
Nemam sve sto volim,al volim sve sto imam!
Promenite marku ulja...
nije to ok i da ga gazi nesme da potrosi 1litar na 1500km
imao sam opel astru sa taj motor i gazio je ali nikad nije potrosila toliko ulja
GM je odlicno ulje za opele nije do proizvodzaca ulja ( naravno ako je orginal GM )
najverojatnije su karike nema sta drugo
Zadnja izmjena od DejanSK (21-05-2012 00:41:37)
A neznam u sta ja gledah kad mi se ucinilo da je u pitanju 15000 km,moja greska,pokusaj promjeniti drugu vrstu ulja kao sto rece kolega...
Ti motori ne trpe polusintetiku, ja sam vozio Corsu C 1.o dugo vremena i ako je imala vise od 100tkm samo 5w-30 u njoj i milina...Od par kolega sam cuo da su uspeli redukovati potrosnju ulja kad su sipali Total Quartz ulje, tako da mozete probati s tim.
Probacu i to , zameniti ulje sa sintetikom 05w-40. Ali mi je cudo, sto ako trosi ulje mema tragova na svecicama ili auspuhu ???
Znam da se na Eco Tec motorima ljudi dosta zale na potrosnju ulja isto bez ikakvih tragova...
Imao sam slucaj al nije bas trosio 1litar.. GM ulje ili ima puno kopija ili je samo ulje lose, bilo je slucaj i sa 1.4 i sa 1.6 ecotec motorima.. posle zamene ulja potrosnja se korigje. pokusaj sa liqu loy 10w40 MOS2 ima dosta toga na internetu.
Trebao je doci danas (Subota) da mu zamenim ulje i kaze da je kupio seleniu gold u limenkama. Ovo je dobro ulje za fiata, videcu kako ce se pokazati .
Jeste selenia odlično ulje ,ako ti to bude trošio onda znase zamjena karika i gumica ventila jer litar ulja je velik.
Zadnja izmjena od lako (28-05-2012 10:35:34)
na 1500 km i nije katasrofalno na 1000 km se obicno nemoze trpiti potrosnja i tada se obicno rade motori a ta potrosnja 1l na 1500 moze biti i do gumica ventila samo,ne mora znaciti da su karike lose.
to je benzinac i kod njih stradaju gumice najprije pod uslovom da ga neko nije pregrijao ili vozio sa losim uljem normalno i takodze los filter zraka prouzrokuje trosenje karike za brisanje ulja e sad to bi trebao znati vlasnik sta je od ovoga sto sam pisao moguce.
Probat zamjenit samo gumice ventila bez skidanja glave pa vidjet.
Jal
Nije se nijavio , evo danas je utorak i ne javlja se . Ako dodje uopste probaceu prvo sa uljem a ako i opet ne valja jedino da se zamene gumice ventila. Hvala MB73 za informaciju. Ne radim ove opele a ne mogu komsiji da odbijem pa se nadam da cu samo sa zamenom ulja resiti stvar. A ako ne poslacu ga kod nekog ko radi Opel pa neka mu menja semeringe na ventilima.
Zadnja izmjena od Jastrebov (29-05-2012 20:11:36)