Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
pozdrav.
ako mi neko moze pomoci u vezi pola 1.9 sdi,ne znam tacno godiste ali oko 2000-tog je,nije mi tip ostavio saobracajnu.
prilikom verglanja cesto al ne uvijek nesto zalupa u djelu motora gdje je anlaser e sad mislio sam da je bendix poceo zezati jer je slican al kazem slican zvuk ma da sam skeptican bio ali uz dogovr sa strankom sam krenuo od njega.
sad sam skinuo anlaser i vidim da bi mogao biti unutra plivajuci zamajac pa me interesuje ako moze neko potrvrditi jeli u ovome autu plivajuci i mozeli on lupati prilikom verglanja.
skoro sam skidao na golfu 4 mjenjac isto 1.9 sdi nije bio plivajuci.
ne znam zasto nemogu editovat post pa moram ovako ponovo.
da dodam da sam malo sumnjao na lamelu i opruge u njoj jer kad motor ugasi malo se cuje zvuk iz predjela seta kvacila ali kad zalupa bas pravo zaklepece,ni nakraj pameti mi nije da bi mogao biti mozda plivajuci unutra.
može biti problem u zamašnjaku
ili zupčaniku anlasera
jer koliko ja znam kod verglanja se jedino to dvoje i dodiruje
anlaser izbacuje zupčanik i zatim ga preko motora okreče
promijeni zupčanik na anlaseru, ako i dalje bude lupalo
onda je zamašnjak problem, nekih 99%
ajde pogledaj, poslikaj zupčanije na zamašnjaku i anlaseru da se vide
..sjeti se da svetkuješ dan subotnji
šest dana radi i obavljaj sav svoj posao
a sedmi dan je subota,poćinak posvećen Jehovi...
ja sam vizuelno vidio kroz rupu gdje se anlaser kopca jer sam ga vec skinuo da pomicanjem korpe ona se pomjera dok zubcanik zamajca stoji sto mi govori da bi mogao biti plivajuci unutra,hod je odprilike 1 cm,nisam sad bas toliko zavirivao samo sam se iznenadio ali me interesuje jeli moze ako je plivajuci on proizvoditi ovakve zvukove da zaklepece i to onome trenutku kada motor upali ali nekad zaklepece a nekad ne.
desava se mada ja nisam prisustvao tada da nekad i ne upali dok vergla nego samo klepece pa sam zato sumnjao na bedix i tako to nadam se da nisam zapetljao.
ja inace takodze sam misljenja da prvo odradim bendix jer je jeftinije investicija ali se moram malo ograditi ako opet bude prisutan zvuk da se zna sta dalje i kako.
Ima plivajući sigurno ali ima i običan set za uzet kao zamjena...
evo tacni podaci.
1.9
sdi
47 kw
AEF
1998 god.
ako je plivajuci i ako je losiji dali moze on lupati prilikom anlasovanja,auto ne trese na leru i ne trza u voznji provjereno.
Može i kod gašenja a i na leru...ovisi koliko je loš.
Zadnja izmjena od commander (21-08-2012 14:31:04)
nisi me dobro razumio,lupa samo kad pali i interesujeme jel se kome dogadzalo u karijeri da lupa dok pali.
da je previse los treso bi na leru i prilikom kretanja.
ja sam se naslagao anlasera na dieselima
imali su uglavnom problem da trese, lupa,šrota,slabo vrti ili ne vrti dok starta
zupčanik se potroši, i onda on dere,trga zamašnjak
buduči su na diesel motorima kompresije puno veče ,jače nego na benzincima
zamašnjak puno više i prije strada
kad to počne lupati kod startanja, onda je tu oštečenje poveče
nema tu neke velike mudrosti
uglavnom je na tim autima zupčanik anlasera bio pojeden bar dopola
pitanje je kako se uopče uspio uzubiti sa zamašnjakom
a bilo je i slučaja da je zupčanik krezub
menjaj zamajac,nisu na svim autima identicni simptomi,zavisi koliko je dotrajao
sta ako zamjenim pa opet bude lupo a to je veca investicija,izgoricu od musterije.
odlucio sam da idem prvo na bendix.
cisto da je bendix zamajac je stradao i mogu ti reci skoro sam mijenjao skup je doboga
poceo sam da razmisljam da nediram bendix iako sam rastavio anlaser,malo sam jos pregledao plivajuci i zakljucio da bi mogao lupati dok vergla iako ne daje simptome u voznji.
slika:
video:
bolje ovako
video:
ne, ja te ne razumijem
imaš vani raskopani anlaser
i sad nakon svega odlučujueš da mijenjaš zamašnjak koji je neusporedivo skuplji od zupčanika
a nečeš odmah zamijeniti i zupčanik
pogađaš šta se uskoro može dogoditi
jel tebi cilj izgraditi ugled kod mušterije
ili srušiti
hočeš da ti se mušterija nekoliko puta vrati na reklamaciju nakon popravka
ili da te dalje preporuči
u svakom slucaju necemo raditi zamajac jer je ta investicija preskupa prema tome zaboravi rad oko zamasnjaka,pitanje je sta proizvodi lupanje.raditi ili ne raditi anlaser,ja mogu naplattiti defektazu u svakome slucaju a ako uradim anlaser pa opet bude lupao onda sam ja kriv.
dogovorio sam se sa strankom idemo uraditi anlaser kao redovan remont tako da sam se ogradio a opet sam misljenja da bi mogao lupati PZ jer na onome mome videu se lijepo cuje kako lupa i prilikom pocetka detonacija prilikom palenja moze da zalupa.
Sad napravi taj anlaser kad si ga već rastavio ali sve komplet ne samo bendix, ako si već tako dogovorio, zamajac ti negine samo je pitanje vremena...
slazem se.
sredio sam anlaser za pocetak pa cemo vidjeti zasad ne lupa,nego kakva je situacija da ako budem morao skidat mjenjac da postavim stari tip,posjedujem od golfa 4 sdi set,isto je 98'god sdi.imal kakvih posljedica na rad motora il nesto drugo.
Ima plivajući sigurno ali ima i običan set za uzet kao zamjena...
Nisu ista...
Zadnja izmjena od commander (23-08-2012 00:31:49)
jel mora biti od pola ili je zamjenski posebno radzen.
AEF je dizel obični i to onaj s predivnom Lucas pumpom, a ne SDI.
Mjenjaj zamašnjak i riješit češ lupanje i da bolje pali, može i jednomaseni od Valea samo pazi da ti poslje ne nabije na nos rikavanje getribe koja je na tom autu isto u banani.
u pravu si kolega ovaj je obicni dizel i ima sajlu gasa na pumpi goriva a dok ne skinem necu izgleda znati 100% kakav ce pasat od obicnih ili ako kazes jednomaseni.