Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
zdravo slavene. i ja imam tkav slucaj, istu vektru imam. prije sam je ugasio normalno i vise nije htjela da upali. i dan dans nisam rjesio taj problem, a pumpa stekne otvori kada dam kontakt, ali ne izbacuje isto dim na auspuh. pa te zamoljavam ako si napravio svoju vektru, da mi kazes sta je najbolje da se urado.ovo su greske sto je kompjuter pkazao P0400 P1631 P1651 P0195 P1630. pozdrav
nekako sam popravio elektroniku i onda se je pocelo desavati da pumpa sama nemoze da vuce naftu iz rezervara kasnije sam uzeo kantu nafte i stavio je povis pumpe stavio creva u nju i auto radi dobro. onda sam sve ostavio otiso u otpad skino pumpu sa iste vektre i resio problem
Koji je glavni razlog pregaranja mosfeta?
Puno je razloga, izmedju ostalog prljava nafta (ili jos gore loz ulje koje saadrzi vecu kolicinu sumpora) pa se prljavstina talozi na ventilima koji se onda sve teze krecu i samim tim opterecuju elektroniku. Ta elektronika se hladi naftom koja protice ispod nje pa ako se vozi stalono na rezervi onda se nafta kruzeci kroz rezervoar zagrije i slabije hladi elektroniku i samim tim potspjesuje crkavanje izlaznih drivera. Ima tu jos razloga, ali jedan temeljni je da je ta pumpa konstrukcijski promasena i tu nema pomoci. Popravka same elektronike bez repariranja nekih vitalnih mehanickih dijelova nema mnogo smisla.
Ne nastojim biti jeftiniji, nastojim biti bolji!
ELTI sve se slazem sa tobom, to je to. Samo se u jednoj stvari ne slazem a kada malo razmislis mozda se i oko toga slozimo
Ima tu jos razloga, ali jedan temeljni je da je ta pumpa konstrukcijski promasena i tu nema pomoci. Popravka same elektronike bez repariranja nekih vitalnih mehanickih dijelova nema mnogo smisla.
Znaju oni da naprave konstrukcijski, ali treba biti mozak kako sebi da napravis pare. Tacno je i napravljena tako da se i kvari pa da oni mogu opet uzimati pare na skupe stolove od servisera, pa na delove itd... Sve je postalo vise ekonomija nego da naprave nesto a da je to vecno.
Zastitimo decu u saobracaju
Da kolega, slazemo se naravno i oko toga, jer automobilska industrija sve vise zivi od servisa i rezervnih dijelova, na novim autima se sve manje moze zaraditi ali zato su rezervni dijelovi bezobrazno skupi a tempiraju se tako da se kad tad pokvare.
Nastoje konstruirati sve tako da se mora kupiti originalni dio i da se ne moze koristiti nista sa rashodovanih auta, zbog toga sva ta moguca kodiranja i razlicite hardwerske i softwerske verzije elektronickih modula.
Nova generacija dijagnostickih uredjaja se takodjer koncipira da se dijagnostika radi on-line, kako bi samo ovlasteni servisi mogli vrsiti servise, a proizvodjaci opet uvjetuju takvim servisima velik promet rezervnih dijelova, kupovinu specijalnih uredjaja i alata, edukaciju majstora sto sve zestoko naplacuju. Sve je to smisljeno kako izvuci profit.
Eh.... sad tu smo mi koji nastojimo naci sebe u svemu tome, odnosno uzeti dio za sebe od cijelog tog biznisa. Mi pokusavamo spasiti musterije da prodju jeftinije tako sto cemo ipak naci rjesenje problema kad se nesto pokvari tako sto cemo popraviti neispravni modul ili ga uz odredjene prepravke iskoristiti sa nekog rashodovanog auta. Naravno proizvodjaci to sve prate i pokusavaju u svakoj novoj verziji naci bolju zastitu kako bi nam otezali takve zahvate.
Ali i mi smo tu i uvijek cemo nalaziti nova rjesenja koja ce naravno traziti sve vise znanja truda i opreme, sto ce naravno vise i kostati. Zato bi ovaj posao i trebalo na neki nacin stititi od degradacijie i neodgovornih majstora koji ne gledaju u buducnost vec pokusavaju trenutno nesto usicariti a ne razmisljaju kako biti bolji, kako kupiti novu opremu i kako se educirati. To je naravno tesko, ali bi bar mi koji zivimo od ovog posla trebali imati vise odgovornosti i razumno kontrolirati i paziti kome i kako pomazemo.
Ne nastojim biti jeftiniji, nastojim biti bolji!
Opet se u potpunosti slazem sa tobom,
Nekada je za otvaranje servisa bilo potrebno imati znanje, otici na buvljak kupis komplet viljuskastih, okastih kljuceva, cekic, pajser, kilo kljuc, komplet gedora, iskopas kanal i to je to, pocnes da radis.
Sad je to muka ziva pored ogromnog znanja i poznavanje mehanike, elektronike potrebno je i mnogo para za opremu i alat. Ljudi i dodju do para (dali putem kredita ili pozajmica) i sve to pouzimaju. Medjutim sa tom opremom se tu ne zavrsava. Kako tehnologija iz dana u dan napreduje tako i oprema postaje sve skuplja i skuplja. Ko je toga svestan on nemoze da radi jeftino jer ce doci dana kada ce morati opet da odvoji pare za novu opremu. E mi se nalazimo bas u tom periodu gde se vec pojavljuju nove opreme a nemozemo da ispratimo jer nema sanse da je zaradimo. Niko od nas nije kriv jer nezna da naplati vec nam je takva platezna moc.
Ustvari mozda i ima nasih krivica, jer smo neke poslove doveli u bescenje. Znanje ti vise niko ceni, vec samo gledaju kako da prodju jeftinije. Zato i dolazimo do toga da te musterije teraju na fin nacin da budzis jer ako ti neces ima ko hoce. Tako sami sebi nabacujemo muku koja nam se vraca.
Sve u svemu neka nam je bog u pomoci kako cemo dalje.
Zastitimo decu u saobracaju
Prijatelju samo da ti kazem par stvari vezano za to. Cak da stavis novu elektroniku na pumpu i da izvrsis programiranje na bosch pultu i da upises mehanicke parametre garantujem ti da nece preci vise od 30.000 km. Prava reparacija se vrsi kompletnim rasklapanjem pumpe i zamjenom uloska i kompletne elektronike 2 el.magnetna ventila i "crne kutije" jedino to garantuje nekih 140-200.000 km za koje je predvidjena ova pumpa da radi, sve ostalo je fuseraj.
Ovo ti pricam sto i sam vozam auto sa vp44.
Meni nije presla ni 10.000km i opet problemi. Prosle godine su mi zamijenili smao elektroniku odnosno ECU pumpe i kazali kako je sve drugo u redu i to platio 500evra.
Posle godinu opet problemi, greska P1220. Dakle dobra reparacija podrazumijeva sve sto kolega rece, ako ne i zamjenu kucista pumpe. Naravno z aneku normalnu cijenu do 700-800evra. Preko toga bolje kupit ili novo auto ili novu pumpu, ako uopste postoji nova da se kupi.
Ja sam sada u nedoumici sto da radim sa obzirom da je pumpa opet pokvarena.
Puno je razloga, izmedju ostalog prljava nafta (ili jos gore loz ulje koje saadrzi vecu kolicinu sumpora) pa se prljavstina talozi na ventilima koji se onda sve teze krecu i samim tim opterecuju elektroniku. Ta elektronika se hladi naftom koja protice ispod nje pa ako se vozi stalono na rezervi onda se nafta kruzeci kroz rezervoar zagrije i slabije hladi elektroniku i samim tim potspjesuje crkavanje izlaznih drivera. Ima tu jos razloga, ali jedan temeljni je da je ta pumpa konstrukcijski promasena i tu nema pomoci. Popravka same elektronike bez repariranja nekih vitalnih mehanickih dijelova nema mnogo smisla.
To je sustina i da ima srece Bosch bi odgovarao i niko drugi. Nema veze sto crkava van garancije posle 150.000km.
Ovako Bosch i dalje zaradjuje na servisu tih pumpi.
Zadnja izmjena od mladen82 (21-01-2012 13:11:13)
A to što je prošlo skoro dve godine, nema veze...
sto ima veze sto je od njihove diskusije proslo 2 godine?
Ma nema veze javice se neko da nastavi diskusiju
Neki dan mi kolega donese vec rakopanu elektroniku od VP44. Muka mi bila kad sam je vidio otvorenu. Jao reko, sto si je bolan otvarao, sto je ne donese zatvorenu.... Kaze (ja nisam licno vidio) da mu dijagnostika prijavljuje da nema komunikaciju CAN-a izmedu motorne i elektronike pumpe. (???) Dva kontakta sa plocice su stvarno bila pokidana, mada mislim da ih je neko prilikom otvaranja pokidao i da nije tu stvarni problem.... Elem, nebitno, saniram ja to nakon mnogo muke (i izgubim mnogo vremena) i kad je postavio, naravno, opet isto dijagnostika prijavljuje.
Procitah gore negdje u postovima da je (osim klasicnog problema sa FET-om) moguce da je CAN kontroelr (unutar elektronike) crko??? Tu u tom slucaju vjerujem nema pomoci barem mislim...
dal se stvarno iko zapitao zasto su crkli transistori i dali je dovoljno samo ih zamijeniti .narano kad se zamjeni elektronika ce radit jedno izvjesno vrijeme i opet ponovo na pocetak
sto je za bosiste treba im i prepustiti nek rade
atm tuning
electronic key
------------------------
Ova elektronika je lose izprojektirana u startu i to je to.... Namjerno ili slucajno, to znaju oni u Boshu.
Sad mozda malo off-a:
Ma na kraju sve price prvo ja sam sebi nisam jasan pa onda mi nisu jasni ni drugi koji se bore sa Sizifovim poslom, a to je bilo kakve intervencije na "Open Semi-Conductor" plocicama i capkanju po njima s nadom da ce to ponovo raditi kao iz fabrike.
Prvo, sama izvedba je zamisljena da se ne popravlja to je svima jasno. Drugo, i u koliko se izvede neki zahvat koji je moguc i koji ce prividno raditi, treba stisnuti m..a, pa to dobro naplatiti , a da se musterija ne vrati i kaze "opet ono ne radi...."
Mogu sada neki reci: "treba to uraditi kako valja, alat, materijal, iskustvo....." ali po mom saznanju barem 90% tako uradenih stvari su se ponovo vratile nakon kratkog vremena, ma ko ih uradio, nebitno bio to motorni ECU, ABS, ili pumpa. Ne meni, jer ih rijetko i radim, nego sto cujem iz prica okolo.
Jednostavno kada se pogleda tehnologija kojom je to radeno u fabrici i realno razmisljajuci nemoguce je to dovesti u izvorno stanje i nadati se da ce raditi kao novo. Ajde, u slucaju zamjene ovoga FET-a, to i nekako, ali kada vidim sta su sve ljudi "popravljali" i na koji nacin i nadali se da ce to raditi i davali grdne garancije na to.... Prvo nebi sebi postavio tako nesto u auto sto ovisi dali ce me ostaviti negdje daleko na cesti ili ce igrati neku bitnu ulogu u sigurnosti same voznje... Pa tako ne i nekome drugom.
Ja evo u svom autu nebi mogao biti miran da znam da sam postavio recimo ovaj FET i da trebam krenuti na put s djetetom a da svakog trenutka ocekujem da ce on otpasti, crknuti iz nekog drugog razloga, popustiti metalizacija, srebreni spoj i slicno...
A i same komponente koje se ugraduju. Treba imati u vidu da recimo tranzistor koji se naknadno ugraduje ni priblizno nema kvalitetu koju zahtjeva "Automotive" standard. Dovoljno je detaljno procitati u datashettu neke elktronske komponente do kojih mi kako krajnji korisnici mozemo doci, da se izricito ne preporucuje ugradanja u avione, vojne uredaje, medicinske svrhe ili u automotive skolopve te da se za takve namjene kontaktira proizvodac koji ima specijalnu seriju za te namjene koji su 99,9% sigurni i ispitani.
Zamislite da se recimo u Airbag modul ugraduje tranzistor koji okida jastuk, i da on sam od sebe postane provodan negdje na autoputu pri brzini od 200kmh. Treba i o takvim stvarima misliti.
Eto, malo razmisljam,...nako..nebitno.
po meni je ovo zrelo i pametno razmišljanje,ali situacija je teška a vlasnici neće auto parkirati negdje na livadu već se hvataju i takvih jeftinijih riješenja
Zadnja izmjena od jabuka (21-02-2012 21:43:26)
jeftina varijanta da to stoji,a jel ima neko vremena malo malo pa kod majstora pa sve u krug dok covek iz dva puta jeftinog rada i neuspjelog remonta predje limit koliko kosta sav remont pumpe kod ovlastenog bosiste...
po broja postova kolega nike zna u sta se upusta i suvisno mu je govoriti jel njegovo vrijeme dragocjeno da ga gubi da bi neko za par hiljada kilometara rekao majstore ne vrijedi zajebao si me tada i tada sad idem kod drugog majstora....
@)).....
Ja ne znam sto su iz Boscha toliko zabrkali sa ovom pumpom. Ajde da je samo elektronika problem, desavaju se fabricke greske al ona crkava kompletna.
Jos nisam nasao neki tehnicki dokument gdje se navodi podatak koliki je njoj zivotni vijek.Puno bi lakse bilo svima da fabrika fino kaze, radni vijek toj pumpi je 100.000km ili sl. i kraj price.
Druga stvar, ovi ovlasceni bosisti ugrade potpuno novu elektroniku. Postavlja se pitanje da li je rijesen problem na tim novim elektronikama?
Jel se nekom desilo da se popravljana pumpa (u Bosch servisu) ponovo vrati nakon kraceg vremena/malo predjenih kilometara?
Evo ja sad da vam napisem za pumpu VP44, ali kod motora 2.5tdi ugradjenom u audiju. Bila na servis, zamenjena elektronika i jos nesto, servis pumpe bio preko 500eura. Sta se desava dalje! Auto trosi skoro duplo vise nafte. Bili u servisu koji je radio pumpu, navodno auto cippovan i to je zbog toga. Nadjemo mi isti takav auto, isti podaci na motornom ECU, iscitamo softver tog racunara, upisemo u nas, auto ide slabije, ali potrosnja i dalje velika. Vratimo stari fajl i uz mnogo muka, jer navodno u ovlascenom servisu nije bila pumpa problem, resimo problem uz dobro pranje pumpe. Kao sto je neko od kolega napisao, besmisleno je srediti elektroniku, ako hardwerski deo pumpe los. SVE ILI NIŠTA. Nadam se da ce nekom ovaj post pomoci u odlucivanju sta da radi.
nista novo nisi napisao,ali.....musterija gleda da sto jeftinije prodje,a mi ih podrzavamo,pa posle imamo problem,gorivo nije katastrofa,nego 2 katastrofe,preventivni i redovni servisi ne postoje,tek kad crkne,a u kakvoj drzavi zivimo i kakve su cene goriva jos malo pa ce servise za bicikle da otvaramo,no coment
..ja jako volim sto su napravili te pumpe:)
Ma nece se dugo jos voziti automobili sa tim vp 44 psg 5, jos malo pa ce sve u otpad ,nece to niko vise popravljati,masovno i taxisti odustaju od tih vozila zbog visoke cene eurodizela.
pa sta ce voziti taxisti mogu izbjeci pumpu al ne mogu dizel,ni plin vise nije rjesenje jer i on ide gore sa cjenom,benzin ne dolazi u obzir i tako to,prisiljeni smo ili voziti ili ne voziti,ove cjene ce uticati i na nas posao ako nastavi skupljati.
Ma nece se dugo jos voziti automobili sa tim vp 44 psg 5, jos malo pa ce sve u otpad ,nece to niko vise popravljati,masovno i taxisti odustaju od tih vozila zbog visoke cene eurodizela.
..ja jako volim sto su napravili te pumpe:)
Sram te bilo
Ko o cemu baba o postenju-pa kad odes kod lekara on ti prepise lek od firme od koje je dobio ili letovanje ili finansijsku inekciju
Pirke