elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » Fabia 2 (pojasevi problem) » 30-01-2020 20:01:46

Rijeseno, sve ok...zahvalan mb73 kao i ostalim clanovima na saradnji.

#2 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » Ibica 1.9 tdi 74 kw 2005 problem elektro volan » 30-01-2020 10:44:03

Ma fali ulja sigurno. A vidi i napajanje ima li napona na one dvije debele zice sto dolaze na pumpu u jednom su konektoru.

#4 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » Fabia 2 (pojasevi problem) » 27-01-2020 13:11:59

Nisam jos brisao crash datu, to mora memorijski cip na seprog pa fff.
Mislio sam sa ovim otpornicima da pogasim lampice jer mi je jos ostala samo ta od pojaseva. I servo volana mi je proradio a bio je blokiran.
A ovu cras datu ako je ovako neobrisana, mislim da samo nemoze da aktivira jastuke i ostalo pri nekom novom recimo cukanju i sl.

#5 VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » Fabia 2 (pojasevi problem) » 27-01-2020 11:49:31

bgdvinko
Odgovori: 9

Zna li ko koje  otpornike ubaciti u mehanizam pojasa umjesto patrone. Bilo neznatno cukanje, aktivirali se jastuci i zablokirali
pojasevi. Begovi zamjenjeni novim, obrisana greska, pojasevi odblokirani sad rade ali greska za njih i dalje prisutna.
Neda se obrisati. Treba umijesto patrone u mehanizmu ubaciti otpornike.
Ako je ko vec radio oko ovog molio bi da malo pojasni.
Sretan vam rad i svako dobro.

#6 VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » SKODA FABIA MK2 (prednja desna vrata problem) » 03-07-2019 20:32:51

bgdvinko
Odgovori: 4

Bas mi se ova fabia izgleda nameracila. Te crijevo servo pumpe, te homokineticki pa stigosmo do mjenjaca i duplog lezaja. Sve to se rijesi, evo sad desna prednja vrata.
Naime, otkljucavaju - zakljucavaju se dobro, odjednom sve se lijepo otkljuca ona ostanu zakljucana, nemos otvoriti samo njih. Tako bude neko vrijeme i prorade normalno, otkljucavaju se i otvaraju, nema nekog pravila kad se to desava izgleda kad im nadodje, uglavnom suvozacu tad nema napolje ako se zadesio u autu tad, ili mora preskakati salteblu pa na druga vrata.
Sad da li mozda moze biti nesto softverski da se da podesiti ili samo tapacirung napolje i brava pa viditi sta se tu desava.
Ima li koji komentar - sugestija ako je ko raspolozen.
Sretan rad i svako dobro.

#7 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » SKODA FABIA MK2 (buka - struganje u mjenjacu) » 01-07-2019 10:58:27

Juce sastavio mjenjac, ubacio, sve super, nemos poznati autu. Nema brujanja, zveketanja i ostalog. Lezajeve sa snopovima sam morao nositi kod ovlastenog, treba poseban alat za montazu, tako da nemos ovu zamjenu odraditi bez ovog alata. Ovaj prsten sto se bio jos polomio, ne nadjo drugi, savjetovase mi da ga vratim takvog samo da ga natrpam masti i pripazim da legne dobro, sto i uradi. Ali ako bi i pravio neki problem, moze se zamjeniti lako naknadno a da se nemora skidati mjenjac, znaci samo poluosovina i onda flansna, mada i ovako je to super. Valjda ce i ostati tako..

#8 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » SKODA FABIA MK2 (buka - struganje u mjenjacu) » 24-06-2019 09:46:16

Juce skinuo mjenjac, rastavio, jedan od duplog lezaja se sav rasuo, polomio mi se i mesingani prsten sto je na flansli unutar mjenjaca na koju se veze poluosovina, ostalo je ostalo sve u komadu...Sad mjenjati lezaj pa sastavljati.

#9 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » golf 5 1.9tdi potrosnja » 18-06-2019 20:50:34

Probaj da sipas na drugoj pumpi, ili naspi jednom u kanidter za 30 km, pa vidi jeli ti dobro usuto kolicinski...

#11 VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » SKODA FABIA MK2 (buka - struganje u mjenjacu) » 17-06-2019 12:14:33

bgdvinko
Odgovori: 6

Najprije mi se poceo cuti neki zvuk nalik na struganje metala o metal, i to povremeno pri voznji u drugoj, odnosno kad krenes prvom pa presaltas. Kasnije se to pocelo pojacavati, i pri motanju lijevog anslaga do kraja, pojavio se i zvuk sklockanja karakteristican za homokimeticki. Reko sigurno odnjega sva ova buka.
Zamijenim desni kineticki i do tocka i do mijenjaca, dakle oba.
Sad nestalo to sklockanje, malo se i buka smanjila, ali i dalje struze ponekad kad vuce drugom, kad pustis gas ili izbacis na ler struganje nestaje ili ako ga nagazis preko stotke nista se tad necuje, sve normalno.
Juce zamijenim i lijevi kineticki, odnosno opet oba i onaj do tocka i onaj do mjenjaca, mislim mozda oni prave problem.
Opet se to zuljanje kao malo smanjilo ali cuje se povremeno. Isto sve kad povlaci drugom, kad ga dobro nagazim nema nista. Izbacivanjem na ler onako u zaletu, opet nista se necuje, sve normalno.
Sad mi preostaje jos samo mjenjac napolje, sigurno je jedan od onog duplog lezaja u njemu, nevjerujem da bi lezaj od diferencijala, on bi brundo stalno a ne ovako...
Kvacilo funkcionise normalno, neprimjecujem ni druk lager da se cuje na stisnuto kvacilo...
Moze neki komentar-prijedlog, ako je ko raspolozen.
Zahvaljujem i svako vam dobro.

#12 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » SERVO pumpa, SKODA FABIA HTP 1.2 2007 god. » 12-05-2019 10:01:30

Nadjem u ovlastenom servisu. Sav sretan, pitam kolko ce me kostat ovo zadovoljstvo, covjek mi odvali 280 €, ja se nasmejem, zahvalim se na ponudi, pravo odatle na auto otpad, srecom bi, nadjose mi, naplatise 10€, odlicna cjevkica, namontirao, ozracio, sve super...
Dal me ovi u ovlastenom htiedose osisati, il im je ta cjevkica bas tolko?????

#13 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » SERVO pumpa, SKODA FABIA HTP 1.2 2007 god. » 06-05-2019 17:27:41

Trazio cijev, nema niko...Jedino da pokusam na nekom otpadu, ili da je nosim kod nekog ko moze ovo ponovo reparirati.

#14 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » SERVO pumpa, SKODA FABIA HTP 1.2 2007 god. » 05-05-2019 13:25:06

Pokaza se gdje je problem. Naime, cijev koja holenderima spaja pumpu i letvu, ona sto ima ono veliko zakrivljenje kod letve. Na sredini joj je ubacen tvornicki komad nekog gumenog crijeva, da nebi bila kruta vjerovatno a onda i na sredini tog crijeva neka kao redukcija. Neznam zasto ga ne stavise iz jednog komada kad su vec ga stavljali. Ili je ova kao redukcija nesto drugo. E tu je bas malo curkalo, a sve je ovo uvuceno u kao neki buzir koji dobro nalijeze na ovo crijevo i tako je i prikrivao gubljenje ulja dok se izgleda nije i tu prelilo i prokapalo najzad.
Dobro da nije samo bio problem kod letve, a cijev cu da trazim, valjda ce je imati

#15 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » A3 2.0 tdi čudan zvuk-čekićanje u leru » 19-04-2019 09:48:45

Hidro podizac, kad radi na leru povremeno se cuje kao neko cekicanje, ali u prekidima. Meni je jednom ovako slicnu buku oko motora pravio lezaj na alternatoru. Ovo samo kao jedan komentar, sto neznaci da je to i kod tebe.

#16 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » SERVO pumpa, SKODA FABIA HTP 1.2 2007 god. » 16-04-2019 00:13:17

Bas si mi dobro i rekao.
Ma mislio sam na to da je vec neko imao isti ili slican problem, pa da malo da komentara.
Naci cu svakako gdje je ofalilo, i napisacu obavezno u cemu bi problem...

#17 VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » SERVO pumpa, SKODA FABIA HTP 1.2 2007 god. » 15-04-2019 11:15:23

bgdvinko
Odgovori: 12

Naime, najprije mi je otezao volan, nema pojavljivanja - upozorenja signal lampice. Predpostavka na manjak ulja u pumpi. Skidaj akumulator, nosac, dodjoh do pumpe, doista fali ulja. Nenadjo orig. skodino G002000, nego kupi WGK2 Nemacko, G004000 M2, i zeleno je, nasprem orig. koje je zuto. Dospem oko 2 - 3 dl. toliko falilo. Volan proradi, sve ok..
Mislio rijesen problem. Evo nakon 3 mjeseca, opet volan otezao, juce opet akumulator napolje i sve redom, i opet manjak ulja, i opet dospem 3 dl. i opet volan super...
E sad, dal je ovo ulje sto ja dosu ok, drugo, zamolicu iz vaseg iskustva, gde mu je najslabija tacka da dodje do nekog curenja - gubitka, ili je letva, ili kuciste pumpe, jer ocito negdje gubi, a onako vizuelno ja i neprimijeti neko zamascenje unaokolo bas.
Zahvaljujem na odgovoru, sretan rad i svako dobro, i pozdrav naravno za sve

#18 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Fiat punto 1.1 '98 » 27-11-2014 23:18:44

Zamjena step motora je rijesila ovaj moj problem.........Zahvaljujem se na sugestijama....

#19 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Fiat punto 1.1 '98 » 20-04-2014 20:46:41

Zahvaljujem se na brzim odgovorima, odnosno sugestijama........Probacu sa ovim sto mi predloziste, pa napisacu ovdje obavezno sta sam uradio, i dali se neutralisa ova zavrzlama....

#20 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Fiat punto 1.1 '98 » 20-04-2014 00:09:30

Da ne otvaram novu temu........Imam jedan slican problem na istom ovakvom punticu 1.1 1998 godiste.....Dakle, vec je vremesnije vozilo, u nekom trenutku, a tu nema pravila ni kad, ni gdje, ni vremenski kisa-vrucina, ni drugih, jednostavno ponekad kad se upali, (a pali odlicno), i tad radi na leru, sam pocne da dodaje-oduzima gas, kao da ga turiras-sjeckas.....Kad mu tad dodajes gas papucicom, on prihvata normalno, nema trokiranja, trzanja, odrzava turazu na koju ga podignes.......Krenes da vozis, prihvata sve lepo, vuce solidno.....Kat stanes, recimo na semaforu, ili sl. odnosno dok dodje u rad na leru, pocinje opet zavrzlama sa gasom, dodaje-oduzima sam....Inace se negasi, samo ovako se blesavi.......Nakon nekog vremena provedenog u nekoj kracoj voznji, kazem vuce dobro, ide, i proradi odjednom sve normalno, samo od sebe, to potraje mozda i par mjeseci, ili krace, i tad u nekom trenutku pocne ista prica ovakva iznova......Vremenom mjenjao svjecice, kablove, cistio step motor, klimao leptir, ne prijavljuje mi nikakvu gresku, sve oko motora naizgled uredno, cackao kablovske spojeve........Ima li ko kakvu ideju, ili neko rjesenje, da ne razvaljujem nasumice sve redom........Zahvaljujem na odgovorima

#21 Re: Opel / Chevrolet / Saab dijagnostika » ASTRA klasik 2008 Motoric klapne ventilacije » 07-09-2013 16:42:52

Samo dvije-tri rijeci konstatacije oko ove teme, da se zna.....Ova, nazovimo je modifikacija oko ove astrine klapne, kod mene funkcionise perfektno i do danasnjeg dana, dakle i nakon dvije godine od opravke-prepravke......Vijerovatno ce to potrajati jos dugo vremena, nadam se............

#22 Re: Opel / Chevrolet / Saab dijagnostika » ASTRA klasik 2008 Motoric klapne ventilacije » 29-10-2011 00:07:35

Ako ste pazljivo procitali predhodne komentare, oko manifestovanja i nekog idejnog i prakticnog rjesavanja ovog, nazovimo ga kvara, mislim da je bukvalno sve opisano, sta je bilo u problemu, i na koji se nacin uspijesno i rjesilo.........Plasticnu klapnu, da se kupi, imaju naravno svi opremljeniji servisi.......Znaci, Cjelinu cini motoric, plasticna spojka, i klapna.........

#23 Re: Opel / Chevrolet / Saab dijagnostika » ASTRA klasik 2008 Motoric klapne ventilacije » 25-09-2011 18:26:08

Neizmjerno mi je drago, sto sam uspijesnim rjesavanjem svog problema oko ove klapne na astri, (sto uz malo truda i nije tako komplikovano), bar idejno pomogao, jos ponekom da i on uspjesno izadje na kraj sa ovim.......

#24 Re: Opel / Chevrolet / Saab dijagnostika » ASTRA klasik 2008 Motoric klapne ventilacije » 19-09-2011 00:27:06

Danas se odvijalo rjesavanje ovog mog problema sa ovim klapna motoricem, i da se odmah pohvalim, rijesen problem, nema vise zvrjanja motorica, sve funkcionise perfektno.........
Kao sto sam i obecao, evo ukratko da opisem ovu moju inovaciju...........Kad sam ponovo skinuo motoric i izvadio i samu klapnu, ustanovio sam da je nas clan ADM, dao tacno konstataciju, sta se desilo, u ovom mom slucaju..........Kuciste klapne u koju ide spojka motorica, je sva otisla u aut,(popucala), tako da je ni naj kvalitetnije lepilo nebi moglo vratiti u funkciju.........Znaci, dolazi u obzir samo druga, ispravna klapna, i nista drugo.....e sad kako doci do klapne.....Posto je ta klapna plasticna, a kao sto se i pokazalo, vrlo losa, dok je i popucala ovako, a samim tim, i druga nece biti nista bolja..........dodje mi ideja, a sto ja nebi napravio drugu, isto takvu, ali samo od malo debljeg lima, jer i nije uopste problematicno to odraditi, sto se tice oblika, jedino leziste za osovinicu-spojku motorica, treba odraditi dobro, jer nije okruglo, sto bi bilo jednostavnije..........Najprije je od lima, odradjeno ovo leziste, kao neka caurica, i prilagodjena spojci motorica, zatim isjecena klapna istog polukruznog oblika, identicna ovoj staroj-popucaloj, pa je onda ova caurica, zavarena na klapnu, a zatim klapna sa obadvije strane oblijepita tankim sunjdjerom.......Ovo je ispalo kao originalna klapna, onako oblijepita sa sundjerom, nebi se moglo, tako reci,  ni primijetiti da je pravita........Sad je to sve vraceno i smontirano nazad, i uklopilo se fenomenalno.........A sto je i naj bitnije, funkcionise odlicno............Nema vise zvrjanja motorica, jer dok dogura do otvaranja ili zatvaranja klapne, on sam stane sa obrtajima, jer ga optereti da nemoze dalje, a tako su ga i konstruisali da radi............
E sad ovako........Sto se sad tice pucanja ovog kucista, ili ovog spoja sa motoricem, na ovoj modifikovanoj klapni, od lima 2,5mm, po mom misljenju, tu nema sad nikakve, ni najmanje sanse, ni za daleko jace motorice, a kamo li za ovaj........E, sad, dali ce upotrebom doci do nekog drugog problema, ja sam ubijedjen da nece, a vrijeme ce pokazati svoje, pa tako mislim da sam ovaj problem, ovom mojom izvedbom, trajno rijesio.........
Volio bi da cujem i vase misljenje i komentare na ovu moju, nazovimo je inovaciju.........Pozdrav za sve vas.....

#25 Re: Opel / Chevrolet / Saab dijagnostika » ASTRA klasik 2008 Motoric klapne ventilacije » 12-09-2011 20:57:13

Za novog clana srlle9........sacekajte malo dok ja rijesim ovaj svoj prolem kod mene, posto su vidim identicni, i napisacu ovdje u komentarima, sta i kako sam odradio, tako da se ova glupost vise ne ponavlja............
A za clana olivero...........Evo ovako......Taj motoric se nalazi sa desne strane iza kasete.......Morate najprije izvaditi Fioku-kasetu, drze je 6 srafova..........Tad se mogu vidjeti ventilator i motoric dole.......Drze ga 2 srafa, odviti to, otkaciti dvozilni kabl, izvuci ga od klapne, i to je to.......Nije mnogo naporno, ali ima i malo gimnastike, dok se skine.........

Board footer