elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 Re: Ford dijagnostika » EGR/AGR Simulator-Emulator-Cheater » 06-11-2012 01:05:54

Emulator riješen. Lampica ENGINE  se sama ugasila. Nisam stigao zbog vremenskih uslova spojiti osciloskop da tačno vidim šta još dorađivati i da li je potrebno.

Auto data 3.38 mi je u startu kao pomogla vezano za podatne i šemu , a na kraju se ispostavilo da je beskorisna i pogrešna.

Uglavnom već 2 dana vozim u svim režimima i greške nema, a nisam još stigao ni mehanički zablokirati ventil u stanje zatvoreno da tako i ostane.

Šema i varijenta koja visi u zraku će biti postavljena dok nađem vremena da uslikam.

Sada slijedi onaj najmrži dio , a to je skućit sve u EGR da sve izgleda ko orginal.

Zahvaljujem administratoru na ponuđenoj pomoći.

#2 Re: Ford dijagnostika » EGR/AGR Simulator-Emulator-Cheater » 02-11-2012 04:22:26

Ok, dok uhvatim vremena, jer sam zagrizao da probam napraviti Cheater. Po Autodati sam našao neke podatke i to sljedeće:

EGR napon kada se da kontakt 0,9V (pretostavljam da je ovo stanje OTVOREN)
EGR napon kada je na leru 2,4V

Ne znam tačno koji napon treba biti kada je zatvoren ali po nekim postovima sa interneta sam naišao na 4,2V. Bitno mi je da saznam u kojem rangu radi da ne proizvedem grešku prenizak ili previsok napon. Ako neko ima informaciju , dobro bi došla, a ako ne probat ću se igrati.

Hal senzor u EGR-u kako pretpostavljam bi trebao biti linearni tip, pa ako ništa probat ću ga spojiti na stolu i vidjeti a usput izmjeriti prema položaju viljuške koji je napon za OTVOREN i ZATVOREN.

Javljam kad probam.

Pozz

#3 Re: Ford dijagnostika » EGR/AGR Simulator-Emulator-Cheater » 31-10-2012 01:37:18

Ne znam na šta ciljaš, ali EGR mi je mehanički oštećen ? Magnetni disk ima slomljen magnet i pravi korak pri okretanju kao da je koračni motor. Na drugom je taj magnet otpao i srećom ostao čitav, pa sam ga pokušao zalijepiti  dvo-komponentnim ljepilom. Međutim pri sklapanju zbog tog tankog sloja ljepila disk udara u poklopac. Ako ga otpustim nema kontakta na špuli, ako dotegnem koči.

Bilo je dosta nagađanja jer je dijagnostikom utvrđen i vakum ventil pa mijenjano i nije se ništa mjenjalo dok nije pronađen problem na metalnoj cijevi koja vodi u interkuler (navareni dio nosača cijevi se rastavio i otvorio cijev), majstori nagađali da je i turbina i puko mi film na kraju 99% vremena nagađanje, 1% vemena zasukani rukavi.

2 puta išao do otpada u Zenici i kupovao neispravne ventile. Rukom probaš da li viljuška zapinje i to je maximum što možeš utvrdit pri kupovini, da te ne davim glupostima oko toga šta i kako.

Kakav sam peh mislim da bi sad da odem i treći kupio neispravan :-)

#4 Re: Ford dijagnostika » EGR/AGR Simulator-Emulator-Cheater » 31-10-2012 00:21:22

Ne bježim od novog, želim biti 100% siguran. Ovaj neispravni je samo isključen i auto vozi sa cca 80% performansi (uključen zaglavljuje P042F i od 2000-3000 treba 10 sekundi).

Mislim da je Cheater stvar koja bi trebala proći, tj. ugasiti CHECK ENGINE i vratiti performanse, a sumnjam da bi taj izazov u materijalu koštao više od 10-ak EUR.

#5 Ford dijagnostika » EGR/AGR Simulator-Emulator-Cheater » 31-10-2012 00:02:46

Aston
Odgovori: 7

Pozdrav kolege,

Po netu sam pronašao neke pokušaje da se ovo realizuje, i kao radi za neka vozila (možda).

Kod mene se radi o Ford Focus-u 1.6 TDCI i nakon nekih problema sa vučom/snagom krenem do majstora na čišćenje usisne grane, EGR-a itd.

Konstatuje se problem sa EGR-om i poslije nekad i  napuknuće na metalnoj cijevi koja vodi u interkuler itd. U međuvremenu po otpadima pronađem 2 EGR-a od kojih sa oba nisam imao sreće jer nisu bili ispravni, bačen novac i sada ne smijem da kupim treći dok 100% ne budem siguran da je samo do njega.

Ima tu još detalja da pričam do zore, ali glavno je to što je EGR kao nov a i kao polovan BEZOBRAZNO skup i jednako glupa stvar. Gledano ugrubo cijena varira od 250-500EUR za nov, a polovni kao ovi koje sam kupovao po otpadima su čisti mačak u vreći (tip ga skine i baca na kamaru ko staro gvožđe).

U električnom dijelu EGR-a se nalazi jedna viljuška koja zatvara i otvara ventil pomoću jedne špule koja sa malim magnetnim diskom radi kao motor. Tu je i jedan mali magnet u gornjem poklopcu koji prolazi pored Hall senzora i tako očitava položaj. Rješenje glupo do bola, fabriku izrada košta cca 50EUR a prodajna cijena ko zlato. Isti EGR koristi C4, i neki pežoi.

Pregledao sam malo autodata-u i neke šeme, izvršio par mjerenja na autu i krećem u projektovanje egr cheater-a. Ako neko ima 100% provjereno i ispitano rješenje koje bi mi pomoglo neka se javi. Ako ne, pratite moj pokušaj, pa ako uspije možda i vama bude od koristi.

Pozdrav,
Aston

#6 Re: Sopstvenim snagama » Punjenje akumulatora » 28-02-2011 23:03:47

Kele napisao:

U pitanju su diode.Moras ih omotati folijom od cokolade,da se bolje hlade lol.
Kakav crni most.To se zove grecov ispravljacki spoj...

Dobro pogledaj ove dve slike i reci sta vidis...

Razumijem šalu, ali da samo čekate da nekog ubacite u mašinu mi nije nikako jasno.

Hajd što ga ispravljaš za Graetz-ov mosni ili ti mostni spoj, nego mu pored U/t dijagrama jednosmjernog, polutalasnog i punotalasnog oblika napona daješ i dijagram reaktivnog oblika energije koji nikakve veze nema sa temom.

Pa pola ljudi ovdje je šuplje, ko šupalj zub i opet se prvi nađu da zatrpaju forum, a ne da skrate priču rješenjem problema.

Ako već nemate pametnu sugestiju ili nagađanje, onda brate mili ne kenjaj po forumu.

#7 Re: Ostale teme » Evo jedan vrlo prosti ali u nekiom slucaju vrlo korisan alat » 28-02-2011 22:48:50

yz1mo napisao:

aston ....jel moze izmena pa da glasi     1x otpor    1 x dupli inverzni led crvena/zelena= 2 komponente........e to bi bilo kad bi bilo ali ovako ima nekih prednosti u originalu pa nek ostane tako.......a nas dojica posto znamo bolje trebali smo prvi da se setimo......pozdrav

Da upravo tako. Računajući na to da će biti spajano na max 20-ak volti.

Pošto struja LE dioda ide cca 17mA, a da zaokružimo na 20mA, bilo bi dovoljno da otpornik ima npr 470 oma. Prema spoju dioda i boji žica na pipalicama, odrediti koja boja diode bi potvrdila da je npr crvena pipalica na plusu a crna na minusu, i koja boja diode bi rekla da je plus i minus na kontra mjestima.

Žalosno je šta se sve zaključava password-om.

#8 Re: Ostale teme » Lemljenje » 27-02-2011 20:56:37

Misliš pitao bi pošto je forum :-)

#9 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » P307 zuji servo pumpa » 27-02-2011 01:31:32

sava-plus napisao:

Sta se onda desava sa kom. od menjaca kod mercedesa kada udje ulje u njega:)

Ako je moglo ući ulje, mogla je i voda :-)

Nisu sva ulja blaga, neka su i agresivna to vjerovatno znaš, ali provodna nisu milion posto.

Uzmi sprej KONTAKT LR i operi ploču, ako već sumnjaš u prisustvo provodne prljavštine.

#10 Re: Ostale teme » Lemljenje » 27-02-2011 01:15:00

misa015 napisao:

zanima me cime kolege leme ili ti pricvrscuju alu. nozice za tranzistor kad ga dogradjuju  na keramicku plocicu

Blago zagrebi/očisti lemno mjesto, i vrućim vrhom lemilice i svježim kalajem pređi tu tačku. Pošto se često radi o naparenom i pri temperaturi+kalajem razgradivom materijalu pokušaj izvršiti lemljenje u nekoliko sekundi.

Ako dugo budeš grijao to mjesto, napareni kontakt nestane/razgradi se i nemaš za šta zalemiti.

Takođe umjesto lemljenja možeš nabaviti tečno srebro, često ga koriste u popravkama VF tehnike ili mjesta gdje lemljenje nije moguće (npr. na kontaktima za grijače šajbe). Nanosi se četkicom ili štapićem zavisno od situacije. Brzo se suši i bolje provodi u tački spoja.

Ako se radi o aluminijumu, on se neda lagano zalemiti jer aluminijum proizvodi zaštitni oksid pri pokušaju lemljenja. Ako je aluminijumsko mjesto zgodno za zalemiti, i ako imaš jaku lemilicu onda opet malo zagrebi, kani kap dvije ulja i lemi kroz ulje. Ulje nije provodnik, već izolator. Usput ulje u ovoj metodi lemljenja, sprečava da lemno mjesto na aluminijumu ima kontakta sa vazduhom i sprečava oksidaciju aluminijuma.

Ako je rječ o aluminijumskoj šini i spajanju komponenata, onda koristi punktiranje(tačkasto zavarivanje).

A sada onih 5000EUR stavi u padže i mirno spavaj.

Pozdrav,
Aston

#11 Re: Ostale teme » Evo jedan vrlo prosti ali u nekiom slucaju vrlo korisan alat » 27-02-2011 01:02:24

drz napisao:

Ako su u pitanju 2 diode, 2 otpornika i 2 led, onda mi pass ne treba, a ako nije to, onda bih voleo da vidim o cemu se radi.

Bojim se da bi razaočarao sve kada bi vidio šemu sa 6 komponenata, i napravio odma reviziju sa 3 komponente :-)

1 x otpornik, 2 x LED

#12 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » P307 zuji servo pumpa » 19-02-2011 22:07:17

mt-03 napisao:

E ovako .... provjerio sam ulje bilo ga je dovoljno ,skinuo sam pumpu rastavio je pregledao elektroniku da nije negdje nakvasena od ulja ,ocistio prljavstinu iz spoja pumpe i el.motora ,sve fino spojio i pumpa je radila necujno .... upravljanje bilo normalno .... i onda sam ostavio auto da radi nekih 15 min. dok sam vratio sve one plastike ...sjedam a volan ko zakovan tj. pumpa ne radi ... sad kontam ako je radila tih 15 min. normalno da sad nije u pitanju neki slab kontakt..

Samo da ti napomenem ulje spada u odlične izolatore, posebno na niskonaponskoj instalaciji kao u automobilima.

#13 Re: Dashboard Servis » Enigma ili DP3 ? Ima li neko da prodaje? » 15-02-2011 23:59:06

nesa78 napisao:

Kad se auto prvi puta radi(flesuje)preko obd2  treba 20 minuta, svaki sledeci put treba 1-2min.

Zar nije u fabrici prvi put flešan ???

#14 Re: Ostale teme » Common Rail » 06-02-2011 22:35:30

Prije common rail-a je bila ona stara ručna pumpa za biciklo. Na nju dodali ventil, regulator pritiska i senzor pritiska (ukratko). Svu ovu siću zamjeniš bez BOSH-iste :-))))

Prostije nego pasulj i bolje za stepenicu od dosadašnjih sistema. Naravno googlaj za više.

Budzenje bi trebalo da je izvodljivo na senzoru pritiska sa 2 otpornika(djelitelj napona), tj da umjesto 3,5V za 1000BAR slažeš za 10-ak posto manji napon. Ova prepravka će se linearno odraziti na radni pritisak cca npr 250-1000BAR.
I tada npr ECU misli da je 250BAR a ustvari je 275 itd...
Dobit ćeš više goriva kroz diznu za isto vrijeme otvorenosti dizne pa kolika matematika bude, toliko si dobio.

Nisam imao prilike probati, ali mislim da bi ECU popušio foru.

#15 Re: Ford dijagnostika » FORD auto » 01-02-2011 20:58:36

I ja sam tako sa nesretnim Audi-jem B4 dva puta častio :-)))

Taj auto je pojeo stabilizatora, axijalnih ležajeva, selena .... bolje sam ga znao kako izgleda odozdo nego odozgo :-))

#17 Re: Univerzalna dijagnostika » TEXA » 29-01-2011 03:03:17

mmirko napisao:

Ja imam texu meni radi dobro na aziskim vozilima, i moze kodirati kljuceve a kts ne moze.Texa moze dizati kilometre a kts ne moze........velika steta ne moze ih spustati tongue


Obrneš ga drug, pa onda od nule do željene kilometraže :-))

Malo šale, a možda nekome i pođe za rukom.

Gdje se može nabaviti TEXA TXT ili TEXA TXC, po kojoj cijeni i postoji li klon ?

Pozdrav,
Aston

#18 Re: Dashboard Servis » Motor Yamaha Fazer600 2004god » 29-01-2011 02:52:14

Nisam mogao zaspati pa sam malo pješke računao.

Koliko sam svario algoritam i checksum sa XOR operacijom trebalo bi da oba dump-a rade (ako nema još neki checksum i ako nisam gdje pogriješio u računanju i ukucavanju).

Javi kad probaš da pritefterim rješenje :-)

Pozdrav,
Aston

#19 Re: Ford dijagnostika » FORD auto » 28-01-2011 19:35:33

Pošto ova tema nema temu već služi za šprdačinu da se i ja nadovežem.

Meni je ko većini vas najdraže radit VW, tačnije golfove, ima djelova u slastičarnoj a i svaki majstorčić oko njega zna nešto uradit.

GOLF - Govno Omotano Limenom Folijom

Ispričavam se vlasnicima, ali tako su mi rekli kad sam prvi put dotaknuo golfa :-)

#20 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Peugeot 407 2,0 HDI trza!? » 16-01-2011 00:22:37

mazak napisao:

Da li neko od Vas zna da reši problem?
Dajte adresu i cifru i dolazim, može i na e mail
Unapred hvala svakom ko ponudi rešenje


Jesi li rješio problem ???

#21 Re: Renault / Nissan / Dacia dijagnostika » MEGANE 1.5 dci 2007 dimi, sam dodaje gas, problem sa brojem obrtaja... » 07-01-2011 22:10:05

palio napisao:

Drustvo,cim je najbolje ocistit egr?


Ovo se može nabaviti u Srbiji, ali ne znam ima li gdje u BiH i da li je neko probao kakvi su rezultati  ?

Pozdrav,
Aston

#22 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Peugeot 407 i dizne goriva » 29-11-2010 02:47:56

Kamo sreće da se na tome sve završi. Ta jedna dizna je otišla danas, ko garantuje da i ostale 3 nisu pri kraju ????

Probaj povremeno koristiti neki aditiv za Common rail motore, čisto preventivno.

Sretno

#23 Re: Auto radio K-CD-MP3/ Auto navigacija / TV » Cd renault model no renrdw100-10 cod » 27-10-2010 22:57:44

I da napomenem ovaj dump koji si postavio nije kompletan, tj nije u redu.

Da li si eeprom èitao kao 24c32 i da li si radio verifikaciju proèitanog sadržaja ?

Da li ti uopšte dozvoljava unos kod-a ?

pozz

#25 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » Tuareg 2.5 PD » 27-10-2010 22:19:07

Možda je mušterija jednom i nasula pravo ulje, ali šta æe mušterija, ne zna da se to mora nekad zamjenit i provjerit ima li dovoljno :-))

Board footer