elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#3 Re: Mercedes dijagnostika » Cls koènice » 16-11-2010 00:40:11

Imao sam jednog tako zestokog vozaca BMW-a e36.Stavljao sam mu trasting dva puta,ferodo jednom,ate jednom,lpr jednom,trw takodje jednom.Nijedne nisu izdrzale 15000 km.Nista se tu ne moze.Ja nisam od onih koji voze sporo (imam BMW 318 is,103 kW) ali mi ferodo traje 60000 km.Covjek ima takav stil voznje kao Luis Hemilton,koci u zadnji momenat i posljedica toga je pretjerano trosenje kocnica.Znam da ti ovo nije od neke pomoci ali se unaprijed ogradi kao sto sam ja to uradio.Njegovo je da vozi a nase da mijenjamo i naravno naplacujemo.Neka pise proizvodjacima ako mu nesto nije jasno.

Srdacan pozdrav!

#4 Re: Literatura za auto dijagnostiku » Pohvale i zamerke,, » 06-11-2010 02:08:49

Eli&Elvis napisao:

covjek kad misli da sve zna onda dodje do spoznaje da nista ne zna. svi mi ne znamo sve jer susrecemo se sa svim grupama vozila i logicno je ne mozes znati sve ali zato nas ima puno na forumu neko zna jedu oblast dobro a neko drugu i tako razmjenjujemo na zadovoljstvo svih. a sala je uvijek dobro pa na bilo ciji racun.
Ali biser mjeseca je OLIVER iz hobija teli krave, hahahahaha nasmijao me do suza.

Potpisujem ovo.Upravo i ja razmisljam na isti nacin.Situacija je ovakva,najbolji inzinjeri na svijetu a uz to i najbolje placeni ,sjede u razvojnim centrima proizvodjaca automobila i sistema koji se ugradjuju u njih i tamo smisljaju i usavrsavaju sisteme sa kojima se mi kasnije tokom eksploatacije i  odrzavanja automobila susrecemo.Svaki od tih vrhunskih strucnjaka radi sa citavom armijom istih takvih strucnjaka a svaki tim je zaduzen za samo jedan sistem ili oblast.Dostupna su im ogromna finansijska sredstva i najnovije tehnologije.Mi koji smo prisiljeni da radimo skoro sve dostupne marke vozila na nasem trzistu susrecemo se sa tim vozilima kad ona izadju iz garantnog roka a ponekad i ranije.Sad treba samo pokusati zamisliti majstora koji ce znati sve to da popravi, odnosno da poznaje sve sisteme na vozilu svakog proizvodjaca i da posjeduje programe i alate za sve to.Naravno da je to nemoguce.Iz takve situacije proistice potreba za uzajamnom pomoci kolega.U svojoj 20-godisnjoj praksi sreo sam mnoge "strucnjake" koji su bili puni sebe i bilo kakav problem  da se pomene govorili su da oni to mogu rijesiti,pogotovo zadnjih godina nekavi "dijagnosticari" koji navodno elektroniku poznaju u dusu.Dublja saradnja sa njima rezultirala je mojim velikim razocarenjem jer su oni bili razvikani strucnjaci po nekim sredinama i forumima a u praksi su imali postotak uspjesnosti od 20% do 40% u sto sam se licno uvjerio.To je bio rezultat njihovog velikog ega.Kao covjek koji iskreno vjeruje u BOGA i nikom ne misli zlo ,znam da je skromnost jedna od najvecih vrlina pa se u skladu sa tim  ponasam i u poslu.Mislili su ti nadri majstori da je dovoljno samo nakupovati puno skupih dijagnostickih uredjaja i da ce ih to uciniti velikim majstorima ali u praksi se pokazalo nesto drugo. Oderali su ljude par puta i sad traze nove zrtve ali to se brzo procuje pa ne ide.Iz svega ovoga proizilazi da je saradnja ljudi koji zive od ovog posla i koji tesko zaradjuju radeci ovaj posao neophodna a buducnost nije bas ruzicasta.

Iskren i srdacan pozdrav svim kolegama dobre volje ma gdje bili!

#6 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Kalibracija ECU » 06-11-2010 00:33:18

To ti je cest problem kod punta,vjerovatno nemas varnicu na dva cilindra,u pitanju je ECU iako ti dijagnostika prijavljuje neispravnu bobinu.

____________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#7 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Fiat stilo 1.6 16v » 06-11-2010 00:30:01

Kolega jesi li provjerio ozicenje izmedju knock senzora i ECU?

#8 Re: Univerzalna dijagnostika » ELM 327 sta se s njime moze? » 06-11-2010 00:09:13

Ma nista posebno,cak se desava recimo sa programom scan master ili scan tool a u zavisnosti od marke auta da MIL lampica svijetli a da ispise da greske nema,programi izgledaju lijepo kao sto kolega rece ali su nepotpuni.


______________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#9 Re: BMW dijagnostika » Zamjena lamele » 03-11-2010 02:27:15

kawasaki napisao:

Pozdrav mene bi zanimalo kako da znam kada je lamela pri kraju i vrijeme za zamjenu dali se to moze kako vidjeti ili pocne proklizavati

Druze,nisi naveo koji model je u pitanju ali bez obzira na to tesko da ces uspjeti da vidis,pokusaj ovako,vozi 5. brzinom oko 60 km/h a onda stisni pun gas i tako zadrzi,istovremeno prati broj obrtaja motora i brzinu vozila ako obrtaji naglo rastu a auto slabo ubrzava vrijeme je za zamjenu.


_________________________________-

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#10 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Stilo jtd nece da pali » 29-10-2010 00:51:13

Provjeri pritisak pumpe u rezervoaru,ako nije kao sto je navedeno,prije zamjene pumpe pregledaj rele pumpe,zna da pravi problem.


____________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#11 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Gdje mogu nabaviti obd2 kabel? » 20-10-2010 13:39:48

Zipper napisao:

Znam da to nije jednostavan posao, nijedan nije bez odreðene prakse. Al ne vidim štetu u tome da spojim auto na komp i pokrenem alfadiag . Napominjem ponovo da mi nije želja tunirati auto , niti zvati frendove da im to radim badava , jer mi je pun kujac i ovih koji mi dofuraju svoje kompove kad zajebu nešto.
Evo još jedno smiješno pitanje  ;
Bude mi ovo dovoljno da spojim alfu na komp?

Druze,samo pazi da ne nabavis najobicniji obd kabal bez interfejsa, pa kad to prikljucis na komp. i auto bice veselja!

_________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#12 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Alfa 145 Pucanje u usisu. » 06-10-2010 21:14:15

Izmjeri pritisak goriva u sistemu i provjeri zaptivenost usisa.

______________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#13 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Fiat Panda 1.1 2002. Glupi problem - Pali samo na guranje!!! » 27-09-2010 01:40:35

Ma jeboti nas,nekad ni znanje ,ni logika ne pomazu,polako se stvari otimaju kontroli,za ovakav problem cujem prvi put za 20 godina!


________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#14 Re: Literatura za auto dijagnostiku » Zbog VW tdi - idem ponovo u školu » 21-09-2010 17:34:19

Da,standardan problem,mislim da nisu zeznuli covjeka da mu uzmu pare ali se covjek osjeca prevarenim,ono sto je najbitnije da je auto sada ispravan ali s obzirom na motor BKP ne zadugo. Preporucio bih mu da pocne da stedi pare za dizne,jednu po jednu bar je pumpu sad skinuo sa dnevnog reda,a moja najiskrenija prporuka je da se rijesi tog auta sto prije,osim ako nema poprilicno dubok dzep.


__________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#15 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Fiat marea 19 jtd » 05-09-2010 23:34:19

Kolega provjeri VSS

_________________________________
Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#16 Re: Literatura za auto dijagnostiku » Majstor me skoro presvukao (oprez u istri) » 23-08-2010 01:30:34

Ruku na srce ima nas svakakvih,bio sam u (ne)prilici da se kolega strasno ljuti na mene jer sam  otklonio kvar za bagatelu a on htio da mijenja glavu motora, nisam znao sta da kazem bilo mi je neugodno sto sam dosao u sukob bezveze,nije mi bila namjera samo sam radio svoj posao.

__________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#17 Re: Ostale teme » Šta voze majstori? » 18-08-2010 03:10:33

BMW E30 318 is touring,100 kW ,1990.god.
Yugo Florida 1.4, 51 kW ,1996.god.

#18 Re: BMW dijagnostika » Bmw e36 318 tds problem s ventilatorom klime » 06-08-2010 02:26:19

bing01 napisao:
drz napisao:

Oteras auto kod majstora. On ce znati kako da ga pojaca smile .

tero ga veèeras, ali neæe da ustane lijenèina jedna

Naravno da nece ,treba i mi nekad da odmaramo i mi smo necija djeca,pa neznam zasto svi ocekuju da mi radimo non-stop a svi drugi imaju radno vrijeme.Uglavnom svi cekaju da zavrse sa svojim poslom pa da idu kod majstora,ko da mi cijeli dan samo lezimo i to cekamo.Kad bi radili u tri smjene opet bi neko bio nezadovoljan,kad nekome kazes dovezi i ostavi auto sutra cu da pogledam on se okrene i ode ljut.

_____________________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#19 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Alfa 156 1,6 16v ts ne prima gas » 26-07-2010 01:46:39

Izmjeri pritisak goriva u sistemu i provjeri ECT senzor.

Srdacan pozdrav!

___________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#20 Re: Mercedes dijagnostika » [RJESENO]:Mercedes 190D Centrlano zakljucavanje » 21-07-2010 00:39:03

Benjamin napisao:

da si znam sam pomoc nebi pitao ovdje...al je sve isprobano sto puta i neradi..i ja i elektricar jedan drugi je probao...

Stvar je rijesena...problem u modulu...uzeo sam drrugi modul i sve radi..rijeseno za 10min..stari modul sam mami ubacio u auto...i sve zadovoljni....

I nema led jel nije alarm tak da nemoram takve zice provlaciti...

Evo da se i ja malo ukljucim i pokusam da pomognem ako neko ubuduce bude imao slican problem.Nemam naviku da pisem na ovom forumu suvise cesto i da radi broja postova potvrdjujem dijagnozu koju je neko od uvazenih kolega vec postavio a ja se slazem sa tim,nego samo onda kad smatram da je to potrebno i da doprinosi kvalitetu ovog foruma.
Kod tog modela na vakum pumpu direktno dolazi minus na jedan od tri prikljucka a na ostala dva dolazi  plus i to naizmjenicno sa prekidaca u vratima u zavisnosti da li je u polozaju otkljucano ili zakljucano.To kod vakum pumpe izaziva promjenu smijera okretanja tako da se ponasa kao vakum pumpa ili kompresor te tako preko jednog pneumatskog voda povlaci ili gura pneumatske cilindre u vratima.Unutar samog kucista vakum pumpe nalazi se pneumatski prekidac koji reaguje na pritisak i potpritisak i tako kad se el.motor pumpe aktivira i kada se dostigne odredjena vrijednost pritiska tj. potpritiska ,pneumatski prekidac iskljuci motor a na jednom od dva pina na glavnom prikljucku pumpe i dalje ostaje ukljucen plus sve dok se stanje ne promijeni djelovanjem prekidaca sa vrata kada se
gubi plus na tom pinu a pojavljuje se na drugom, na trecem se naravno stalno nalazi minus.Spomenuti pneumatski prekidac koji se nalazi u kucistu vakum pumpe podesen je tako da se iskljucuje na vrijednostima pritiska odnosno potpritiska koje premasuju vrijednosti potrebne za aktiviranje cilindara u vratima tako da se to desava kada su sva vrata zakljucana odnosno otkljucana ,tj. kad su klipovi u cilindrima u svojim krajnjim polozajima.Kada se ovaj princip rada shvati vrlo lako se slozi sema za spajanje daljinca.

Srdacan pozdrav!


_________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#21 Re: Opel / Chevrolet / Saab dijagnostika » Opel astra 17 dti nepali 2000 » 19-07-2010 17:13:58

alldecode napisao:

Nije, ali u zadnje vrijeme i je.

Sad mi te elektronike i druge stvari koje imaju tvornièke probleme donose da prelemim, ne da popravim. Jer veæ znaju šta je kvar, i onda si im skup, samo što si [.] oèeš toliko para???

Vjerujem da ovakvih sluèajeva imaju svi koji se bave profesionalnije ovim poslom

Ako je tako i ako se slazu i ostale uvazene kolege,zamolio bih administratora da izbrise  sve postove koji se odnose na ovo,kolega je trazio pomoc do sada je procitao i to je to.

__________________________-

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#23 Re: BMW dijagnostika » Bmw E39 » 10-07-2010 10:03:24

BMW E39 napisao:

Hvala "salex", ne trazim ja nikakvu divljacku voznju, znam sigurno da ce mi pruziti dovoljno jer volim ovaj auto, zato ga i kupujem, pa kad bude vreme, ako bude da mu menjam blok, nacicu jakog majstora i spakovacu to kako valja... kad ga budem kupovao gledacu da ima sto manje km, provericu mu kompresiju... pa sta mi Bog da, nadam se da se necu pokajati jer mi je bmw u <3 wink,, a moze limi neko reci sta mu dodje taj "vanos", nikako da def razjasnim... znam deo price o tome, upoznat sam sa delom ali nikako do kraja... sta konkretno vanos predstavlja na BMW-u...

Pozdrav,

Vanos kod Bmw-a oznacava sistem promjenljivog tajminga otvaranja ventila,sto je doprinijelo tome da motor bude nesto elasticniji , kako mi ljubitelji automobilizma kazemo,tj. da ima nesto veci obrtni moment na nizem broju obrtaja a vise snage na visim obrtajima, nego isti motor na kojem nije ugradjen  ovaj sistem tj.ima fiksni tajming otvaranja ventila u odnosu na radilicu.

______________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#24 Re: BMW dijagnostika » Bmw E39 » 10-07-2010 02:24:51

BMW E39 napisao:

Hm... kupiti auto u dobrom stanju sa predjenih 140-tak hiljada km, i ja msm da si dobro vreme miran,, ne bi trebalo ubrzo biti velikih problema, pa zar toliko brzo stradaju ti M52 motori...?? a i kad se dodje u situaciju menjanja bloka motora, verujem ja u sve to, e sad koliko je je taj motor posle pouzdan, ipak toliko rasturanje, menjanje bloka motora... malo me plasi sve to... sta vi kazete na to, koliko je siguran taj proces??

Pozdrav,

to ti je sigurno isto kao da je odradjeno i u fabrici ako se posveti paznja i najsitnijim detaljima, tj.ako se odradi profesionalno.Kupi auto,vozi taj motor dok ide,nemoj nikad da stedis na ulju i nemoj da ga forsiras dok ne postigne radnu temperaturu i bices jako srecan i zadovoljan.Od vozila koja radim najvise je zastupljen BMW,takodje i ja  vec 15 godina vozim modele ovog proizvodjaca.Od tog modela ne ocekuj da ces imati neko posebno ubrzanje od 0-100 km/h,nemoj da te iritira ako te neki mali auto ostavi u startu, ali neka ti bude zadovoljstvo sto vozis BMW a na otvorenim putevima ces pokazati ko je car.Cesto ces cuti razne gluposti o pogonu na zadnje tockove,to se vuce jos iz vremena kada su nasim putevima prasinjali lada,tristac i poljak,BMW ima odlican raspored tezine po osovinama tako da se najcesce ponasa neutralno i kad se malo pretjera sa brzinom u krivini ali ako se ipak desi da zadnji kraj malo krene da se izbacuje to se lako rjesava otpustanjem gasa i korekcijom upravljaca a onda slobodno gas jer u tome i jeste car..Kad sam ga prvi put vozio to je bila "ljubav na prvu voznju" i od tada vozim BMW,bio je to E21 323i.BMW je auto za vozace koji zele da uzivaju u voznji i da se malo poigraju ponekad.Vecina BMW-ovih modela postaje zivahna na visim obrtajima dok su na nizim jako stedljivi mada postoji opet jedno uvrijezeno misljenje kako trose mnogo goriva da to nije normalno,sto je cista glupost.Kad mi to neko kaze ja ga pitam da li si ti ikad vozio BMW ili ti je to rekao tata koji ima golfa II dizela i misli da ima najbolji auto na svijetu jer nikad nije vozio nista bolje.

_______________________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

#25 Re: Fiat / Alfa / Lancia dijagnostika » Punto 1.1 Centralna brava vrata problem » 08-07-2010 01:39:58

Imao sam slican slucaj,problem je bio u losem daljincu koji je reagovao na promjenu spoljne temperatue ako je ,kako kolega kaze, ljuti kinez u pitanju.


_____________________________

Cuvajmo okolinu,sacuvajmo planetu!

Board footer