elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 Auto klime » Refco servis » 15-02-2016 14:10:55

tito
Odgovori: 0

Pozdrav svima,

da li netko zna koji tko servisira Refco opremu u Hrvatskoj, radi se o tome da nam je prije par dana Refco Enviro rekuperator za plin stao sa radom i svugdje sam pokušavao ali nitko to ne servisira. Svaki info je dobrodošao, također imam i jednu refco digitalnu vagu koju bi trebalo popraviti prije sezone

#2 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 06-02-2016 23:35:41

Hahah..ma nisam ni ja nista lose mislija, dapace bas suprotno..ako mene pitas mislim da je bolje da se raspravlja jer tako cemo na kraju imat i vise misljenja

#3 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 06-02-2016 22:46:00

Tommy znam..hvala svejedno..u medjuvremenu sam se informirao na drugom mjestu, asc 611 ne moze napunit autobus jer nema pumpu koja pumpa plin u veliki sistem..a 810 to ima...ako me razumis sta ocu rec...asc recimo kad izvakumiras pusti u sistem na tlacnu stranu recimo par kila..i stane...kako onda nadopunit ostatak do 10 kila..koji idu u vecinu autobusa. A 810 ima u sebi pumpu koja se pali i svih 10 kila nadruka na tlacnu stranu

#4 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 06-02-2016 22:28:05

Meni nisu klime primarne...vec transportno hladjenje...tocnije Thermo King...i to je ono sta radim svaki dan godinama, ko misli da prtljan slobodno nek se javi kad dodje u Split...auto klimama se intezivnije bavim zadnjih par godina i tu mogu rec da dosta stvari jos ne znan pa tu mogu saslusat svakog iskusnijeg. Ali kad se vec spominje da bi neko treba imat 2 stanice...ja imam jednu stanicu..a drugu upravo kupujem i to sam i napisao, moje prvo pitanje je bilo jel netko ima onu od one 3 bosch koje sam naveo. Druga stvar to sam pita radi autobusnih klima, koje smo dosad rucno odradjivali..ali zasto ne bi vec kad kupujen platija 500 eura vise i ima stroj koji i autobuse odradi bez po muke...to je cilo moje pitanje.
Tu su se pocele price o vakumiranju od 15 minuta, vakum pumpe od 70 litara i slicno...mislim ne filozofiram nikom al imam dojam da svako pitanje poneki docekaju na noz...kao da su oni najpametniji i kao sta ja filozofiram..samo eto ja sam mislija da je poanta da jedni drugima pomazemo. Ja iza svoga stojim..ne moze svaki stroj odradit autobus, niti ga moze kvalitetno izvakumirat u nekom razumnom roku, vi pricajte slobodno svoje..

#5 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 06-02-2016 16:35:38

Sve to stoji, vama vecini su klime usputan posao i onda mozete tako odradjivati ali kada radis samo hladnjace na kamijonima, autobusne klime i auto klime...meni nije prosjek 3 klime dnevno vec imam dnevno sta klima sta kamijonskih hladnjaca sta autobusa ohoho vise od toga...i logicno da su mi bitne te stvari..na kraju krajeva zato i jesam trazija savjet nekog ko ima slicne probleme...da nije tako..kupija bi neki najeftiniji stroj od 2000 eura i on mi odradjiva 3 auta dnevno bez problema

#6 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 06-02-2016 11:54:14

Po cemu sam napravio nauku? Mozda zato sta zelim kupit uredjaj koji ima jak kompresor da mi brzo izvuce sam plin, da ima mocnu vakum pumpu koja ce cim brze i kvalitetnije izvakumirat sistem? Oprosti al kad kupujem opremu, meni a vjerujem i svima ostalima je u interesu da oprema koju platis 4-5000 eura radis sta brze i kvalitetnije..jer ti samim tim brze donese i novac i kvalitetnije odradi posa i logicno da se raspitujem sta je najbolje sta mozes dobit za odredjenu razinu novca.
Ja znam da se kod vakumiranna mjeri u mikronima i po pravilu dok se to ne postigne..odfedjena razina...sistem ima vlage i prljavstine..zato sam i rekao gore da se ne.gleda -1..mada malo tko..pa i ja ne gledam to tako nsgo ostavim par sati i to je to.

Ja sam u Splitu ima slucajeva da nam u servis dodje autobus...vanka 40 temperatura...klima nece hladi..sve pregledam, na kraju mi vozac kaze da je bio nedavno u nekog na servisu koji mu je za sat vremena.sve odradija, onda ja izvucem plin..dobro izvakumiram i vidi cuda klima hladi.  E sad cu ti rec da ljeti autobus od Splita do Trogira...odradi transfer gostiju...to je udaljenost 30 kilometara...to ti je 2000 kuna...a to se za sat vremena odveze...sad promisli koliko je gubitak tog vlasnika ako mu ja kazem da trebam vakumirat 5-6 sati...pa sad zakljuci jel radim nauku il je pumpa pd 70litara k... U odnosu na pumpu od 280l

#7 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 06-02-2016 02:23:09

Ne razumim ovo da se ne isplati to radit s tom masinom...zasto?
Ja autobus vakumiram minimalno 2 sata...znaci nikad manje od toga...a najcesce 3 sata.
Ovo sto mi gledamo na manometrima -1 nije pravo mjerilo niti je to precizno,sjecam se na seminaru transportnog hladjenja u Briselu..predavac nam je rekao da se vakumira dok god ne postignemo tocan broj vakuma mjerenog u mikronima...ali ne da gledamo na manometar kad bude -1 vec da se prikljuci posebni..specijalni vakum metar i on ke precizan

#8 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 06-02-2016 01:02:00

baš tu sam te čekao, ovo šta ti govoriš je moguće kod malih sistema u auto klimama ali kod autobusnih klima (koje sam ja odmah na početku spomenija) nema šanse da ćeš za 15 minuta izvuć svu vlagu iz sistema, a nećeš sigurno ni postić zadovoljavajuć vakum u 5 minuta jer je sistem velik, cijevi su duge, veliki su kondenzatori i ukoliko recimo u kondenzatoru ima vlage triba imat itekako moćnu pumpu za to kvalitetno vakumirat

#9 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 05-02-2016 11:14:34

A nije to baš tako, sigurno da nije isto jel ti odrađuje auto za 15 minuta ili joj je potrebno 45 minuta, logično da jaća vakum pumpa brže postigne puno veći vakum nego neka pumpa od recimo 70 litara.

Isto tako sami kompresor koji izvlači plin bitno jeda je što jači jer će brže plin izvući, u sezoni kada u radioni po 5-6 auta čeka za servis svaka minuta je bitna, zašto ne onda ubrzati proces koliko god se može.

Recimo ja se sad mislim da li da uopće uzmem ovu ASC 611 zato jer ima kompresor snage 1/3 HP što je otprilike 250w snage, dok recimo imam od refca stanicu za izvlačenje plina (rekuperator) snage 3/4 HP a to je 550W i ona izvlači plin ko luda.

E sad opet je pitanje ko šta radi, recimo mi radimo i autobuse i svakako mi je potrebno da mi je što jači kompresor kako bi čim prije izvuklo 10 kila plina iz sistema, zato i pitam da li je netko sa sličnom ili istom stanicom odrađivao autobuse da znam koliko je brza

#10 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 04-02-2016 11:41:15

Bosch ASC 511 i 611 nije razlika samo u boci...doduše istina je da 511 ima 8 kg bocu a 611 20 kila...ali velika razlika je u vakum pumpi...511 ima vakum od 70 litara a 611 od 170 litara i za moje potrebe je 511 preslaba baš zbog vakum pumpe...al vjerujen da je ovo sve ostalo isto a i to šta si napisao istina judi drukčije gledaju kad vide Bosch.

Kako misliš ručno joj otvaram ventile, misliš kod procesa izvlačenja plina ili kod procesa punjenja tj. kada ne napuni sve sama pa trebam upalit auto i nadopunit?

#11 Re: Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 03-02-2016 23:41:50

E to me zanimalo, jer i meni djeluju identično, Robinair je pila ipo...samo eto kažem moj dobavljač ne drži više njega nego Bosch a Robinair mogu nabavit kod drugog dobavljača ali mi uvjeti nabave nikako ne odgovaraju tako da se planiram prebaciti na Bosch.

Reci mi ova ASC 611 što je ti imaš, koliko sam uspio skužit to nije potpuno automatska stanica, da li sam u pravu? a vidim da ima ručne LP i HP ventile, što sve radi automatski ?

p.s. Valeo mi nikako nije legao kao uređaj, djeluje mi nekako više hobby oprema

#12 Auto klime » Bosch stanica za punjenje auto klime » 03-02-2016 22:48:53

tito
Odgovori: 46

Pozdrav kolege,

u fazi smo nabavke nove stanice za punjenje auto klima e sad sam u jednoj maloj nedoumici, naime u servisu već imamo Robinair AC 690PRO stanicu, također od Robinaira imamo i vakum pumpe za servisiranje kamionskih hladnjača i sa Robinairom smo općenito zadovoljni, nikada nikakvih problema.

sada smo također planirali nabaviti Robinair AC 695 ili možda čak i AC 790 (tako da lakše možemo odrađivati veće sisteme na autobusima), međutim dobavljač preko kojeg vršimo nabavu većine alata i opreme više ne surađuje sa Robinairom i nudi nam Bosch stanice.
Prema njegovim riječima Bosch i Robinair su ista firma i navodno su unutar njih iste komponente, pokušavao sam na internetu to provjeriti i pronalazim nekakve poveznice i to ispada doista tako, čak sam pronašao na forumu da je netko spominjao da je to isto.

Nude nam se:

Bosch ASC 611 (rezervar 20 kg, vakum pumpa 170l /min)

Bosch ASC 652 (rezervar 20 kg, vakum 170l / min)

Bosch ASC 810 (rezervar 35 kg, vakum 283l / min)

Kakva su vaša iskustva, da li netko ima koji od ovih uređaja i dajte općenito sve što bi moglo koristit

Hvala

#13 Re: Auto klime » Stroj za dezinfekciju klime » 28-06-2015 20:12:57

Evo da se javim uzeo sam Wynss Aircomatic III i uredjaj zaista djeluje mocno i kvalitetno jedino je kemija za dezinfekciju poprilicito skupa pa me interesira da li se treba obavezno ulijevati njihova kemija ili moze i neka druga? Da li je netko od vas pokusao sa drugom kemijom?

#14 Re: Auto klime » Stroj za dezinfekciju klime » 10-02-2015 00:03:29

Večer kolege, da li se pripremate polako za sezonu...
Evo da se opet nadovežem opet na ovu temu, uređaj sam manje više odlučio koji ću kupiti, sad me samo zanima još jedno pitanje.
ova kemija koja se ulijeva u uređaj prije nego ga se uključi, nudi mi se u pakiranjima od 150 i 250 ml to su male bočice, također mi se nudi u pakiranju od 3 litre, E sada me zanma koja količina je potrebna za jedan tretman?

ovo pakiranje od 3 litre je super jer ispadne puno povoljnije nego ove male bočice.

#15 Re: Auto klime » Stroj za dezinfekciju klime » 21-11-2014 00:45:47

Taj od silca se meni prvi nudio i mislio sam ga uzeti jer stvarno nije skup...ali sam nakon toga vidija par drugih uredjaja koji su doduse dosta skuplji..ali zato i izgledaju puno kvalitetnije...i zbog svega toga se nisam na kraju mogao odlucit pa nisam ni uzeo.
Koliko kosta za silca tekucina?

#16 Re: Auto klime » Stroj za dezinfekciju klime » 16-11-2014 20:37:04

Koji uređaj koristiš,  recimo onaj Airmaster II mi djeluje puno profesionalnije nego onaj nekakav od firme silco sta se ukopca u upaljac na automobilu..zato me zanimaju iskustva, jer zasto kupovat nesto sta kosta 600 eura ako moze isto kvalitetno odradit i neki od 300 euea

#17 Auto klime » Stroj za dezinfekciju klime » 16-11-2014 16:53:24

tito
Odgovori: 13

Nedilja popodne...dosada..pa odlučim napisat novu temu, već neko vrime gledam strojeve za dezinfekciju klima uređaja u autima  prvotno sam bio odlučio već za ovu sezonu da ga nabavim ali sam se previše dvoumio..da ili ne tako da sam na kraju odustao i kao i svake sezone dezinficirao sa sprejevima. Ipak stroj je jos jedan profesionalniji nivo i definitivno ću ga za iduću sezonu kupiti.
Malo sam tu po forumu čitao i vidim da ga neki od Vas već koriste, pa me zanima iskustva po pitanju kvalitete tih uređaja,  cjene niih i cijene same potrosne robe za iste..tj. tekucine za dezinfekciju.

Same cijene uređaja se krecu od 2000 do 5000 kuna i zato me i zanimaju vaša iskustva.
koliko naplacujete dezinfekciju..uglavnom sve sta je korisno da znam...slobodno napisite

lp

#18 Re: Auto klime » Remenice i kumpluzi » 04-11-2014 13:06:01

pa jebemu nisam ni ja mislija na kompresore koji su zaribali ili koji još nisu zaribani ali se otežano vrte.
ja ne znam kakvi kvarovi kod vas dolaze ali ja sam imao brdo kvarova gdje je kompresor potpuno ispravan ali se polomi aluminijski dio na prednjoj pločici koja ulazi u remenicu..i to sredim ili nabavim drugi prednji dio i namontiram kompresor i sve radi najnormalnije.

vi pričate o kompresorima koji su zaribali..a ja pričam o nečem drugom

#19 Re: Auto klime » Remenice i kumpluzi » 03-11-2014 23:41:36

Moze jedna zamolba...skupite te vase kompresore koje bacate i mijenjate novima pa ja posaljem nekog po njih..i jos vam platim nesto za njih..u svakom slucaju dobijete vise za njih nego da ih prodate na otpad kao aluminij.
Popravija sam ih brdo dosada i 90% njih uspjesno..tako da se ne mogu slozit sa vama da se to ne popravlja..u vecini slucajeva pukne ona aluminijska plocica koja dolazi naprijed na remenicu..i to mi tokar rjesava

#20 Auto klime » Remenice i kumpluzi » 03-11-2014 14:28:59

tito
Odgovori: 10

Pozdrav kolege,

sezona je prošla...sada se ima vremena za pripremu za iduću sezonu, ono što mene zanima je slijedeće.

ove sezone sam imao bezbroj raspadanja remenica i kvačila na kompresorima sa elektro magnetskim ventilima i to najviše na Golf 5 i 6, BMW E90 te Audi A4, ja ne znam kako je kod vas ostalih al u Hrvatskoj je situacija po pitanju nabavke tih dijelova katastrofalna, barem u Splitu i cijelu sezonu je bilo po sistemu "snađi se druže" znači tipa skidaj polovne dijelove sa neispravnih kompresora...kopaj po otpadima, tokari dijelov i šta ti ja znam šta sve ne.

Za iduću sezonu sam se zarekao da ću pripremiti za gore navedene aute čim više i remenica i kvačila....i to je ono šta me zanima...di u Hrvatskoj...Bosni pa i Srbiji se mogu ako se uopće mogu naručiti novi takvi setovi remenice ili kvačila?

Kako se vi snalazite za ovakve stvari

Hvala

#21 Re: Auto klime » Skoda fabia gubi plin » 29-08-2013 23:19:55

A i ja sumnjan na isparivac jer vanka nigdje ne pusta...bar mi nismo pronasli
A ovo sta se tice vengilatora i prljavstine koja probije kiler..to nije moguce na fabiji jer ventilator stoji uz kiler vode na strani motora...a kiler klime je napred i nema naprid ventilatora, to o cemu pricas to se znalo desavat kod peugeota 307 njemu je ventilator naprid..i ponekad on probije kiler

#22 Auto klime » Skoda fabia gubi plin » 28-08-2013 18:42:39

tito
Odgovori: 3

Imam problem s jednom skodom fabiom...gubila je plin na tlacnoj cijevi sa kompresora...to smo zamijenili...ali je opet negdje lagano gubila...nismo uspjeli nac gdje.gubi...pa smo napunili skupa s bojom...u roku 15 dana je izgubila sav plin...nigdje ne nalazimo boju...tlacen sistem na 25 bara i nigdje ne uspjevam pronac propustanje....lud sam polako..nezz di vise gledat...da li netko ima ideju??

#23 Re: Auto klime » Opel Atra G klima » 26-07-2013 09:19:51

Huuuu...sta si ga zakomplicira...nemos ovako rjesavat problem..mora postojat neki red...jel ti sistem zacepljen? Ako si vidija da nije zacepljen...ides dalje...izvakumiraj..napuni tocno plina i prati tlakove, da li se pali ventilator, da li je zaprljan kondenzator....onda mos vise znat...nece ti ovo rjesit dijagnostika

#24 Re: Auto klime » Vectra B gubi negdje plin » 23-07-2013 23:28:06

Slabo citas boja je vec stavljena

#25 Re: Auto klime » Vectra B gubi negdje plin » 23-07-2013 18:11:33

Ja vjerujen da je problem u gumenoj cijevi o kojoj pricate da bi se na tlaku od 29 bara ta rupa sigurno rasirila i na uho se culo.gdje pusta...a i bilo bi masno oko aluminijske folije.
A tlak sam dignuo toliko visoko...vise iz ocaja jer ne mogu pronaci gdje pusta

Board footer